Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Technologická agentura ČR
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
… od myšlenek k aplikacím
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Institut environmentálního inženýrství 546
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
patentový a známkový zástupce
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
ERERI ERERI (Energy, Raw Materials and Environment - Research Infrastructure) : Výzkumná infrastruktura pro suroviny, energetiku a životní prostředí RNDr.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Přímá a nepřímá podpora výzkumu a vývoje BIC Brno spol. s r. o., Podnikatelské a inovační centrum objekt Technology Innovation Transfer Chamber, Purkyňova.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
… od myšlenek k aplikacím
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc

Osnova : Hodnocení VaV v odpadovém hospodářství v letech Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Programy aplikovanéhovýzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Nedostatky podávaných návrhů

Informační systém VaV ( ) pol.celkemodpadové hospodářství odpadové hospodářství % počet řešených projektů ,91 podpora ze SR mil. Kč ,63 739,3 1,89 počet dosažených výsledků ,70 podpora na 1 projekt mil. Kč 4,81 9,97 207,20 počet dosažených výsledků 1 projekt 16,34 12,47 76,3

Úspěšnost řešení projektů ( 2000 – 2014) pol.celkemodpadové hospodářství počet řešených projektů nevyřešeno nevyřešené projekty % 0,39 0,53

Projekty a Výzkumné záměry v odpadovém hospodářství podle poskytovatelů poskytovatelpočetPodpora SR mil. Kč MPO MŠMT TAČR MŽP GAČR AV -ČR 7 22 poskytovatelpočetPodpora SR mil. Kč MŽP 6 99 USC 4 1 NAZV 4 33 MV 3 29 MD 2 6 MO 2 18 celkem

Vláda svým usnesením ze dne 19. července 2012 č. 552 schválila Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Priority VaVaI jsou platné na období do roku V rámci definovaných 6 prioritních oblastí je 24 podoblastí s celkovým počtem 170 konkrétních cílů.

Prioritní oblast 1: Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů Podoblast 1.2 Jaderné zdroje cíl Ukládání radioaktivního odpadu a použitého paliva Podoblast 1.5 Výroba a distribuce tepla/chladu, včetně kogenerace a trigenerace cíl Alternativní zdroje – využití odpadů

Prostředí pro kvalitní život - priority Oblast 4: Environmentální technologie a ekoinovace Podoblast : 4.3 Minimalizace tvorby odpadů a jejich znovuvyužití cíl: Nové recyklační technologie, jejichž výstupem jsou látky srovnatelné kvalitou s výchozími surovinami cíl: Nové efektivní postupy energetického využití odpadů s minimalizací negativních dopadů na ŽP Podoblast: 4.4: Odstraňování nebezpečných látek – starých škod z životního prostředí cíl: Zvýšení efektivnosti sanačních technologií a zavedení nových metod sanace

BETA Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy GAMA Program je zaměřen na podporu ověření výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití. DELTA Program podpory mezinárodní spolupráce v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji prostřednictvím společných projektů OMEGA Program na podporu projektů aplikovaného výzkumu jehož výsledky mají vysoký potenciál pro uplatnění v řadě oblastí celospolečenského života obyvatel České republiky. CENTRA KOMPETENCE

Program veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy „BETA“ (odpady 11 proj.) Podpora materiálového využití biologické složky komunálního odpadu jako náhrady neobnovitelných zdrojů a zlepšení kvality půdy IREAS, Institut pro strukturální politiku, o. p. s. Analýza materiálových toků odpadních elektrozařízení a možnosti navýšení jejich recyklace, využití a opětovného použití Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, Výzkum a sledování nebezpečných složek v komunálním odpadu ECO trend s.r.o.

Analýza optimálního nastavení činností kolektivních systémů v oblasti nakládání s elektroodpady GREEN Solution s.r.o. Hodnocení efektivnosti výdajů obcí i soukromých subjektů do oblasti odpadového hospodářství ve vztahu k výši poplatků a k cenám zařízení (hodnocení efektivnosti nastavení integrovaných systémů nakládání s odpady v ČR) Masarykova univerzita + CENIA, Metodiky pro sledování a hodnocení realizace Programu předcházení vzniku odpadů GREEN Solution s.r.o. Zpracování metodiky prognózování odpadů CENIA + Masarykova univerzita

Centra kompetence (odpady) Centrum kompetence pro energetické využití odpadů ( ), Vysoké učení technické v Brně / Fakulta strojního inženýrství

TAČR: ALFA + EPSILON

EPSILON Podprogram 1 - Znalostní ekonomika Podprogram 2 - Energetika a materiály Podprogram 3 - Životní prostředí Preference: vývoj nových, pokročilých materiálů, vývoj biotechnologií a nanotechnologií, kosmických technologií a dopravních prostředků budoucnosti.

Epsilon Trvání programu: Výzvy 2014 – 2019 Celkové výdaje 16,1 mld. Kč z toho SR 9,7 mld. Kč Maximální podpora 3 mil. EUR/ proj Očekávaná podpora 10 mil. Kč / proj Počet podpořených projektů: 800

EPSILON - Požadované výsledky P – patent; G – technicky realizované výsledky – prototyp, funkční vzorek; Z – poloprovoz, ověřená technologie; R – software; F – průmyslový a užitný vzor; N – certifikované metodiky, postupy a specializované mapy s odborným obsahem.

EPSILON hodnocení projektů 8 binárních kriterií, 12 bodovacích kriterií 3 oponenti + zpravodaj + oborový panel + + rada programu průběžné hodnocení: výroční zprávy, oponentůry kontroly dopady realizace

EPSILON 2014 pol. celkemodpadové hospodářství % odpadové hospodářství podané projekty ,81 udělená podpora ,79 uspěl bez podpory ,56 neuspěl ,92

Pozitiva návrhu projektu Zapojení uchazeče do programu výzkumných center Navrhovatelem projektu je podnik Realizace projektu v regionu s vysokou nezaměstnaností Provedena patentová rešerže Proveden průzkum trhu Uchazeči jsou finančně stabilní Projekt je ekonomicky efektivní

Finanční stabilita uchazeče projektu Rentabilita aktiv : min. 2% Zadluženost: max. 50% Běžná likvidita: min. 1,5 Schopnost zabezpečit spoluúčast

Děkuji za pozornost cz