Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověká literatura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověká literatura"— Transkript prezentace:

1 Středověká literatura
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Středověká literatura Číslo materiálu:  VY_32_INOVACE_14_6 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o středověké literatuře. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

2 Středověká literatura

3 Počátky středověké literatury:
začátek středověké literatury datujeme po pádu západořímské říše roku 476 konec středověké literatury datujeme přibližně na konec 15. století rozdělila se na dvě velké oblasti: a) Evropská lit. b) Orientální lit. EVROPSKÁ LITERATURA: velký vliv na literaturu v Evropě má křesťanství literatura se nejvíce šířila v centrech vzdělanosti: klášterech, chrámech, školách, univerzitách rozdělily se 2 velké větve této literatury: 1) Literatura náboženská 2) Literatura světská

4 1) Literatura náboženská - Evropa:
křesťanství psána latinsky základní knihou: křesťanská bible Bible – 2 hlavní části: Starý a Nový zákon. Starý zákon – hebrejská literatura, o stvoření světa, člověka, … Nový zákon – o životě Ježíše Krista další žánry: legendy (o životech a skutcích světců, zázraky), náboženské modlitby a písně Úkol pro žáky: Jaké znáte další biblické příběhy ze Starého zákona? Co víte o Ježíši Kristu (např. co udělal, jak zemřel)?

5 Možné odpovědi: Biblické příběhy: Desatero Božích přikázání, Mojžíš a jeho výprava na horu pro Desatero, Kain a Ábel, ad. Ježíš Kristus – jeho narození – rok 0 (rozdělujeme letopočty před Kristem a po Kristu), uzdravil Lazara, proměnil vodu ve víno, chodil po vodě, byl ukřižován, vstal z mrtvých, Velikonoce - Velký pátek, Bílá sobota, Jidáš – zrádce Ježíše. Úkol pro žáky: (odůvodněte velká písmena) Jaký je rozdíl mezi Bůh X bůh? Jaký je rozdíl mezi Lazar X lazar? Odůvodněte pravopis slov bible X Bible.

6 Možné odpovědi: Bůh – s velkým počátečním písmenem označuje jednoho (jedinečného) křesťanského boha. bůh – s malým počátečním písmenem označuje obecný název (např. řečtí bohové) Lazar – jméno nemocného, kterého uzdravil Ježíš Kristus lazar – obecné, hovorové označení nemocného člověka bible – s malým počátečním písmenem – obecné označení křesťanských biblí (konkrétní bible je např. Kralická bible) Bible – název (používá se pro křesťanskou – katolickou bibli)

7 2) Literatura světská - Evropa:
psala se v národních jazycích vznikly nové žánry: 1) hrdinský národní epos – psaný pro šlechtu, rytíře, hlavní postava: hrdina, který má ušlechtilé charakterové vlastnosti a který je statečný bojovník, např. Francie: Píseň o Rolandovi, Španělsko: Píseň o Cidovi 2) rytířský (dvorský) epos – hlavní postava je rytíř (odvážný, čestný, ochránce chudých a žen), objevují se známé postavy: král Artuš, makedonský Alexandr Veliký 3) dvorská lyrika – je to milostná poezie, ve které se objevuje velký cit a obdiv šlechtice k ženě, láska je často nešťastná, neopětovaná, tuto milostnou poezii přednášeli zpěváci – přednašeči: trubadúři (Francie), minnesängři (Německo) 4) zvířecí epos – žánr psaný pro měšťanstvo, spojení bajek 5) drama (divadelní hra) – hrálo se na tržištích žánry - zvířecí epos a drama – šířili především studenti Úkol pro žáky: Jaké znáte bajky? Jak se jmenuje nejznámější autor bajek?

8 Možné odpovědi: Bajky: např. O vlku a o beranu, O lišce a o čápu, O žábě a volu ad. O vlku a o beranu O lišce a o čápu O žábě a volu Nejznámější autor bajek: Ezop

9 Orientální středověká literatura:
navazuje na starověkou orientální literaturu Arábie: základním náboženským textem – korán sbírka pohádek a povídek – Tisíc a jedna noc Jak se jmenovala hlavní postava sbírky pohádek Tisíc a jedna noc? Proč tato postava vyprávěla pohádky? Co bylo na tomto vyprávění zajímavé? Komu je tato postava vyprávěla?

