Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. 14.12.2010 Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
India fashion Simona Turecká. SÁRÍ SARI Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy  Druhá úroveň Třetí úroveň  Čtvrtá úroveň osnovy Pátá úroveň.
Advertisements

Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Jak vzdělávat integrativní psychoterapeuty: Základní otázky a problémy Volně dle Řiháčka, Kostínkové, Roubala Kubánek Dlouhodobý výcvik v integrativní.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Click to edit Master subtitle style Centrum pro klinické doporučené postupy, Lékařská fakulta UP v Olomouci Ústav farmakologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Hodnocení kvality klinických doporučených postupů
Veřejné zdravotnictví založené na důkazech a jeho implementace
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
Informace o projektu CÍLE PROJEKTU 1.Inovovat vzdělávání medicíny se zaměřením na znalosti obecných zásad a kritického hodnocení klinických.
Centrum pro klinické doporu č ené postupy Ústav sociálního léka ř ství a zdravotní politiky Léka ř ská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci CK DP.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
1 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Vzdělávací seminář Asociace turistických informačních center ČR 22. září 2011, Poděbrady.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
XI. TURISTICKÉ FÓRUM POLABÍ 22. dubna 2011, Poděbrady.
Mezinárodní den sester květen 2009
Organizace agendy v Google Kalendáři
Východiska evropské úpravy
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Praktický návod při vyhodnocování
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Lesk a bída normalizace
10. seminář Zdravotnictví.
Rozložení nadpisu Podnadpis.
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Olomouc, 14. listopadu 2009 CKDP

Co jsou KDP? Jak je definovat? „Klinické doporučené postupy jsou systematicky vytvářená stanoviska, pomáhající lékařům a pacientům ve specifických klinických případech rozhodovat o přiměřené zdravotní péči.“ Field, Marylin J., Lohr, Kathleen N. Eds. Guidelines for clinical practice. From development to use. American Medical Association CKDP

Co je pro KDP stěžejní? Systematický vývojSpecifičnost případu Přiměřenost zdravotní péče CKDP

Co je pro KDP stěžejní? Systematický vývojSpecifičnost případuPřiměřenost zdravotní péče CKDP

Co je pro KDP stěžejní? Systematický vývojSpecifičnost případuPřiměřenost zdravotní péče CKDP

Pozor na pojmovou kamufláž! CKDP

Na jakou oblast jsou zaměřeny? doporučené postupy pro oblast klinickou - guidelines for interventions in clinical settings doporučené postupy pro oblast veřejného zdravotnictví - guidelines for interventions in community settings CKDP

Jakou mají formu? plná verze (angl. full guideline) stručná doporučení (angl. guick reference guide) verze pro pacienty zkrácená verzealgoritmy CKDP

Jakou mají formu? plná verze (angl. full guideline) stručná doporučení (angl. guick reference guide) verze pro pacienty zkrácená verzealgoritmy CKDP

Jakou mají formu? plná verze (angl. full guideline) stručná doporučení (angl. guick reference guide) verze pro pacienty zkrácená verzealgoritmy CKDP

Jaké jsou kroky adaptace a tvorby? CKDP Je nový KDP potřeba?Svolání skupiny pro tvorbu KDPUrčení systému práce skupinyJe dostupný vhodný KDP pro použití či adaptaci?

Jaké jsou kroky adaptace a tvorby? CKDP Je dostupný vhodný KDP pro použití nebo adaptaci? Tvořit či adaptovat? Toť otázka.

Jaké jsou kroky adaptace a tvorby? CKDP Je dostupný vhodný KDP pro použití nebo adaptaci? NE TVORBA KDP plánování a příprava tvorby ANO ADAPTACE KDP plánování a příprava tvorby

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jak jsou vytvářeny? metoda 1 původní KDP - full-process guideline metoda 2 adaptovaný – odvozený KDP - adapted guideline, derived guideline CKDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jak by neměly být vytvářeny! sběrnáhodný nález KDP CKDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jak by neměly být vytvářeny! inspirace není metodou tvorby KDP překlad není metodou tvorby KDP CKDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jaké jsou metody tvorby? expertní KDPkonsenzuální KDP doporučený postup založený na důkazech opinion-based guidelineconsensus-based guideline evidence-based guideline CKDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jaké jsou metody tvorby? expertní KDPkonsenzuální KDP doporučený postup založený na důkazech opinion-based guidelineconsensus-based guideline evidence-based guideline CKDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň Jaké jsou metody tvorby? expertní KDPkonsenzuální KDP doporučený postup založený na důkazech opinion-based guidelineconsensus-based guideline evidence-based guideline CKDP

