ELEKTRICKÉ POLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrostatika.
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj a jeho vlastnosti
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Vodič a izolant v elektrickém poli
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Nauka o elektrických vlastnostech těles
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Elektrický náboj a pole
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Model atomu a elektrování těles
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
COULOMBŮV ZÁKON.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrické vlastnosti látek
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Kde je elektrické pole „silnější“
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÉ POLE

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Definice elektrického pole Elektrické pole je pole, které se vyskytuje v okolí elektricky nabitých částic nebo těles. Zdrojem elektrického pole jsou částice nesoucí elektrický náboj.

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Elektrický náboj Q (coulomb – C) Vlastnosti elektrického náboje: přenáší se z povrchu jednoho tělesa na povrch jiného tělesa, elektrický náboj se může přemísťovat i v jednom tělese (vodiče jsou látky, ve kterých se elektrony přemísťují snadno, dielektrika jsou látky, ve kterých nedochází k přemísťování el. náboje), existují dva druhy elektrických nábojů: záporný a kladný, elektrický náboj je dělitelný – nejmenší elektrický náboj se nazývá elementární náboj, značí se symbolem e, nosiče elementárního náboje v atomu jsou protony a elektrony. Protony mají kladný elementární náboj a elektrony záporný, e=1,602 . 10-19 C,

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Elektrický náboj Q (coulomb – C) každý atom představuje soustavu kladných nábojů e+ , které jsou rozptýleny v jádře atomu a soustavu záporných nábojů e- rozptýlených v elektronovém obalu, elektrony v elektronovém obalu atomu jsou vázány elektrickými silami k jádru. Pokud dojde k odpojení jednoho či více elektronů z obalu vzniká kladný ion. Dojde-li naopak k připojení jednoho či více elektronů k obalu, vznikne záporný ion, nejmenšími silami k atomovému jádru jsou vázány elektrony, které jsou nejvíce vzdáleny od jádra,

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Elektrický náboj Q (coulomb – C) při těsném styku dvou těles dochází k přemísťování elektronů z tělesa na těleso. Pokud má těleso nadbytek volných elektronů je nabito záporně, pokud má těleso nadbytek volných protonů je nabito kladně. Současně platí, že se nemění elektrický náboj na obou tělesech, neboť platí zákon zachování elektrického náboje: V elektricky izolované soustavě těles je celkový náboj stálý. těleso s elektrickým nábojem působí silou na jiná tělesa.

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Elektrická síla Fe je mírou vzájemného silového působení elektricky nabitých těles. Bodový elektrický náboj je myšlený elektrický náboj, který je soustředěný do jednoho bodu.

Elektrické pole ~ Elektrický náboj ~ Coulombův zákon Dva bodové elektrické náboje v klidu se navzájem přitahují nebo odpuzují stejně velikými elektrickými silami Fe ,-Fe opačného směru. Velikost elektrické síly Fe je přímo úměrná absolutní hodnotě součinu nábojů Q1, Q2 a nepřímo úměrné druhé mocnině jejich vzdálenosti r. Q1 Q2 Q1 Q2 Fe Fe -Fe -Fe + - + + r r k – konstanta úměrnosti, jenž závisí na prostředí, je dána vztahem: ε0 – permitivita vakua = 8,854 . 10-12 C2.m-2.N-1, εr – relativní permitivita prostředí ( pro vakuum a vzduch je přibližně 1, pro všechna další prostředí je vyšší než 1.