Fibonacciho posloupnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: Posloupnosti Autor: Mgr. Dagmar Špalová.
Advertisements

ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Lineární rovnice se dvěma neznámými
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_741
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_745.
NEKONEČNÁ GEOMETRICKÁ ŘADA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_756.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Limita posloupnosti (3.část)
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Fibonacciho posloupnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_111.
Příroda v číslech Kristýna Pítrová, 2.B.
3. Přednáška posloupnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_108.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
KIV/PRO Cvičení N nejvyšších hodnot Mějme 2D čtvercové pole [1,..., n][1,..., n] – n 2 vzájemně různých kladných celých čísel Zkonstruujte.
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
Příklady na využití. Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_751.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_749.
Zlatý řez.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Automaty a gramatiky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_757.
Vektorové prostory.
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Geometrická posloupnost
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_744.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_110.
Aritmetická posloupnost (3.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
Geometrická posloupnost (2.část)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu14 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Rozcvička Aritmetický průměr Úsudek a pamětní počítání Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Aritmetická posloupnost
Matematický žebřík – posloupnosti a řady Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice s absolutní hodnotou I. VY_32_INOVACE_M1r0106 Mgr. Jakub Němec.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Fibonacciho posloupnost Fibonacciho posloupnost je nekonečná řada čísel, ve které je prvním číslem 0, druhým 1 a každé následující číslo je definováno.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_83. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Dělitelnost přirozených čísel
Fibonacciho čísla Kamila Kyzlíková.
Dělitelnost přirozených čísel
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Kuchařka na práci s mnohočleny
Geometrická posloupnost
Rozcvička Aritmetický průměr
1 Lineární (vektorová) algebra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Fibonacciho posloupnost

O co se jedná? Fibonacciho posloupnost je nekonečná řada čísel, ve které je prvním číslem 0, druhým 1 a každé následující číslo je definováno jako součet dvou předchozích čísel. Řada proto začíná čísly 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34... Řada byla vymyšlena italským matematikem Leonardem Pisanem (Fibonacci) ve dvanáctém století jako popis pro růst počtu králíků. -Na začátku se narodí 1 pár králíků. -Králící se mohou množit od druhého měsíce života. -Každý produktivní pár zplodí měsíčně jeden pár králíků. -Králíci neumírají, pokud jednou začnou plodit, tak plodí pořád.

Fiboncciho posloupnost v přírodě S Fibonacciho posloupností se v praktickém životě setkáme v mnoha situacích, především pak ale v přírodě. Sama příroda totiž odhalila, že Fibonacciho čísla nejsou jen tak ledajaká. Například počet spirál na borové šišce může být 13 levotočivých a 21 pravotočivých. Je to snad náhoda, že tato čísla jsou zrovna dvěma následujícími členy Fibonacciho posloupnosti? Nejspíše ne, protože s takovýmito případy se setkáme například i u terčíku slunečnic. Ty mají 34 pravotočivých a 55 levotočivých spirál. Vědci se shodli na názoru, že toto uspořádání je nejoptimálnější a díky němu se do terčíku vejde nejvíce semen při jejich dostatečné velikosti. Stejně jako u šišek nebo slunečnic platí spojení s Fibonacciho posloupností i u kaktusů.

Kaktus rodu Obregonia denegri - 8 pravotočivých a 13 levotočivých spirál

Dokonce i spousta květů jiných květin má stejný počet okvětních lístků, jako některé členy Fibonacciho posloupnosti. Zde jsou nějaké příklady: ďáblík bahenní (1), kosatce (3 vnější + 3 vnitřní), mochnička kuklíkovitá (5), kopretiny (21) a mnoho dalších.