ÚŘEDNÍ DOPIS administrativní styl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Advertisements

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na žádost, její hlavní znaky a funkci. V závěru je návod, podle kterého si žáci mohou zkusit.
Administrativní styl a jeho Charakteristika
Název projektu: Moderní škola
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
REFERÁT Odborný styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Štolfová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Struktura obchodního dopisu
Žádost rozhodnutí odvolání
Administrativní styl PaedDr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloslav Bouda. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM17.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Motivační dopis Administrativní styl
Nevyžádaná nabídka NEVYŽÁDANÁ NABÍDKA - obchodní dopis, ve kterém se firma snaží získat zákazníky. Nevyžádaná nabídka je určena: pro současné (dřívější)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
prostě sdělovací (publicistický styl)
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ TEST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Prezentace v PowerPointu seznamuje žáky s formální a věcnou stránkou žádosti. Na praktických úkolech si žáci osvojí nejenom formu žádosti jako.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
KORESPONDENCE - PSANÍ ADRESY
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
7. ročník Michaela Hantková
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

ÚŘEDNÍ DOPIS administrativní styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Štolfová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah: Funkce úředního dopisu Znaky, vlastnosti Jazykové prostředky Kompozice Slohové útvary Cvičení 1 Cvičení 2 Cvičení 3 Cvičení 4 Cvičení 5 Použitá literatura

ÚŘEDNÍ DOPIS funkce: Zajišťuje písemný styk jednotlivce nebo kolektivu s podnikem, firmou, institucí, úřadem. Vyjadřuje sdělení, výzvu, dotaz, prosbu, výhradu, nesouhlas.

ÚŘEDNÍ DOPIS znaky: Oficiálnost Připravenost Neosobnost Ustálenost Normovanost Stručnost Věcnost Přesnost Slušnost Zdvořilost

ÚŘEDNÍ DOPIS jazykové prostředky: neutrální vrstva spisovné češtiny ustálené administrativní obraty zkratky, značky zdvořilostní výrazy Neuvádíme pocity, dojmy, chlubení, výhružky, urážky, zesměšňování. srdečně děkuji za … obracím se na Vás s pozdravem doufám v kladné vyřízení fa, s. r. o., v. r., Ing., MUDr. Vážený pane, Vás, Vaše

ÚŘEDNÍ DOPIS kompozice: vlevo nahoře někdy předtištěno název instituce ulice, číslo popisné směrovací číslo, město vlevo nahoře pod odesílatelem titul, jméno, příjmení adresa odesílatele adresa adresáta

ÚŘEDNÍ DOPIS kompozice: datum a místo napsání věc oslovení vpravo nahoře shrnutí obsahu obvykle se podtrhává slouží k třídění a vyřízení odpovědným pracovníkem není vždy nutné Vážený pane, Vážená paní inženýrko, Vážení za oslovením vždy čárka

ÚŘEDNÍ DOPIS kompozice: předmět dopisu vlastní sdělení poděkování očekávání kladného vyřízení vlastnoruční podpis úvodní věta shrnující podstatu dopisu podrobné odůvodnění, příklady, argumenty, návrhy řešení Předem děkuji za kladné vyřízení… Děkuji a doufám, že se mou žádostí budete zabývat.

ÚŘEDNÍ DOPIS slohové útvary: Žádost Stížnost Objednávka Reklamace Upomínací dopis Oznamovací dopis Otevřený dopis

ÚŘEDNÍ DOPIS cvičení 1: Zhodnoťte dopis z hlediska kompozičního a jazykového. Praha 8.5. 2013 Žádost o přidělení nebytových prostor Žádám o přidělení nebytových prostor ke zřízení kadeřnictví. Jsem vyučená kadeřnice s jedenáctiletou praxí v oboru. Před rokem jsem získala povolení odboru služeb Obvodního úřadu v Praze 10 k soukromému provozování své živnosti (č. povolení 25/96, vydáno 24.5. 2012, IČO 984356). Kadeřnické služby jsem dosud provozovala ve svém bytě.

