Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Záznamová média.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
PC komponenty.
Výpočetní technika Břetislav Regner Centrum výpočetní techniky Lékařská fakulta Masarykova univerzita v Brně.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Opakování učiva pro 7. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Paměťová média.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Paměťová média.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského 540, Kynšperk nad Ohří, Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HARDWARE 2. část.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
PROCESORY.
Optická média.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_221 AutorMgr. Romana Rybiařová.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
UVNITŘ POČÍTAČE VY_32_INOVACE_04 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Opakování učiva pro 7. ročník
Komponenty Mgr. Milan Dvořák.
Transkript prezentace:

Počítačové komponenty Jiří Vohradský

Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat a to vždy v tzv. „elektronické“ podobě – jedná se o elektronické zařízení. Například: Obrázky a fotografie (grafická data); dopisy, tabulky a jiné texty (dokumenty/sešity); písničky a filmy (audio a video data),....

Základní deska - je jakýmsi základním stavebním kamenem celého počítače, všechny další komponenty jsou osazovány právě do této desky

Procesor - procesor může být považován za srdce či mozek počítače, to on vypočítává všechna data a řídí ostatní komponenty

Grafická karta - stará se o vykreslování obrazu (2D,3D grafiky) a grafické výpočty Grafická karta posílá data na monitor kde jsou zobrazena, „grafika“ může být součástí základní desky, ale poté nemá dostatečný výkon pro hraní náročnějších počítačových her.

Zdroj - stará se o napájení celého počítače Většina dnešních zdrojů má příkon 300 až 600 W, pro srovnání průměrná rychlovarná konvice má příkon 2000 W. Ovšem rychlovarnou konvici používáme pouze několik minut denně. Velikost počítačem odebírané energie záleží na ostatních použitých komponentách.

Pevný disk - slouží k ukládání programů a ostatních dat (souborů a složek) U dnešních počítačů má velikost od 80 GB do 1 TB (1000 GB).

Operační paměť - slouží k ukládání dočasných dat (dat běžících programů, aktuálně používaných dat) Je výrazně rychlejší a menší než velikost pevného disku. Velikost operační pamětí dnešních počítačů je od 512 MB do 4 GB.

Zvuková karta Zajišťuje přehrávání zvuku, který následně reprodukují reproduktory, ale také nahrávání zvuku pomocí mikrofonu. Bývá často součástí základní desky (je na základní desce integrována formou přídavného čipu).

Optická mechnika - slouží ke čtení CD či DVD (CD-ROM, DVD-ROM mechanika) nebo k vytváření („vypalování“) prázdných CD či DVD (CD-RW či DVD-RW mechanika). Dnes se setkáme prakticky již výhradně s mechanikami, které umějí jak čtení tak zápis. Běžné CD má kapacitu 700 MB, klasické DVD má kapacitu 4,7 GB.

Disketová mechnika - slouží ke čtení a zápisu dat na diskety o kapacitě 1,44 MB U moderních počítačů se již téměř nevyskytuje.

Skříň - slouží jako domeček pro všechny komponenty počítače, bývá většinou prodávána společně se zdrojem

KONEC Děkuji za pozornost Dotazy ?