Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Název Architektura 1. ½ 20. století. Moderna Předmět, ročník
Brněnský funkcionalismus praktická část bakalářské práce
Významný směr v architektuře Evropy a USA z první poloviny 20. století Charakteristické pro tento směr je použití plochých střech, absence ozdob, převaha.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Christian Andreas Doppler
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Katedrála v Chartres.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Umělecké směry 20. století
VZNIK MODERNÍ ČESKÉ ARCHITEKTURY
Otto WAGNER jako inspirativní pedagog
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška přelom století – počátek hledání „nové architektury Boj staré legitimní architektury s modernou P.Behrens –studium.
Památky UNESCO v České republice
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.
NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Obr. 4: Palác Adria od Pavla JanákaObr. 5: Palác Adria od Pavla Janáka.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Praha Andy Poláková.
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Architektura tužkou a ve 3D
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Architektura první poloviny 20. století
Kultura vrcholného a pozdního středověku
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Filmová turistika Adolf Loos Filmová turistika Adolf Loos Ing. Alena Svobodová Mgr. Magdalena Soukupová Ing. Alena Svobodová Mgr. Magdalena Soukupová Krajský.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_Luk_I_07 Rodina – domov, bydlení Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Česká republika - Kutná Hora
Klasicismus VY_32_INOVACE_46_933
BRNO Matěj Pilát
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Vila Tugendhat v Brně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PAMĚTIHODNOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice Obr. 47: vila Tugendhat v Brně od Ludwiga Mies van der Rohe Obr. 48: Müllerova vila v pražských Střešovicích od Adolfa Loose

Vila TUGENDHAT – Ludwig Mies van der Rohe Obr. 49: vila Tugendhat v Brně od Ludwiga Mies van der Rohe „Ze stanoviska technického pokroku a hygieny jsou tyto stavby mnohem méně významné, než jednání obecní rady v Zapadlé Lhotě o zřízení primitivní kanalizace“ (Jaromír Krejcar) vila Tugendhat … „je stroj na reprezentaci, na nádheru, na bezpracný, lenošný život pánů, hrajících golf a dam nudících se v budoárech“ (Karel Teige) Dnes je vila zapsána na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO, je zrekonstruována a přístupná veřejnosti

Mülleorva vila – Adolf LOOS Obr. 50: Müllerova vila v pražských Střešovicích od Adolfa Loose Adolf LOOS (1870, Brno – 1933, Vídeň) Spis „Ornament je zločin“ – vystoupil proti nejen tehdy oblíbenému secesnímu dekoru v architektuře Koncept „raumplan“ – „prostorový plán, kterým členil vnitřek rodinného domu na sled prostorů o různých proporcích, vzájemně důmyslně propojených. Hierarchicky nejvýše stál obývací pokoj, který byl jádrem domu a měl dvojnásobnou výšku než další místnosti. Celek pak umožňoval různá optická propojení, průchody, rampy. To vše bylo ovšem skryto v na pohled všední skořápce. Fasáda takového domu byla nenápadná, záměrně neefektní, byl to vlastně jen velký kvádr s okny umístěnými tak, jak bylo potřeba pro dobré fungování stavby (byť i v jejich rozvrhu byla určitá rafinovanost).“ (Zdeněk Lukeš) Další známé a významné stavby A. Loose: American bar ve Vídni, obchodní dům Goldman a Salatsch tamtéž, dům Tristana Tzary v Paříži, řada úprav interiérů (zejména v Plzni)

Obr. 51: kostel sv. Václava od Josefa Gočára v pražských Vršovicích

ROK 1945 Obr. 52: kostel sv. Václava od Josefa Gočára v pražských Vršovicích Umírá Josef GOČÁR „Jeho dílo, čítající desítky realizací od Paříže až po podkarpatský Užhorod a další desítky neprovedených projektů, tady však zůstává jako memento. V každém stylovém období té neklidné první poloviny dvacátého století vznikla alespoň jedna jeho stavba, nad níž i po tolika letech stojíme v úžasu…“ (Zdeněk Lukeš)