Nyní se však v našem domě, tj Nyní se však v našem domě, tj. Kodaňská 15, uvolnily nebytové prostory v suterénu, které byly dříve využívány jako prodejna hraček. Prostory upravím tak, aby byly dodrženy všechny hygienické podmínky pro provozování mé živnosti. V nejbližším okolí není jiné kadeřnictví, které by poskytovalo služby dětským a pánským zákazníkům. O mé služby je proto v poslední době velký zájem. Věřím, že mé žádosti vyhovíte a že mi brzy sdělíte své rozhodnutí. S pozdravem

ÚŘEDNÍ DOPIS cvičení 2: Praha 11.4. 2012 Ubytování v domově mládeže Přestylizujte úřední dopis na dopis osobní (ředitelem školy je váš bývalý spolužák, bratranec…) a porovnejte. Praha 11.4. 2012 Ubytování v domově mládeže Vážený pane řediteli, obracím se na Vás s prosbou o prázdninové ubytování ve Vašem domově mládeže pro 18 členů naší pražské ZO Českého svazu ochránců přírody, kterým chceme zajistit pobyt v Karlových Varech.

Prosíme o brzké potvrzení naší objednávky v navrženém termínu. Důvodem pobytu je poznávání přírody západočeské lázeňské oblasti. Formou pěších výletů i cykloturistiky bychom chtěli poznat i Krušné hory. Uvítali bychom, kdybyste nám mohli vyjít vstříc v termínech 3.-9. srpna nebo 17.-23. srpna. t.r. Prosíme o brzké potvrzení naší objednávky v navrženém termínu. Děkujeme za pochopení a kladné vyřízení. Za ZO 01/49 ČSOP Josef Holoubek

ÚŘEDNÍ DOPIS cvičení 3: Pokuste se slušně vyjádřit svou nespokojenost a rozhořčení v nějaké stížnosti. Dovolte, abych vyslovil svůj nesouhlas s … Naprosto nemohu souhlasit s tím, že… Jsem velmi znepokojen tím, že… Nemohu se smířit s tím, že… Velmi mi vadí, že… Jsem velmi pobouřen tím, že…

ÚŘEDNÍ DOPIS cvičení 4: Vyberte vhodné očekávání příznivého vyřízení vaší stížnosti nebo žádosti v závěru dopisu a vysvětlete svůj výběr. Za kladné vyřízení své žádosti předem děkuji. Věřím, že má stížnost bude brzy vyřízena. Nepochybuji o tom, že se Vám podaří mou stížnost vyřídit v co nejkratší době. Doufám v brzké vyřešení uvedených problémů. Spoléhám na Váš zodpovědný přístup k řešení celé záležitosti. Jsem přesvědčen o kladném vyřízení mé žádosti.

ÚŘEDNÍ DOPIS cvičení 5: Z následujících údajů sestavte úřední dopis. Původní nájemní smlouva byla uzavřena na dobu jednoho roku od 1. května 2011. Žádost o prodloužení nájemní smlouvy Děkuji za kladné vyřízení mé žádosti. Tereza Nová, Pod Lipami 1/22, 130 00, Praha 2 Praha 2. ledna 2012 Žádám Vás o prodloužení nájemní smlouvy na byt č. 29, Praha 2, Pod Lipami 1/22.

Úřad městské části Praha 3, Seifertova 51, 130 00, Praha 3 Vzhledem k tomu, že nájemné platím v pravidelných splátkách, žádám Vás o prodloužení nájemní smlouvy na dobu neurčitou.

Použitá literatura: HLAVSA, Zdeněk. Český jazyk pro střední odborné školy a studijní obory středních odborných učilišť všech typů. 2. přeprac. vyd., v SPN 1. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1996, 278 s. ISBN 80-859-3730-1. HAUSENBLAS, Ondřej, Otakar MALIŠ a Ludmila ZIMOVÁ. Čeština pro učně: pro všechny ročníky tříletých oborů SOU. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1993, 245 s. ISBN 80-716-8025-7. KVÍTKOVÁ, Naděžda a Ilona HELCLOVÁ. Čeština pro učební obory středních odborných učilišť. 2., upr. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, 166 s. ISBN 80-723-5188-5.

Použitá literatura: BAUMGARTNEROVÁ, Gabriela a Andrea KAPUSTOVÁ. Český jazyk a literatura písemná práce: Slohové útvary, metodika hodnocení, příklady hodnocení písemných prací. 1. vydání, Praha 7 – Holešovice: Nakladatelství Tauris, 2012. ISBN 978-80-87337-11-0. BARONE, Hana. Cvičebnice českého jazyka aneb Co byste měli znát ze základní školy (nejen k přijímacím zkouškám na SŠ). 1. Vyd. Brno: Didaktis, c2007, 248 s. Průvodce (Didaktis). ISBN 978-807-3580-841.