Hlavní světové ekosystémy (biomy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč u nás nežijí lední medvědi
Advertisements

ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AFRIKA Geografická poloha.
AMERIKA.
BIOSFÉRA.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
BIOSFÉRA.
Podnebné pásy 5. ročník.
AMERIKA přírodní krajiny
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
Pro 7.Ročník Základní Školy
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Biosféra.
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO AFRIKY
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Rostlinstvo, živočišstvo
AUSTRÁLIE.
Podnebí a vegetace Asie
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Přírodní předpoklady cestovního ruchu
Podnebí, vegetace Ameriky
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Biosféra – vegetační pásy a vegetační stupně
Přírodní podmínky Evropy
Křížovka - Tropický deštný les
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Biosféra.
Soutěž RISK Přírodní sféra Země Pokračovat Zdroje obrázků Zdroje obrázků Pravidla Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel.
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VEGETAČNÍ PÁSY.
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_27_Asie
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Biosféra = živý obal Země.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_ZEMĚPIS
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Biosféra = živý obal Země
Podnebí a vegetace Asie
Podmínky pro život na Zemi
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Hlavní světové ekosystémy (biomy) Zeměpis Úkoly pro jednotlivce (dvojici) na PC nebo společnou práci na interaktivní tabuli Práci začni klávesou F5. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obsah 1. Úkoly na téma hlavní ekosystémy a jejich rozmístění na Zemi. 2. Test. Pro některé úkoly je potřeba PC připojený na internet

Úkol č. 1 knihovna další úkol Ekosystémy Uveď konkrétní příklady přírodních suchozemských ekosystémů v okolí svého bydliště: Uveď konkrétní příklady přírodních vodních ekosystémů v okolí svého bydliště: Uveď konkrétní příklady umělých ekosystémů v okolí svého bydliště:

Úkol č. 2 knihovna Slovník cizích slov další úkol Biomy Vyhledej ve slovníku cizích slov pojem biom a doplň chybějící slova: Společenství a určité rozsáhlé oblasti spolu s prostředím a makroklimatem. V knihovně zjisti a doplň: Biomy jsou závislé na:

Největším zemským ekosystémem je: Úkol č. 3 další úkol Základní rozdělení biomů Na internetu ve wikipedii (tlačítko i) zjisti a doplň základní členění biomů: biomy: Největším zemským ekosystémem je:

Úkol č. 4 Rozmístění hlavních ekosystémů (biomů) další úkol Rozmístění hlavních ekosystémů (biomů) V následujících úkolech: stručně popiš rozmístění daného biomu na Zemi (podle podnebných pásů a kontinentů) a uveď příklady krajinných složek, pro něho typických splň případná další zadání Využij atlasu (podnebné pásy – oblasti) a také informací na internetu v encyklopedii wikipedia.org kliknutím na tlačítko vlevo nahoře.

Úkol č. 4.1 další úkol Polární pustina Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.2 další úkol Tundra Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.3 Opadavý listnatý les další úkol Opadavý listnatý les Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.4 Pouště a polopouště další úkol Pouště a polopouště Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.5 Mokřiny (močály a bažiny) další úkol Mokřiny (močály a bažiny) Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.6 Tropické deštné lesy další úkol Tropické deštné lesy Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.7 další úkol Stepi Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.8 další úkol Savany Rozmístění na Zemi a typické krajinné složky a prvky: podnebné pásy (oblasti podle atlasu) kontinenty půdní typy vegetace živočichové

Úkol č. 4.9 Světový oceán Kolik procent povrchu země oceán pokrývá? další úkol Světový oceán Kolik procent povrchu země oceán pokrývá? Kolik částí má oceán? Napiš jejich názvy: Co je to plankton?

Úkol č. 4.10 další úkol Mořská pobřeží Mořská pobřeží spojují životní prostředí na styku a . Přírodní krajinné složky a prvky: Kulturní krajinné složky a prvky:

Úkol č. 4.11 Řeky a jezera Největší jezero světa podle rozlohy: další úkol Řeky a jezera Největší jezero světa podle rozlohy: Nejhlubší jezero světa: Přírodní krajinné složky a prvky: Kulturní krajinné složky a prvky:

Úkol č. 4.12 Pohoří Města a velkoměsta Rozmístění na Zemi: Doplň: test Pohoří Rozmístění na Zemi: Města a velkoměsta Doplň: Města a velkoměsta mění původní přírodní ekosystémy a vytvářejí nové, ekosystémy. Nápověda Kulturní krajinné složky a prvky:

Ekosystém (ekologický systém) KNIHOVNA Ekosystém (ekologický systém) základní funkční jednotka v životním prostředí zahrnuje určité společenstvo (biocenóza = živá část ekosystému) spolu s neživým (abiotickým prostředím)

KNIHOVNA Biomy dílčí oblast biosféry z geografického hlediska soubory složitých ekosystémů vyšší úrovně jsou závislé na podnebí (podnebné pásy a výškové stupně) rostlinstvo a živočišstvo se v nich přizpůsobilo místním podnebným podmínkám

Test Získané znalosti si ověř v následujícím testu. Na papír si znač počet správných odpovědí a na závěr vypočítej svoji procentuální úspěšnost. TEST

Test Rozmístění biomů je závislé na: Otázka č. 1 vzdálenosti od pólů vzdálenosti od rovníku podnebí počasí

Test Správně! další otázka

Arktická tundra se nachází na: Test Otázka č. 2 Arktická tundra se nachází na: jižní polokouli západní polokouli východní polokouli severní polokouli

Test Správně! další otázka

Test Pro tajgu je typický: Otázka č. 3 listnatý les jehličnatý les smíšený les žádný les

Test Správně! další otázka

Test Stepi se vyskytují především v: Otázka č. 4 tropickém pásu subtropickém pásu mírném pásu polárním pásu

Test Správně! další otázka

Test Pro tundru jsou typické půdy: Otázka č. 5 podzolové půdy hnědozemě gleje a rašeliny černozemě

Test Správně! další otázka

Pouště se vyskytují především: Test Otázka č. 6 Pouště se vyskytují především: v Africe na jižní polokouli kolem rovníku kolem obratníků

Test Správně! další otázka

Test Největší zemským ekosystémem je/jsou: Otázka č. 7 lesy mírného pásu světový oceán tropické deštné lesy polární oblasti

Test Správně! další otázka

severní polární oblasti Test Otázka č. 8 Jedno z uvedených spojení je nesprávné. Které? tropický deštný les erg Antarktida tučňáci severní polární oblasti polární medvěd stepi travnaté oblasti

Test Správně! další otázka

Test Savany jsou travnaté oblasti v: Otázka č. 9 tropickém pásu subtropickém a mírném pásu mírném pásu subtropickém a tropickém pásu

Test Správně! další otázka

Test Pro kliffové pobřeží je typické: Otázka č. 10 pobřeží s bujnou vegetací skalní útvary, útesy mělká pláž písečná pláž

Test NE

Test Správně! Vyhodnocení testu

Úspěšnost v testu Můj výsledek (v %): Na začátek Na začátek testu počet správných odpovědí: úspěšnost: 0 % 1 10 % 2 20 % 3 30 % 4 40 % 5 50 % 6 60 % 7 70 % 8 80 % 9 90 % 10 100 % Můj výsledek (v %): Konec práce: klávesa Esc Na začátek testu Na začátek