Matěj z Janova www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Advertisements

V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvícenství.
Základní typy monarchií
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Eneolit - úvod Název školy
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Náboženství - opakování
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
Symbolismus Název školy
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Štítný ze Štítného
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Jan Milíč z Kroměříže Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Náboženství - islám Název školy
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Jan Marek Marci z Kronlandu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Další typy eneolitických artefaktů
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Surrealismus Název školy
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Lidské rasy 1 Název školy
Jan Hus a jeho předchůdci
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Filozofie osvícenství ve Francii
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Transkript prezentace:

Matěj z Janova Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMMatěj z Janova Označení DUMVY_32_INOVACE_06_2_03 AutorMgr. Zdeněk Srna Datum Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhÚvod do filozofie a religionistiky Ročník3. ročník gymnázia

Klíčová myšlenka „...ale rozumný tvor, který má své trvání od Pravdy, v Pravdě a skrze Pravdu, poznává onu Pravdu, protože od ní pochází a protože je skrze ni tím, co je, a protože má svobodnou vůli, a tedy volnost rozhodování ve svých pohybech a ve svém konání : Pravda …je také jeho nejvyšším vzorem a pravidlem..."[1]

Život a dílo mezi Janov u Ml.Vožice 1393 Praha studuje v Praze - žák J.Milíče odchází do Paříže – mistr svobodných umění a studium teologie získává nejkvalitnější možné vzdělání ve své době zpovědník u sv.Víta věnoval se biblic.studiu a svým spisům

do konfliktu s pražskou konzistoří se dostává kvůli odporu ke kultu obrazů, svatých, ostatků a kvůli každodennímu sv.přijímání laiků donucen odvolat řadu názorů, které předtím veřejně hlásal zákaz kázání a pobytu v Praze navazuje na J.Milíče dále rozvíjí jeho učení o Antikristu

v chiliastických vizích usiluje o změnu společ.poměrů anticipuje Husovo učení kromě latinsky psaných Pravidel SZ a NZ se dochovaly jen některé traktáty a kázání necituje patristické a scholast.autority, ale vychází přímo z bibl.txtů hl.zásadou života správného křesťana je První Pravda a Kristus (Bible, život Krista a prvotní církve)

vše ostatní co zásadě odporuje jsou tzv.lidské nálezky a patří do sféry Antikr. Antikr.není konkrétní, ale vše co je proti Kr. Současný svět je důkazem, že Antikr. již působí Současně s blíží druhý příchod Krista Zlo současného světa není dáno jen obrazy, okázalým přepychem kostelů, kulty svatých, ale také dvojpapežstvím, schizmatem a nejednotou církve

Nemocnou spol. vyléčí svátost oltářní, která obnoví církevní jednotu a zpřítomní Krista Časté - každodenní přijímání i pro laiky je ozdravnou cestou pro církev i společnost Přijímání je permanentním motivem všech pěti knih autorových

Dílo Pravidla Starého a Nového zákona Jedná se o velké dílo o 5 knihách, které jsou děleny do traktátů, distinkcí, kapitol, celé dílo je opatřeno prologem a také jednotlivé knihy jsou uvozeny prology výklad je podáván jasně, je ilustrován všeobecně známými příklady hl. z bible a podporuje tak autorskou argumentaci

Texty k zamyšlení „Prostý lid je do záhuby uváděn, vkládá-li nějakou boží moc do dřevěného nebo kamenného obrazu, který jest dřevo nebo kámen bez čití a bez života, neposvěcený a nepožehnaný slovem božím.“[2]

„Z toho vyplývá, že Pravda je pravidlem pro všechno, pravidlem, jímž se řídí vše jednotlivé, především a zásadně všechny rozumné bytosti. Tato Pravda je: Jediná, Společná, Krátká, Snadná, Zřejmá a Neklamná.“[3] „…tím je u každého křesťana vylučována výmluva na vlastní neschopnost nebo neznalost; Jan proto praví: A přikázání jeho nejsou těžká..“[4]

A blahoslavený je, kdo jako chudý duchem touží v srdci tichém a pokorném s J.K.po pokoji,rozvažuje stále znovu v myšlenkách i v skutcích, že bez pana J. K. nemůže docela nic vykonat, ba ani vymyslit, a maje stále a ve všem na paměti vlastní slabost rozpomíná se na přečasté a rozmanité své pády ve shodě s tím, co je napsáno v prorocích(Oz. 13):, “Věz, Izraeli, že z tebe je zhouba tvá a toliko ve mně tvé spasení“ praví hospodin...“[5]

Otázky 01.Jaký fenomén kritizuje první text k zamyšlení ? 02.Charakterizujte lidské nálezky a jejich význam pro člověka 03.Která charakteristika pravdy vylučuje křesť.výmluvu na vlastní neschopnost ? 04.K jakému životnímu postoji vybízí poslední txt k zamyšlení ?

Citace [1] kol. Antologie z dějin českého a sloven. filozofického myšlení. Vyd.1. Praha: Nakladatelství Svoboda, s.71. [2] janova [3] kol. Antologie z dějin českého a sloven. filozofického myšlení. Vyd.1. Praha: Nakladatelství Svoboda, s.71.

[4] kol. Antologie z dějin českého a sloven. filozofického myšlení. Vyd.1. Praha: Nakladatelství Svoboda, s.72. [5] kol. Výbor z české literatury doby husitské Sv.1. Praha: Nakladatelství ČSAV, s. 65.