Jak lze využít původní KDP? CKDP převzetí KDP – stejný kulturní kontext, stejný jazyk zachovat původní text s úpravami překlad adaptace využít původního KDP jako zdroj důkazů

Jaké jsou kroky adaptace a tvorby? CKDP Prezentace, publikace, diseminaceIMPLEMENTACEEVALUACEAktualizace

Co je adaptace KDP? CKDP „Adaptace je systematická metoda rozhodování o použití nebo přizpůsobení KDP, který byl vytvořen v určitém kulturním a organizačním prostředí, pro uplatnění v prostředí odlišném.“ ADAPTE Collaboration, 2007

Transkontextuální adaptace CKDP „Díky kulturním a organizačním rozdílům mezi různými zeměmi mohou vznikat odlišná doporučení, přestože jsou založena na stejných důkazech. Proto je potřeba transkontextuální adaptace a je nutno respektovat principy EBM.“ Fervers, Beatrice, 2006

Jaké jsou cíle adaptovaných KDP? CKDP cíle jsou společné všem KDP KDP vysoké kvality odpovídají na specifické klinické otázky důležitý je kontext místní potřeby zájmy legislativa politika zdroje určené na zdravotní péči

Adaptace KDP CKDP Adaptace KDP je systematický přístup!!!

AGREE II generický nástroj pro kritické hodnocení KDP Mezinárodní generické nástroje CKDP ADAPTE nástroj generický nástroj pro adaptaci KDP mezinárodní systém hodnocení kvality důkazů a síly doporučení

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň ADAPTE Colaboration CKDP ADAPTE Working Group 2005 publikace ADAPTE nástroje poprvé v roce 2007 na počátku byl francouzský KDP pro léčbu nádorů tračníku a vaječníků a jeho adaptace v kanadském Quebecu

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň ADAPTE nástroj ADAPTE Collaboration Centrum pro klinické doporučené postupy univerzita palackého v olomouci 2010 Nástroj Pro Adaptaci Klinických Doporučených Postupů Verze 1.0 ADAPTE Collaboration Centrum pro klinické doporučené postupy univerzita palackého v olomouci 2010 Příručka Pro Adaptaci Klinických Doporučených Postupů Verze 1.0 CKDP

ADAPTE nástroj CKDP Adaptace KDP je systematický přístup!!! 1. fáze přípravná2. fáze adaptace3. fáze záverečná ADAPTE Collaboration, 2007

fáze přípravná CKDP vymezení základního rámce vytvoření pracovních skupin stanovení potřebných zdrojů plánování adaptace ADAPTE Collaboration, 2007

fáze adaptace CKDP ADAPTE Collaboration, 2007 definování klinické otázkyhledání a sběr existujících KDPhodnocení KDProzhodnutí a výběr KDP hrubá verze KDP

fáze záverečná CKDP ADAPTE Collaboration, 2007 externí review plán budoucích revizí a aktualizací publikace, diseminace, prezentace atd.

fáze adaptace CKDP ADAPTE Collaboration, 2007 definování klinické otázkyhledání a sběr existujících KDPhodnocení KDProzhodnutí a výběr KDP hrubá verze KDP

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň AGREE II nástroj 2009

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň AGREE II nástroj 2009 II nástroj pro kritické hodnocení doporučených postupů The agree Next Steps Consortium Centrum pro klinické doporučené postupy lékařská fakulta univerzity palackého v olomouci nástroj pro kritické hodnotenie odporúčaných postupov The agree Next Steps Consortium Centrum pre klinické odporúčané postupy lekárska fakulta univerzity palackého v olomouci CKDP II

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň AGREE II nástroj 2009 CKDP původní nástroj publikován 2003 změněný a vylepšený AGREE II nástroj – publikace koncem 2009? hodnotí se 6 domén s 23 položkami skórovací systém

Klepněte pro úpravu formátu textu osnovy Druhá úroveň  Třetí úroveň Čtvrtá úroveň osnovy  Pátá úroveň osnovy  Šestá úroveň  Sedmá úroveň  Osmá úroveň textu Devátá úroveňKlepnutím lze upravit styly předlohy textu. – Druhá úroveň Třetí úroveň – Čtvrtá úroveň » Pátá úroveň DOMÉNY AGREE II nástroje CKDP 1. základní rámec a účel 2. zapojení zainteresovaných osob 3. metodologická přísnost 4. srozumitelnost 5. použitelnost 6. redakční nezávislost

Adaptace KDP CKDP Adaptace KDP je systematický přístup!!!

radim.l