Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Finanční trh.
Trh kapitálu Ing. Vojtěch Jindra
Investiční společnosti a podílové fondy
Peníze a cena Milena Tichá
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Peníze, měna a úloha bank
Cenné papíry kapitálového trhu.
Makroekonomie a hospodářská politika
Dluhové cenné papíry Dluhopis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Cenné papíry peněžního trhu
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Hospodaření s oběžným majetkem
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Finanční trhy a cenné papíry
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Prezentace pro přednášející
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Makroekonomie a hospodářská politika
Transkript prezentace:

Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Cenný papír (dále CP) Listina, která představuje peněžní, nebo majetkový nárok vlastníka této listiny vůči tomu, kdo ji vydal.

Cenné papíry, jejich formy materializované (v listinné podobě), nematerializované (v podobě účtu na kontě vlastníka).

Třídění cenných papírů Podle vztahu emitenta (vydávajícího), prodávajícího a kupujícího je dělíme na: –uvěrové CP, –majetkové CP.

Úvěrové cenné papíry Jsou založeny na úvěrovém vztahu mezi prodávajícím a kupujícím CP. Prostřednictvím tohoto vztahu jsou peníze půjčeny a budou včetně úroku ve stanovené době vráceny.

Majetkové cenné papíry Jsou dokladem o majetkovém nároku držitele CP a o podílu na majetku emitenta. Opravňují k podílu na zisku.

Úvěrové cenné papíry hypotéční zástavní listy, státní pokladniční poukázky, obligace, depozitní certifikáty (vkladové listy), směnky.

Majetkové cenné papíry akcie, podílové listy.

Úkol 1)S pomocí doporučené literatury charakterizuj jednotlivé druhy cenných papírů. 2)Poznamenej si jejich základní rysy. 3)Uveď, se kterými druhy cenných papírů jsi se již setkal.

Úkol Vysvětli: 1)co je kurz akcie, 2)na základě čeho se tvoří.

Úkol Rozděl investice do jednotlivých druhů cenných papírů z hlediska: a)výnosu, b)rizika, c)likvidity.

Úkol Urči, který z cenných papírů můžeme označit jako: –spekulativní – vhodný pro spekulace, –ukládací – vhodný pro uložení peněz. Zdůvodni svou volbu.

Úkol Jak bys investoval do cenných papírů ty? Proč?

Odvozené cenné papíry (deriváty) termínované kontrakty (futures) opce

Odvozené cenné papíry (deriváty) Jsou to smlouvy o budoucích obchodech s CP, devizami či zbožím. Stávají se cennými papíry. Jsou předmětem obchodů na speciálních trzích.

Cena opce prémie

Burza Je trhem zboží. Vzhledem ke kvalifikaci návštěvníků, koncentraci a rozsahu obchodů může být i trhem vrcholným.

Formy burz Dělí se podle předmětu obchodu: –zbožové, –peněžní (s cennými papíry), –služeb.

Burza cenných papírů Trh s cennými papíry, který je soustředěn na určitém místě ve stanovenou dobu. Místo, kde se koncentruje nabídka a poptávka po cenných papírech, kde se tvoří tržní cena (kurz) cenných papírů.

Burzu charakterizuje: vnitřní organizace, pravidla burzovních transakcí, okruh osob s právém organizovat obchody, místo a čas konání burzy.

Burza cenných papírů, její definice Je to zvláštním způsobem organizované shromáždění osob, které se koná pravidelně na určitém místě a v určitou dobu. Obchoduje se zde s cennými papíry podle burzovních předpisů a současných platných pravidel.

Burza cenných papírů: barometr ekonomiky, její hlavní funkcí je prodej a nákup CP, specifická burzovní činnost – spekulace s CP.

Úkol 1)Proč je burza cenných papírů označována za barometr ekonomiky? 2)Co je podstatou spekulace s cennými papíry? 3)Uveď klady a zápory spekulace s CP.

Spekulace Na vzestup kurzu: –býci – bulls. Na pokles kurzu: –medvědi – bears.

Úkol Co je podstatou spekulace a)na vzestup kurzu, b)na pokles kurzu? Uveď konkrétní příklady těchto spekulací.

Obchody na burze Provádějí je jen oprávněné osoby. Obchoduje se zde s kótovanými CP.

Úkol Odpověz : 1)Kdo je oprávněn obchodovat na burze? 2)Co jsou kótované cenné papíry?

Obchody s CP burzovní, mimoburzovní: –organizované (RM-systém do r. 2008); –neorganizované – přes přepážku.

Burza cenných papírů v Praze Založena dne R – burzovní index PX 50. R – burzovní index PX.

Úkol O čem vypovídá burzovní index? Slyšel jsi již někdy o burzovních indexech ve sdělovacích prostředcích? Najdi v tisku (Hospodářské noviny aj.) údaj o vývoji burzovního indexu PX. Co z tohoto údaje můžeš vyvodit?

RM-systém RM – registrační místa kuponové privatizace. Vznikl dne Neomezoval přístup k obchodům. Obchodoval se všemi obchodovatelnými CP (nejen kótovanými).

RM-systém Dne byl změněn na burzu. Investoři k němu měli přístup prostřednictvím stanoveného obchodníka s CP.

Úkol Uveď, kde je možno obchodovat s cennými papíry. Zhodnoť, jaké to přináší výhody a jaké nevýhody.

LITERATURA: KLÍNSKÝ, P. a kol. Finanční gramotnost: obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN KLÍNSKÝ, P. a kol. Finanční gramotnost: obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, 2008[online]. [cit ]. Dostupné z WWW:. a_priklady_z_praxe_skol.pdf

LITERATURA: KONEČNÝ, Bronislav - SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, ISBN VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, ISBN VLČEK, Josef a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia,1998. ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.