MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Meziválečné české divadlo
Vztahy mezi Čechy a Němci
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Osvícenství v českých zemích a počátky NO
Projektový den „Náš region“ Lipová Autoři: Matěj Holakovský a Klára Holakovská.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Románský sloh.
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 22. června 2012 N á zev:
Představitel skupiny lumírovců
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Česká secese a Alfons Mucha
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Olympijské hry Athény 1896 Na prvních letních olympijských hrách se soutěžilo ve 43 soutěžních disciplínách devíti sportů. LOH se účastnilo 245 sportovců.
malíř a ilustrátor 19.stol.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance Kristýna Strouhalová.
Romantismus.
Karel Čapek.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Vývoj v Rusku.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MONTGOLFIÉRA.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Pokus se vysvětlit pojem KULTURA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
Koláž je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejtypičtějších technických a výrazových prostředků, které se objevily na umělecké scéně 60. století. Umožňuje.
Baroko VY_32_INOVACE_ 08 Baroko.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jiří Voskovec.
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Canterburská katedrála. Obsah: 1.Úvod – obecně o Canterburské katedrále 2.Historie Canterburské katedrály - Založení - Anglosaské období - Normanské období.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
LAWRENCE FERLINGHETTI
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Umělecké směry 20. století
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Umělecké směry 19. století
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
HISTORICKÉ STAVEBNÍ SLOHY A JEJICH PROJEVY V LIDOVÉ ARCHITEKTUŘE
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
České divadlo po 2. světové válce
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Výuka architektonického navrhování v prvním ročníku
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012

OBSAH PROČ JSEM SI PROJEKT VYBRALA? MAHENOVO DIVADLO JIŘÍ MAHEN VYSVĚTLIVKY ZDROJE

PROČ JSEM SI PROJEKT VYBRALA? Toto téma na projekt jsem si vybrala, protože jsme dostali otázku, kdy odpověď měla být Mahenovo divadlo. A bydlím v Brně a o Mahenovu divadlu moc věcí nevím. Zkrátka, chtěla jsem se dozvědět více informací.

MAHENOVO DIVADLO jedno z významných evropských divadel se sídlem v Brně výstavba započala 18. července 1881 v roce 1882 dokončena stavba nového německého Městského divadla Na hradbách (dnes Mahenova divadla) činohra NDB je jedním z nejstarších divadelních souborů v České republice, profesionálně působí od roku 1884 prvním dramaturgem se stal Jiří Mahen „Mahenovo divadlo“ – od roku 1965

JIŘÍ MAHEN 12. prosince 1882, Čáslav - 22. května 1939, Brno vlastním jménem Antonín Vančura český básník, novinář, dramaturg, knihovník, režisér a divadelní kritik studoval filozofickou fakultu v oboru češtiny a němčiny svůj život ukončil sebevraždou

VYSVĚTLIVKY Novorenesance (neorenesance) = je historizující umělecký sloh 2. pol. 19. století, který vychází z renesance. Novobaroko (neobaroko, pseudobaroko) = je nejmladší z historizujících slohů. Vznikl v druhé polovině 19. století a přetrval až do 20. let 20. století. Neoklasicismus či novoklasicismus = je v architektuře a ve výtvarném umění třetí vlna klasicismu čili návratu ke klasické římské a řecké architektuře.

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Mahenovo_divadlo http://www.theatre-architecture.eu/cs/db/?theatreId=135 http://www.ndbrno.cz/o-divadle/historie-mahenova-divadla http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Mahen http://www.spisovatele.cz/jiri-mahen http://referaty-seminarky.cz/jiri-mahen/ http://www.ikaros.cz/jiri-mahen http://cs.wikipedia.org/wiki/Neorenesance http://cs.wikipedia.org/wiki/Neobaroko http://cs.wikipedia.org/wiki/Novoklasicismus