Trendy ve spotřebě potravin v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Potraviny rostlinného původu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Lidské zdraví a potrava
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Skladování potravin VY_32_INOVACE_10 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
VY_62_INOVACE_A NAKUPOVÁNÍ – CENY ZÁKLADNÍCH POTRAVIN AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: březen 2012 STRUČNÁ ANOTACE: vytvoření představy o cenách.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
SPOTŘEBA POTRAVIN aneb „JSME TO, CO JÍME „ Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Světový den vody – 22.březen Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PESTROST STRAVY.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Trendy ve spotřebě potravin v České republice Odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí

Co je to potravina? Mezinárodní organizace FAO/WHO definovaly potravinu jako látku určenou k lidskému požívání (vše co se dá jíst) Naše normy definovaly potravinu jako látku požívanou ústy za účelem výživy

Trochu historie Již po vzniku Československé republiky v roce 1918 se sledovala spotřeba např.: mouky, chleba, masa, cukru, alkoholu a potravin z dovozu, např.: rýže, čaje a kávy Později se začala sledovat spotřeba dalších druhů potravin nejen pro využití v zemědělských organizacích nebo u zpracovatelů, ale i pro potřeby zdravotníků a odborníků na výživu

Metodika Výpočet spotřeby potravin je založený na bilanční metodě Při výpočtu jsou využívána data ze zemědělské výroby (včetně samozásobení domácností), zpracovatelského průmyslu a zahraničního obchodu

Zdroje dat Data ze statistických šetření ČSÚ tvoří jen malou část vstupních údajů pro výpočet spotřeby potravin Významnými poskytovateli dat jsou potravinářské svazy, zájmové organizace a sdružení, které však nemají vykazovací povinnost. Děkujeme jim touto cestou za spolupráci

Spotřeba obilovin v hodnotě mouky v ČR v letech 1949- 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba pšeničné mouky v ČR v letech 1948 – 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba žitné mouky v ČR v letech 1948- 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba chleba a pšeničného pečiva v ČR v letech 1948- 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba vepřového, hovězího a drůbežího masa v ČR v letech 1948- 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) v ČR v letech 1948 - 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba kravského konzumního mléka a sýrů v ČR v letech 1948 – 2009 (litry/ kg /obyvatele/rok)

Spotřeba másla, sádla a jedlých rostlinných tuků a olejů v hodnotě tržní v ČR v letech 1948 - 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého, jižního ovoce a zeleniny v hodnotě čerstvé v ČR v letech 1948 - 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba brambor v ČR v letech 1948 – 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba cukru v ČR v letech 1948 – 2009 (kg/ obyvatele/ rok)

Spotřeba piva celkem v ČR v letech 1948 – 2009 (litry/ obyvatele/ rok)

CD o spotřebě potravin v ČR CD obsahuje: spotřebu potravin od roku 2001 do roku 2009 v grafickém vyjádření spotřebu vybraných 29 druhů potravin v časové řadě od roku 1948 do roku 2009

Kontakt: Ing. Jiří Hrbek jiri.hrbek@czso.cz +420 27 405 2331 Děkujeme za pozornost Kontakt: Ing. Jiří Hrbek jiri.hrbek@czso.cz +420 27 405 2331