Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ listopad 2012VY_32_INOVACE_OVY_090220
DÁVKOVÁNÍ; PŘEDŠLEHÁNÍ Do kotlíku šlehacího stroje se nalije voda a přidají navážená sušená vajíčka, cukr krupice, vanilkový cukr, mléko sušené a citropasta. Vše se metlou vyšlehá. PŘEDŠLEHÁNÍ 1 min – III. RYCHLOST (obr. 1)obr. 1
ŠLEHÁNÍ Poté se zvolní chod stroje a přidá se řádně promíchaná směs mouky a kypřícího prášku a opět se šlehá. Před došleháním se přilije olej, který se zvolna zapracuje do hmoty. ŠLEHÁNÍ 2,5 min – III. RYCHLOST DOŠLEHÁNÍ 0,5 min – II. RYCHLOST
VÁŽENÍ; DÁVKOVÁNÍ Hmota se ihned ručně dávkuje do olejem vymazaných hliníkových tvořítek a rozetře se po celém dnu (obr. 2), (obr. 3).obr. 2obr. 3 Výrobky se pak ukládají na plechy a do vozíku – hmotnost 350 g (obr. 4).obr. 4 Výrobky se pečou bez přítomnosti páry do zlatohněda. 190 až 220 °C 50 min (obr. 5)obr. 5 PEČENÍ
CHLADNUTÍ Chladnutí probíhá v prostoru dílny. Po vyhlazení se výrobky sypou souvislou vrstvou moučkového cukru a balí do průtažné fólie. Zabalené výrobky se značí etiketou s příslušnými údaji a datem min. trvanlivosti. (obr. 6), (obr. 7), (obr. 8), (obr. 9), (obr. 10)obr. 6obr. 7obr. 8obr. 9obr. 10 DOHOTOVENÍ; BALENÍ
EXPEDICE Do jedné přepravky se dává 5 kusů výrobků; min. trvanlivost je 7 dnů (obr. 11).obr. 11 -smyslové hodnocení -vzhled a tvar pravidelný, horní kůrka mírně klenutá -kůrka zlatohnědá, pružná, jemná, bez cizí příměsi -střídka žlutá, jemná, pórovitá CHARAKTERISTIKA VÝROBKU
obr. 1
CITACE ZDROJŮ obr. 1 Alba Hořovice :: Univerzální šlehací a hnětací stroj. Alba Hořovice :: Kuchyně pro profesionály [online] [cit ]. Dostupné z: a-hnetaci-strojhttp://alba-horovice.cz/?i=1306/univerzalni-slehaci- a-hnetaci-stroj