PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Průlet liturgickým rokem
Přijď Duchu svatý.
Dosáhni cíle!.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Křesťanství vznik a podstata.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Světová náboženství.
Světová náboženství.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Velikonoce – jen svátky jara?
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Průlet liturgickým rokem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Vypracoval: Jakub Moravec
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
■KMS tvoří desítky sborů sedmi církví, řada křesťanských organizací a individuálních členů. ■Byla založena v prosinci ■KMS je členem České evangelikální.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
Křížovka – opakování, manželství
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

 Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost  Křesťanská rodina

 Na počátku n.l. vesničky v sev. Palestině u Genezaretského jezera (místa Ježíšova působení a zázraků)  Po r. 30 n.l. první křesťanská obec v Jeruzalémě (po ukřižování Ježíše)  Po r. 70 n.l. antická velkoměsta (po zničení II. chrámu) - Antiochie - Řím - Alexandrie - Efesos - Smyrna - Kartágo

Kristus na Genezaretském jezeře. Eugene Delacroix (1854)

 Konverze ke křesťanství (Křesťanem se člověk nerodí, nýbrž stává) -Ježíšovo povolání k následování (podle evangelia nechávají vše stranou a následují Ježíše) -Konverze je zpečetěna křtem (odpuštění hříchů, proto mnohdy až před smrtí) -Úspěch misijních kázání (někdy pouze intelektuální proces spojený s emocemi) -Důsledek rozkladu mravů a snaha po nápravě -Do 4. st. přibývá křesťanů zevnitř, tj. výchovou vlastních dětí

Kristův křest, okolo roku. Andrea del Verrochio (1475)

 Narození, křest a smrt -První církevní řád zatracuje potrat -Při porodu se od začátku do konce pronášely modlitby -Křest je počátek věčného života, člověk může být spasen smytín hříchů a přemožením smrti (jestliže jsme s Kristem zemřeli, spolu s ním budeme i žít) -Křest je zodpovědný za to, že pozemská smrt není tragická, ale umožňuje vstup do nového života -Pohřební zvyky vycházely z antických, avšak drastické oplakávání mrtvých nahradil zdrženlivý pláč a modlitba za zemřelého

 Křesťanská zbožnost -Křesťané se neodlišují od ostatních ani řečí, ani místem pobytu, ani nevedou zvláštní způsob života -Uzavírají běžná manželství a zachovávají všechny zákony -Používají biblické texty, mají vlastní výklad bible, která je čtena i v domácnostech u stolu, při svatbách a různých slavnostech -Jejich modlitby jsou určeny Bohu, doprovázely je ráno, v poledne a večer, přičemž nevzdělané vrstvy mají vlastní texty -Vedle Boha se uctívají také archandělé a mučedníci -Sbírají se relikvie -Udělují se almužny a dodržuje půst

Relikviář sv. Maura z první čtvrtiny 13. století

Obrácení sv. Pavla. Caravaggio ( ) Ukřižování sv. Petra. Guido Reni ( )

 Křesťanská rodina -V textu z 1. st. stojí: „Jako církev je podřízena Kristu, tak ženy mají být podřízeny svým mužům“ -Ježíš říká: „Muži mají milovat ženy, jako sami sebe“ -Není rozdíl mezi mužem a ženou -Ženě přísluší cnost a zbožnost a cudnost -Muži se musejí umět sebeovládat při starostech, radostech a při výchově dětí -Manželství je nevypověditelný slib

 Markschies, Christoph: Mezi dvěma světy. Nakladatelství Vyšehrad, Praha ISBN  [online]. [cit ]. Dostupné z: ix_005.jpg  [online]. [cit ]. Dostupné z: v-Becove-nad-Teplou.aspx  [online]. [cit ]. Dostupné z: cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Guido_Reni_047.jpg  [online]. [cit ]. Dostupné z: The_Conversion_on_the_Way_to_Damascus.jpg