Evropská středověká literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Eposy v národních jazycích
Křesťanství.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Náboženská literatura
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Ve znamení gotického slohu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Česky psaná literatura
Typy milostných příběhů v literatuře
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Syropalestina.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
EU peníze středním školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STŘEDOVĚKÁ LITERATURA - 1.
Literární pojmy Literatura.
Středověká literatura
Středověká literatura - úvod
BÝT CHYTRÝ JE PRIMA, BÝT MOUDRÝ JE DŘINA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Literatura vlády Karla IV.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Rytířská hrdinská epika
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Středověká literatura
Čj literatura − VI. ročník
Česká literatura středověku
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
STŘEDOVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Evropská středověká literatura ( 476 – 1492 ) - převažují náboženská témata - používá se latina

BIBLE - Nový zákon křesťanská část Bible psána řecky 4 evangelia (Marek, Matouš, Lukáš, Jan) – o životě, smrti a zmrtvýchvstání J. Krista Apokalypsa = zjevení o posledním soudu a konci světa LEGENDY = vyprávění o životě a smrti svatých

světská literatura – nenáboženská témata, psána v národních jazycích 1. hrdinská epika Píseň o Rolandovi - zázračný roh Olifant Tristan a Izolda - nápoj lásky Legenda o králi Artušovi – meč Excalibur Píseň o Nibelunzích – Sigfrid a Krimhilda (nesmrtelnost díky dračí krvi) ruské byliny – Ilja Muromec, Svatohor…

2. dvorská milostná lyrika hrdina dobývá srdce ženy, platonická láska trubadúři, minesengři milostné písně, vyznávána láska šlechtice k chudé dívce, loučení milenců nad ránem…