EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochranné prvky bankovek
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
Hospodářská politika státu
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Smlouva o tichém společenství
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Monetární (měnová) politika
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
EKONOMIKA BANKOVNÍ SOUSTAVA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_17 Název materiáluOchranné.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
MONETÁRNÍ POLITIKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ochranné prvky bankovek
Peníze a měnová politika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná

AnotaceMateriál umožňuje žákům pochopit základní funkce centrální banky ČR. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Renata Slaná (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovafunkce centrální banky Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

FUNKCE ČNB vydává (emituje) penízeplní cíle měnové politikymá postavení banky bankslouží jako banka státureguluje obchodní banky a pobočky zahraničních bankřídí platební stykuděluje bankovní licenci

FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY VYDÁVÁNÍ OBĚŽIVA nejstarší funkce ústřední banky znamená to vydávání hotovostních peněz tj. bankovek a mincí, ČNB stanoví nominální hodnotu, vzhled a ochranné prvky.

OCHRANNÉ PRVKY ČESKÝCH BANKOVEK VODOZNAK vzniká při výrobě papíru, je založen na zesílení nebo zeslabení papírní hmoty, prohlíží se proti světlu. OKÉNKOVÝ PROUŽEK je zapracován do papírní hmoty, je z metalizované umělé hmoty, proti světlu je souvislý a obsahuje mikrotext s hodnotou bankovky SOUTISKOVÁ ZNAČKA vzniká technologií plošného tisku, z každé strany bankovky je vidět pouze část značky, v průhledy jsou vidět písmena C a v něm R SKRYTÝ OBRAZEC optický efekt, viditelný při pohledu na bankovku ve vodorovné poloze a tvoří číslo označující nominální hodnotu bankovky. BANKOVNÍ PAPÍR obsahuje ochranná luminiscenční vlákna oranžové barvy, která jsou viditelná na nepotištěných okrajích IRIDESCENTNÍ PRUH na bankovkách od hodnoty 1 000,- Kč, je umístněný na lícní straně u pravého okraje bankovky

FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY PROVÁDĚNÍ MĚNOVÉ POLITIKY hlavním cílem je cenová stabilita. Základním požadavkem pro plnění měnově-politických cílů ústřední bankou je její NEZÁVISLOST, která se zajišťuje zákonným vymezením postavení centrální banky. Její existence je zakotvena v ústavě ČR Do její činnosti lze zasahovat jen zákonem V čele stojí 7-členná bankovní rada jmenovaná prezidentem Člen bankovní rady může být odvolán jen z důvodů stanovených zákonem ČNB nesmí přijímat žádné pokyny od vlády

NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITKY DISKONTNÍ SAZBA ČNB, která je cenou za kterou ČNB půjčuje obchodním bankám peníze, snížením diskontní sazby zvýší se množství peněz v ekonomice, zvýšením diskontní sazby sníží se množství peněz v ekonomice a možnost bank poskytovat úvěry.

NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITKY POVINNÉ MINIMÁLNÍ REZERVY (PMR) banky přijímají vklady a půjčují peníze (poskytují úvěr), část přijatých vkladů musí banky uložit na účtě vedeném u ČNB jako PMR Banky v současné době udržují PMR na svém účtu ve Zúčtovacím centru ČNB.

NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITKY OPERACE NA TRHU, při kterých banka vstupuje na trh s cennými papíry Cílem operací na volném trhu je usměrňovat vývoj úrokových sazeb v ekonomice. Operace na volném trhu jsou většinou prováděny ve formě repo operací Repo operace představují ze strany centrální banky prodej cenných papírů bankám s jejich pozdějším nákupem za vyšší cenu, kde z toho vyplývající výnos pro protistranu (věřitelskou komerční banku) odpovídá výši tzv. repo sazby. Na repo operace se dá pohlížet jako na úvěr zajištěný cenným papírem, přičemž repo sazba představuje úrok, který ČNB bankám za tento úvěr platí.

Literatura a zdroje informací Švarcova, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN Česká národní banka [online] [cit ]. Dostupné z: