Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta www.dialyza.info Jihlava 22.10.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Konference se zaměřením
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Konference se zaměřením
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
Chronické selhání ledvin (klinické aspekty) Jan Janda Pediatrická klinika FN Motol a UK 2. LF Praha Seminář Zdravotně-sociální fakulty JU Č.B.
HISTORIE DIALYZAČNÍ LÉČBY
Psychologický profil peritoneálně dialyzovaného pacienta
DIAGNOSTIKA AKUTNÍHO ZÁNĚTU V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
HEMODIALÝZA.
Koncepce péče o staré občany
Systémové příznaky zánětu (infekce)- sepse, septický šok
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Konference se zaměřením
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Konference se zaměřením
Konference se zaměřením
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
Klinická biochemie zánětlivých procesů
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
CHRONICKÁ RENALNÍ INSUFICIENCE
Bolest na prsou (na hrudi)
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Proteiny v mozkomíšním moku Krevní bílkoviny vstupují do CSF po celé délce krevního zásobení subarachnoideálního prostoru v komorách mozkových a míše Hladina.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF.
Rizika ohrožující zdraví
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Transplantologie České republiky v kostce
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Co jsou to revmatická onemocnění?
DM 2t – epidemie 21.století.
Malnutrice.
Glomerulonefritis.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Patofyziologie ledvin
Stipendia města Ostrava
Transplantologie České republiky v kostce
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Transkript prezentace:

Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava

Mýty a pověry týkající se hemodialýzy MUDr. Martin Winkler HDS Jihlava

Historie hemodialýzy Historie hemodialýzy Hemodialýza jako „vražedný stroj“ Hemodialýza jako „vražedný stroj“ Hemodialýza = konec života Hemodialýza = konec života CRP u HD pacientů CRP u HD pacientů TnI u HD pacientů TnI u HD pacientů

Historie HD 9/1945 – Willem Kolff – první úspěšná HD u pacientky s ASL 9/1945 – Willem Kolff – první úspěšná HD u pacientky s ASL 1960 – Belding Scribner 1960 – Belding Scribner Cimino&Brescia Cimino&Brescia 90. léta - EPO 90. léta - EPO

„vražedný stroj“

Hemodialýza = konec života Tradovaný názor mezi zdravotníky i laiky Tradovaný názor mezi zdravotníky i laiky RRT: HD – PD – Tx RRT: HD – PD – Tx Rok 2006: v HD programu cca pac. Tx 395 pac. Rok 2006: v HD programu cca pac. Tx 395 pac. Mortalita na HD 18% Mortalita na HD 18% - 64% starší 60 let - 64% starší 60 let - 62% hypertonici - 62% hypertonici - 37% DM - 37% DM

Hemodialýza = konec života II. Průměrná doba léčení v HDS Jihlava r byla 36 měsíců, 9 pac. odesláno k Tx, 14 pac. zemřelo Průměrná doba léčení v HDS Jihlava r byla 36 měsíců, 9 pac. odesláno k Tx, 14 pac. zemřelo Kvalita života – zdravotní (nutrice, anemie) i sociální (soběstačnost, schopnost pracovat, sportovat, cestovat) Kvalita života – zdravotní (nutrice, anemie) i sociální (soběstačnost, schopnost pracovat, sportovat, cestovat)

CRP u HD pacientů HD pac. nemají paušálně zvýšené CRP HD pac. nemají paušálně zvýšené CRP SIRS – stimulace kontaktem krve s materiálem hadiček a kapiláry – produkce prozánětlivých cytokinů (IL-1, TNFα) SIRS – stimulace kontaktem krve s materiálem hadiček a kapiláry – produkce prozánětlivých cytokinů (IL-1, TNFα) CARS – současně stimulována protizánětlivá odpověď (IL-10, TNF-R p55) CARS – současně stimulována protizánětlivá odpověď (IL-10, TNF-R p55) Biokompatibilita membrán – roste od tradičních celulosových k syntetickým (PS, PMMA) Biokompatibilita membrán – roste od tradičních celulosových k syntetickým (PS, PMMA) Vliv malnutrice na zánětlivou odpověď Vliv malnutrice na zánětlivou odpověď

HD a troponiny I. TnI a TnT – markery poškození kardiomyocytu TnI a TnT – markery poškození kardiomyocytu Složka cytosolová a vázaná na myofibrilách Složka cytosolová a vázaná na myofibrilách Zvýšená hladina TnT u HD populace bez současných známek ICHS Zvýšená hladina TnT u HD populace bez současných známek ICHS - uremická kardiomyopatie - uremická kardiomyopatie - hemodynamický stres na HD - hemodynamický stres na HD - infekce, multiorgánové postižení - infekce, multiorgánové postižení

HD a troponiny II. TnI není u HD pacientů zvýšen - jeho hodnocení se neliší od ostatní populace bez ledvinného onemocnění TnI není u HD pacientů zvýšen - jeho hodnocení se neliší od ostatní populace bez ledvinného onemocnění

Děkuji za pozornost.

Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava