Potřeby obcí a jejich financování v období 2014-2020 Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Příprava krajů na programovací období Praha
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
FONDY EU Programové období
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strukturální politika
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012

2 Východiska Dlouhodobá snaha o posílení pozice měst i obcí v oblasti evropských fondů v budoucím programovacím období Neexistence definice urbánní a územní dimenze na úrovni ČR Nutnost promítnout skutečné potřeby měst a obcí do budoucích operačních programů Snaha zajistit, aby obce a města měly v budoucnu větší vliv na to, jaké aktivity jsou realizovány na jejich území

3 Aktivity SMO ČR Od prosince projekt „Územní a urbánní dimenze v operačních programech po roce 2013 z pohledu měst a obcí“ CÍL: konkrétní návrh pojetí urbánní a územní dimenze, zohlednění potřeb, kompetencí a postavení měst a obcí v budoucí implementační struktuře OP Příprava pozičního dokumentu, prosazování zájmů měst a obcí pro programovací období 2014+

4 Kategorizace území 1.Urbánní dimenze I: národní póly růstu jako klíčové ekonomické zóny a) 5-7 největších aglomerací (ITI) b) města nebo aglomerace (IPRU I) 2.Urbánní dimenze II: tzv. urbánní centra rozvoje (IPRU II) 3.Územní dimenze: menší města a venkov jako nositelé dlouhodobé stabilizace území (IP ORP)

5 Priority / jednotlivé kategorie Priorit a Kategorie: Urbánní dimenze I a IIKategorie: Územní dimenze 1 Konkurenceschopnost města Dlouhodobá konkurenceschopnost a ekonomický rozvoj města a jeho zázemí, podpora podnikání, inovace. Udržitelný ekonomický rozvoj území ORP Dlouhodobá stabilizace a ekonomický rozvoj území, podpora podnikání apod. 2 Udržitelná a ekologická infrastruktura Infrastruktura pro životní prostředí, snižování energetické náročnosti, snižování emisí CO2, doprava apod. Udržitelná infrastruktura Základní dopravní infrastruktura a infrastruktura pro základní veřejné služby, případně životní prostředí, snižování energetické náročnosti, snižování emisí CO2 apod. 3 Efektivní veřejné služby Sociální služby, školství, zdraví, kultura, veřejná správa (efektivita poskytování služeb). Efektivní a udržitelné veřejné služby Řešení dostupnosti základních veřejných služeb - školství, doprava, odpady, sociální a zdrav. služby (efektivita poskytování služeb) apod. 4 Dynamický trh práce a sociální soudržnost Trh práce, demografie, boj s chudobou, nezaměstnanost, sociální začleňování. Udržitelný trh práce a sociální soudržnost Trh práce, demografie, boj s chudobou, nezaměstnanost, sociální začleňování.

6 Požadavky SMO ČR Zohlednění kategorizace území a priorit stanovených pro jednotlivé kategorie ve strategických dokumentech ČR Příslušné alokace finančních prostředků na řešení potřeb měst a obcí v OP Jednoduchý implementační systém dle navržené kategorizace Partnerský přístup a vliv měst a obcí jak ve fázi programování, tak implementace

7 Kontakt Svaz měst a obcí ČR 5. května 1640/ Praha 4 Tel: Fax: