Základní rozdělení činností v podnikové informatice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Základní koncepty systémové integrace
Podnikové informační systémy úvod
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Facility management ČSN EN
Systém MISYS a jeho podpora Instalace MISYS – obce a města.
Audit IT procesů ve FNOL
SAP Ing. Jiří Šilhán.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Řízení přístupových práv uživatelů
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Zavádění a údržba informačních systémů
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Krajský úřad Libereckého kraje
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Integrace logistických služeb
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Manufacturing Execution Systems
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Nabízené služby společnosti
Nabízené služby společnosti
Transkript prezentace:

Základní rozdělení činností v podnikové informatice Řízení informatiky – IS/ICT (strategické řízení IS/ICT, plánování a koordinace projektů, řešení vztahů s dodavateli a zákazníky/uživateli IS/ICT, plánování finančních, personálních, datových a technologických zdrojů, řízení projektů a provozu informatiky ) Informační manažer, plánovač, specialisté Uživatel Rozvoj informatiky - aplikací a technologií (řešení projektů, analýza a návrh obsahu projektů, specifikace programových modulů a technologií, programování, testování, dokumentace řešení ) Provoz informatiky - aplikací a technologií (zajištění provozu aplikací na serverech a koncových stanicích uživatelů, provozu počítačových sítí, technických a softwarových prostředků, databází, údržba, dokumentace provozu) Projektant, analytik, vývojář, .. Systémové pojetí hospodářské organizace Správce sítě, správce databáze, …

Úrovně a rozsah systémové integrace Integrace koncepcí a vizí firmy i IS/ICT řízení obchodu řízení financí řízení IS/IT Integrace procesů a metod řízení firmy i IS/ICT Integrace aplikací - IS Produkční db prodej Produkční db finance Multidimen. databáze - podnik celkem Integrace dat Integrace informačních a komunikačních technologií - ICT Systémové pojetí hospodářské organizace

Systémové pojetí hospodářské organizace Outsourcing Outsourcing je zajišťování činností spojených s informatikou dodavatelsky, tedy formou externích služeb. Podle toho, co je předmětem outsourcingu se rozlišují tyto základní varianty: outsourcing rozvoje informatiky, tj. implementace jednotlivých standardních aplikací a technologií, případně vývoj specializovaných aplikací přímo podle potřeb podniku, outsourcing provozu informatiky, tj. provozování jednotlivých aplikací, případně celého systému na technice a software samotného dodavatele, případně zákazníka, avšak s tím, že se dodavatel stará i o údržbu a inovaci této „zapůjčené“ techniky, totální outsourcing pak znamená, že dodavatel zajišťuje provoz a rozvoj zákazníkovi kompletně. Systémové pojetí hospodářské organizace

Systémové pojetí hospodářské organizace Webhosting Webhosting je poskytování všech služeb sloužících k provozu www prezentací a aplikací a zahrnuje: poskytování diskového prostoru na serverech, jejich připojení do sítě a zajištění neustálého provozu, e-mailové služby a podporu různých vývojových prostředí a databází nutných pro rozvoj a provoz webových aplikací, technickou podporu při provozu webových aplikací. Systémové pojetí hospodářské organizace

Freehosting Serverhosting Freehosting je poskytování služeb sloužících k provozu www prezentací a aplikací, která je v tomto případě poskytována zdarma. Zákazník využívá tuto službu bezplatně, ale musí dodržovat jisté podmínky, které si určí provozovatel, poskytovatel freehostingu. Serverhosting je služba umístění vlastního webového serveru do prostoru, který se pronajímá od poskytovatele, a to včetně připojení k internetu. Systémové pojetí hospodářské organizace

ASP - Application Service Provider ASP je moderní a perspektivní cesta provozování počítačových aplikací, která rovněž výrazně ovlivňuje řízení podnikové informatiky. Řešení ASP (Application Service Provider) je založeno na oddělení vlastnictví určité aplikace od jejího používání. ASP na rozdíl od outsourcingu odděluje od využívání systému, jak provozování, tak i vlastnictví daného řešení. Poskytovatel ASP se tedy stará o provoz aplikace, vykonává veškeré činnosti související s počátečním pořízením i s průběžným vlastnictvím systému a nese veškeré náklady s tím spojené. Zákazníkům tedy nabízí možnost využívat řešení aplikace, které sám vlastní a provozuje. Systémové pojetí hospodářské organizace

ASP - Application Service Provider výhody: zákazník může ihned využívat hotový systém, rizika realizace projektu nese subjekt ASP, může otestovat konkrétní službu uživatelský subjekt na sebe nemusí vázat potřebné know-how - získává spolu se službou ASP, poskytovatelé rozkládají své náklady mezi více zákazníků, výhodou modelu ASP může být též rovnoměrné rozložení nákladů při využívání služby a predikovatelnost těchto nákladů. Velká část nákladů je totiž většinou lineárně závislá na době, po kterou byla ASP služba využívána a na míře jejího využití. Způsob, jakým si subjekty ASP účtují poplatky za své služby, může být různý, zajímavým efektem je též schopnost poskytovatelů ASP zajistit svým uživatelům přístup k požadovaným službám v podstatě odkudkoli. Systémové pojetí hospodářské organizace

Metodiky a modely řízení informatiky CMMI - Capabilitiy Maturity Model for Integration (Model zralosti integrace), kombinuje všechny dosavadní modely a zejména podporuje dva postupy zlepšování – průběžný a postupný, ITIL (Information Technology Infrastructure Library) britské vládní agentury CCTA (Central Computer and Telecommunication Agency), COBIT (Control Objectives for Information and related Technology) vypracovaný ISACF (Information Systems Audit and Control Foundation), Systémové pojetí hospodářské organizace

Úrovně a oblasti řízení podnikové informatiky Systémové pojetí hospodářské organizace