O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha, 6.1.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
Stav čerpání fondů EU v ČR Praha, 5. leden Operační program Podnikání a inovace Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované.
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Tisková konference Aktuální stav čerpání z fondů EU.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MOŽNOSTI DOTAČNÍCH ZDROJŮ PRO NEZISKOVÉ ORGANIZACE
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
1 Tiskový brífink Pokrok v čerpání z fondů EU 2. března 2010.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ROP Jihozápad v územním členění Přednášející: Karel Hron.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC a informace ŘO 26. březen 2009 Mgr. Ing.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
PROJEKTOVÉ ZÁMĚRY LIBERECKÉHO KRAJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
ROP JV – informace o novém programovém období
Evropský sociální fond
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přehled IPRM v ROP Ministerstvo pro místní rozvoj
Operační program VaVpI spuštěn
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Transkript prezentace:

O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,

O kolik peněz můžeme přijít? 2 (1 EUR = 25,55 Kč) Zdroje:Monitorovací zpráva MMR Alokace pro období 2007 – 2013: 789 miliard Kč Dosud certifikované výdaje: cca 132, 6 miliard Kč Hodnota schválených žádostí: cca 550 miliard Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: cca 290,5 miliard Kč. Peníze, na které nebyla dosud předložena certifikace: 656,6 miliardy korun !! (5ti násobek plánovaného schodku státního rozpočtu 2010)

Největší chyby v současném čerpání 1.Nejhorší situace v rámci operačních programů v gesci MŠMT, MŽP a MMR. 2.U nedostatečného množství projektů zahájena realizace, nízké čerpání prostředků, skluz je veliký. 3.Pomalá činnost většiny zodpovědných úřadů při administraci žádostí. 4.Při současném přístupu bude nemožné vyčerpat prostředky z fondů EU v plném rozsahu. 5.Operační programy u nichž reálně hrozí vracení prostředků jsou OP VaVpI, IOP, OPŽP, OP VK, OPTP. 6.Celkem 3 operační programy mají pozastavenu certifikaci výdajů- OPŽP, ROP SZ a OP D (z vlastní iniciativy po nálezu Evropského účetního dvora). 7.Dobré výsledky má většina ROPů a program Prahy OP PA. 3

Co hrozí? 1.Úplné zastavení čerpání peněz z EU z důvodu chybného auditního systému 2.K zbytečným ztrátám již došlo! (8 miliard Kč ztráta jen po státní rozpočet 2011) 4 (1 EUR = 25,55Kč)

Operační program Podnikání a inovace Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: nutno zrychlit realizaci projektů, vyhodnocování žádostí 5 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: Kč Hodnota dosud schválených žádostí: Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: kritický stav,reálné nebezpečí nevyčerpání prostředků z fondů EU (1 EUR = 25,55Kč)

Operační program Životní prostředí Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: nutno zrychlit hodnocení žádostí, pozastavena certifikace programu, reálně hrozí nevyčerpání prostředků 6 Operační program Doprava Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pozastaveno předkládání prostředků k certifikaci Ministerstvem dopravy na základě kontroly Evropského účetního dvora (1 EUR = 25,55Kč)

Integrovaný operační program Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: nutno zrychlit hodnocení žádostí a četnost výzev, realizaci projektů, reálná hrozba nevyčerpání prostředků 15. dubna Regionální operační program Střední Čechy Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků (1 EUR = 25,55Kč)

Regionální operační program Jihozápad Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje:cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků 15. dubna Regionální operační program Severozápad Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pozastavena certifikace programu (1 EUR = 25,55 Kč)

Regionální operační program Jihovýchod Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky k realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků 15. dubna Regionální operační program Severovýchod Alokace pro období 2007 – 2013: Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků (1 EUR = 25,55Kč)

Regionální operační program Moravskoslezsko Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů:cca Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků 15. dubna Regionální operační program Střední Morava Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků (1 EUR = 25,55Kč)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: nutno zrychlit hodnocení žádostí 11 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: reálná hrozba nevyčerpání prostředků, nutno zrychlit hodnocení žádostí a četnost výzev (1 EUR = 25,55Kč)

Operační program Praha Konkurenceschopnost Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků 12 Operační program Praha Adaptabilita Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: cca Kč Hodnota dosud schválených žádostí: cca Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: pravděpodobné vyčerpání alokovaných prostředků (1 EUR = 25,55Kč)

13 Operační program Technická pomoc Alokace pro období 2007 – 2013: Kč Dosud certifikované výdaje: Kč Hodnota dosud schválených žádostí: Kč Vyplacené prostředky na realizaci projektů: Kč Hodnocení: nutno zrychlit hodnocení žádostí a četnost výzev, realizaci projektů, reálná hrozba nevyčerpání prostředků (1 EUR = 25,55Kč)