Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Finanční možností svépomocných skupin
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Pohled samosprávy na eHealth
ICT ve zdravotnictví – Malostranský palác 9:00 Zahájení a přivítání Ing. Roman Srp 9:05 Úvodní slovo RNDr. Jiří Schlanger – náměstek ministra.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Interaktivní personální portál
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Obor zdravotních služeb MZ
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Plány a postup digitalizace zdravotní péče v ČR z pohledu Ministerstva zdravotnictví Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví.
Transkript prezentace:

Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví Ing. Fares Shima Ředitel odboru informatiky MZd

eHealth Ministerstvo zdravotnictví si jako jednu ze svých priorit vytýčilo elektronizaci zdravotnictví a proto nastartovalo a plně podporuje projekt eHealth, který je v současné době připravován mnoha odborníky z různých ministerstev, odborných organizací a občanských sdružení zaměřených na zdravotní péči a problematiku elektronizace zdravotnictví.

Projekt eHealth Na základě Rozhodnutí ministra zdravotnictví ze dne 1. října 2007 zřídilo Mezirezortní koordinační výbor pro zavedení eHealth v ČR. Tento výbor byl ustanoven v souladu se záměry Rady vlády pro informační společnost, která byla zřízena Usnesením Vlády č.293 ze dne 28.3.2007, a grémia náměstků a zabývá se problematikou zavádění informačních a komunikačních technologií a elektronizace veřejné správy, konkrétně oblastí eHealth. Členy tohoto Výboru jsou zástupci jednotlivých ministerstev, kterých se projekt dotýká, Parlamentu ČR, vyšších územněsprávních celků, odborných občanských sdružení, svazu zdravotních pojišťoven a dalších odborných organizací a občanských sdružení.

Cíl projektu Cílem projektu eHealth přispět k lepšímu zdraví občanů ČR, zefektivnit poskytování zdravotní péče a tím v konečném důsledku zvyšovat kvalitu této péče a bezpečí pacientů. Implementací ICT vytvoříme podmínky pro kvalitní a efektivní poskytování zdravotní péče.

Mezinárodní a evropské standardy pro eHealth Obecné ISO Bezpečnost ISO 27001, Systémy managementu bezpečnosti informací Kvalita služeb IT ISO 20 000-1, Management služeb ISO TC 215 Health informatics, cca 94 s. CEN TC 251 Health informatics, cca 80 s. WG 1 Information models WG 2 Terminology and knowledge representation WG 3 Security, safety and quality /WG 4 Technology for interoperability

Priority projektu – dílčí cíle eHealth Elektronická zdravotní dokumentace Elektronická preskripce Elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotnických služeb, elektronický platební styk Registry a konsolidace resortních dat Klinické rozhodování, klinické protokoly a Health Technology Assessment (HTA) Portál, vzdělávání a telemedicína

Elektronická zdravotní dokumentace Cílem projektu je vytvoření jednotné platformy, založené na mezinárodních standardech, umožňující výměnu strukturované zdravotnické dokumentace mezi jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb s významnou úlohou pacienta v celém procesu.

Elektronická preskripce Cílem projektu je umožnit elektronickou komunikaci mezi lékařem, který léky předepisuje, lékárnou, která léky vydává pacientovi, plátci zdravotní péče zastoupené zdravotními pojišťovnami a také příjemci zdravotní péče – samotnými pacienty.

Elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotnických služeb, elektronický platební styk Elektronická identifikace pojištěnce povede k přiřazení pojištěnce vůči zdravotní pojišťovně a zdravotnímu plánu. Elektronická identifikace umožní přesnou identifikaci pojištěnce jak v rámci ČR tak i mezinárodně, zejména s ohledem na platnou legislativu v Evropské unii a volný pohyb osob v rámci jednotného trhu.

Registry a konsolidace resortních dat Technologicky budou registry koncipovány jako jednotné aplikační a datové prostředí. Tato koncepce bude plně odpovídat bezpečnostním standardům MZČR a v plném souladu s ČSN/IS0 27001. Vytvořením jednotného komunikačního prostředí na úrovni všech zdravotnických sítí pomocí definování datového standardu kompatibilního s mezinárodními standardy, bude usnadněna výměna a sdílení dat nutná při začleňování do mezinárodních a zejména evropských struktur.

Klinické rozhodování, klinické protokoly a Health Technology Assessment (HTA) Standardizačními aktivitami se podpoří vypracovávání jednotlivých konkrétních postupů, tj. standardů, doporučených postupů, klinických protokolů a dalších. Oblast HTA se soustřeďuje na bezpečné a efektivní používání definovaných a auditovaných medicínských technologií, což je oblast, která je významná pro další rozvoj zdravotnických systémů a jejich finanční udržitelnost.

Portál, vzdělávání a telemedicína Realizace projektu by měla především zvýšit informovanost občanů o systému zdravotních služeb, kvalitě poskytovaných služeb, poskytovatelích služeb, právech pacienta, financování zdravotnictví, odborné informace pro laika o zdraví a nemoci, lécích a další informace v závislosti na aktuálních potřebách.

Metody řízení kvality a bezpečnosti IT Mezinárodní standardy ve všech projektech eHealth ISO TC 215 Health informatics, cca 94 s. CEN TC 251 Health informatics, cca 80 s. WG 1 Information models WG 2 Terminology and knowledge representation WG 3 Security, safety and quality /WG 4 Technology for interoperability

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST DOTAZY ? Ing. Fares Shima, fares.shima@mzcr.cz