10 Odpovědi: Šahrazád (Šeherezád) – vyznačuje se chytrostí
vypráví pohádky každou noc, aby se zachránila před popravou vypráví vždy pouze kousek a pokračuje až další noc vypráví je králi

11 Počátky naší literatury:
literaturu na našem území datujeme od 9. století do 15. století psalo se u nás třemi jazyky: staroslověnština latina čeština Úkol pro žáky: Co víte o vzniku staroslověnštiny? Kdo tento jazyk přinesl na naše území a jaké písmo k tomuto jazyku vytvořil? Jaký významný letopočet se vztahuje k Velké Moravě?

12 Možné odpovědi: Staroslověnština vznikla z bulharského nářečí v oblasti Soluně. Tento jazyk přinesli na naše území Konstantin a Metoděj a vytvořili písmo: hlaholici, z které se později vyvinula cyrilice. Významný letopočet, který se vztahuje k Velké Moravě je rok 863 – příchod Konstantina a Metoděje. Staroslověnské písemnictví: Proglas – předmluva k evangeliu, napsal Konstantin evangelium – je součástí Nového zákona (4 evangelia – Matouš, Marek, Lukáš, Jan) Život Konstantina; Život Metoděje – vyprávění historické, životopisné Zákon sudnyj ljudem – právní literatura Život knížete Václava – legenda legenda – o životě a skutcích světců, zázraky Hospodine, pomiluj ny – 1. česká duchovní píseň (zbytky stsl. slov) Latinská literatura: kronika- popis jednotlivých událostí v chronologickém sledu Kronika česká – autor Kosmas, psaná latinsky Dalimilova kronika – nejstarší česky psaná kronika, autor je neznámý, název je chybný ze 16. století

13 Česká literatura předhusitská, husitská, pokračovatelé husitství:
přelom 14. a 15. století, snaha o reformu (nápravu) církve Předchůdci Jana Husa: Matěj z Janova, Tomáš Štítný ze Štítného Jan Hus (1370 – 1415) Soubor:Jan Vilímek - Mistr Jan Hus.jpg – Wikipedie narodil se v Husinci, chudá rodina studoval na pražské univerzitě, získal titul mistr, stal se knězem, byl rektorem univerzity, psal česky i latinsky kázal česky v Betlémské kapli v Praze, Betlémská kaple – Wikipedie za své výroky (chtěl reformu církve, kritizoval jiné kněží: „kážou vodu, pijí víno“) byl odsouzen a upálen Knížky o svatokupectví – kritika církve, prodávání odpustků O pravopise českém – je autorem diakritického pravopisu diakritický pravopis – rozlišování diakritických znamének (háček, čárka, tečka) Úkoly pro žáky: Kde a kdy byl Jan Hus upálen? Jak je datum upálení mistra Jana Husa označeno v kalendáři? Jaký je rozdíl mezi mistr X Mistr (odůvodněte pravopis počátečních písmen)?

14 Odpovědi: Jan Hus byl upálen na církevním koncilu (sněmu) v Kostnici Kostnice (město) – Wikipedie Datum je v kalendáři označeno jako státní svátek. mistr – malé počáteční písmeno označuje titul, který se v období středověku mohl získat na pražské univerzitě Mistr – titul vážené osoby, která je výjimečná ve svém jednání (např. Mistr Karel Gott)

15 Pokračovatel mistra Jana Husa:
Petr Chelčický napsal dílo O trojím lidu – odsuzuje v něm středověké dělení společnosti na 3 stavy – kněžský, vojenský, robotný jednota bratrská – církev, která vznikla na základě myšlenek Petra Chelčického

16 Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN


Stáhnout ppt "Středověká literatura"

Podobné prezentace


Reklamy Google