V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Mateřská a rodičovská dovolená
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
MZDA, PRACOVNÍ PODMÍNKY VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ I.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Právní subjektivita Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
KARLOVY VARY Ilona Kostadinovová
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
VY_32_INOVACE_SVF35960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Struktura odpovědnostního vztahu Subjekt Objekt Chování Škoda Protiprávnost Zavinění Causální nexus.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Pracovní právo.
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Zvláštní pracovní podmínky Mateřská a rodičovská dovolená
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Právo sociálního zabezpečení
Karlovy Vary Ilona Kostadinovová
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Digitální učební materiál
Název projektu: Moderní škola
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

V zaměstnání III. Petr Machala

1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí státu? 5.Jaká je průměrná hrubá mzda v České republice? Co jsme si z minulé hodiny zapamatovali?

Pracovní podmínky: povinnost zaměstnavatele – zajistit uspokojivé pracovní podmínky Co patří mezi pracovní podmínky? Navrhněte, jak vylepšit podmínky zaměstnancům.

zvláštní podmínky - mladiství a ženy (fyzická a rozumová náročnost práce, nárok na mateřskou dovolenou) Slečno, je to Váš poslední telefon, byla jste přeložena…

Zvláštní podmínky: a) Mateřská dovolená nástup obvykle 6 týdnů před porodem 28 týdnů po nástupu nesmí být kratší než 14 týdnů do 4 let dítěte právo na rodičovský příspěvek (7600,- Kč) nesmí přijít o místo, pokud místo zaniká, musí najít adekvátní náhradu Může vás zaměstnavatel propustit, když jste na mateřské dovolené?

b) OČR ošetřování člena rodiny dítě mladší 10 let maximálně 9 dnů (69% mzdy za každý den)

Odpovědnost za škodu: a)zaměstnanec – odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou způsobil porušením povinností b)zaměstnavatel – odpovídá za škodu v souvislosti s pracovním úrazem, onemocnění chorobou z povolání, za škodu na věcech

Pracovní spory: rozhodují o nich soudy v občanskoprávním řízení mzdové podmínky i ostatní pracovněprávní nároky uzavírají odbory krajní prostředek sporu – stávka krajní prostředek zaměstnavatele – výluka Víte co je to kolektivní smlouva?

Děkuji za pozornost.