Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. dubna 2014 Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Regionální politika ČR
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF ve Smilovicích, prosince 2010

Kontext současný rámec selhal a nebyl schopen uchránit mnoho členských států EU před neudržitelným fiskálním a hospodářským vývojem současný rámec selhal a nebyl schopen uchránit mnoho členských států EU před neudržitelným fiskálním a hospodářským vývojem dosud: Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Řecko, Irsko dosud: Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Řecko, Irsko nástroj pomoci zemím eurozóny 750 mld. EUR nástroj pomoci zemím eurozóny 750 mld. EUR ohrožení fungování eurozóny ohrožení fungování eurozóny

Základní východiska Od března 2010 oficiálně klíčovou prioritou EU Od března 2010 oficiálně klíčovou prioritou EU Změna pravidel v rámci Smlouvy pouze změnou sekundárního práva (výjimka – krizový mechanismus pro eurozónu) Změna pravidel v rámci Smlouvy pouze změnou sekundárního práva (výjimka – krizový mechanismus pro eurozónu) Národní rozpočtové pravomoci se nezmění Národní rozpočtové pravomoci se nezmění

Tři pilíře reformy ekonomického řízení v EU 1) posílení rozpočtového dohledu 1) posílení rozpočtového dohledu 2) ustavení nového dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami 2) ustavení nového dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami 3) zavedení mechanismu krizového řízení pro země eurozóny 3) zavedení mechanismu krizového řízení pro země eurozóny

Posílení rozpočtového dohledu Reforma Paktu o stabilitě a růstu: Reforma Paktu o stabilitě a růstu: smyslem Paktu je podporovat dodržování rozpočtové kázně členských států a vynucovat rychlou nápravu nadměrných schodků a dluhů Zavedení „Evropského semestru“: Zavedení „Evropského semestru“: smyslem Evropského semestru je změnou načasování umožnit skutečnou koordinaci hospodářských politik členských zemí EU

Evropský semestr Schválen 7. září 2010 Schválen 7. září 2010 Změna načasování: umožňuje členským státům zohlednit doporučení EU při přípravě návrhu státního rozpočtu Změna načasování: umožňuje členským státům zohlednit doporučení EU při přípravě návrhu státního rozpočtu Sladění hodnocení: rozpočtové udržitelnosti, makroekonomické stability, strukturálních politik a systémových rizik finančního sektoru Sladění hodnocení: rozpočtové udržitelnosti, makroekonomické stability, strukturálních politik a systémových rizik finančního sektoru  rozpočtové politiky (Pakt o stabilitě a růstu)  hospodářské / fiskální politiky (makroekonomický dohled)  strukturální reformy (Strategie Evropa 2020)  dohled nad finanční stabilitou (Evropská Rada pro Systémové Riziko)

Evropský semestr Skutečná koordinace: Skutečná koordinace:  Doporučení EU budou známá před přijetím zásadních rozhodnutí o návrhu státního rozpočtu na národní úrovni (za cenu méně věrohodných dat) Konzistence: Konzistence:  Paralelní předkládání programů Paktu o stabilitě a růstu a Národních programů reforem Důraz na rok t+1: Důraz na rok t+1:  Doporučení budou nadále pokrývat střednědobý horizont, ale se zvláštním důrazem na rok t+1  Doporučení budou hodnotit vhodnost plánovaných politik s cílem podporovat konsolidační úsilí Politická legitimita: Politická legitimita:  Zodpovědnost zůstává na národních parlamentech: větší zapojení

Evropský semestr Koordinační cyklus Koordinační cyklus  Podzimní prognóza Komise  Horizontální zpráva Komise o EU, eurozóně, příp. skupinách zemí  Závěry ER:  Strategická směrování  Hlavní výzvy  Programy: země zohlední Závěry ER  Doporučení Rady: Komise a Rada zohlední Závěry ER  Národní rozpočty na rok t+1: země zohlední doporučení Rady

Evropský semestr Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost.

Evropský semestr obezřetná fiskální politika: tempo růstu výdajů o 1 p.b. nižší než obezřetně odhadnuté střednědobé tempo růstu HDP obezřetná fiskální politika: tempo růstu výdajů o 1 p.b. nižší než obezřetně odhadnuté střednědobé tempo růstu HDP tvorba fiskální politiky: podrobné projekce výdajových a příjmových položek všech sub-sektorů sektoru vlády za předpokladu nezměněných politik a kvantifikace vládních priorit dle těchto výdajových a příjmových položek tvorba fiskální politiky: podrobné projekce výdajových a příjmových položek všech sub-sektorů sektoru vlády za předpokladu nezměněných politik a kvantifikace vládních priorit dle těchto výdajových a příjmových položek

Děkuji za pozornost