Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská 14. 6. 2012 Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Montessori Vlašim – cesta pro děti i jejich dospělé
ECVET v Programu celoživotního učení
GUIDE ME! Projekt mezinárodní spolupráce. Anotace projektu  Moderní technologie pro podporu cestovního ruchu  Propagace cestovního ruchu  Výměna zkušeností.
Vysokoškolské katolické hnutí BRNO. mše modlitba poutě duchovní cvičení duchovní aktivity.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Bratrská jednota baptistů
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Návrh strategie PMF 2015 – Očekávané změny a trendy v HR v příštích 4 letech  Zvyšování efektivity všech HR procesů  Velký důraz na profesionalitu.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Komunitní a otevřená škola
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
MY A TOPSEC současnost a budoucnost. Obsah prezentace  Splněná očekávání  Přednášky  Další aktivity  Budoucnost  Přednášky  Kontakty  Organizace.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Projekt Trojlístek Rovnost příležitostí pro ženy a muže, slaďování práce a rodiny Trojlístek, sblížení tří generací® Mgr. Veronika Horehleďová vedoucí.
RAKOUSKO – VÍDEŇ NĚMECKO - REGENSBURG Popis mobilit Mgr. Kristina Maderová Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání informací.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Rozvojová spolupráce Města Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící/ pracovní skupinu pro fair trade. Duben 2011 – začal mezinárodní.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Angažovanci Petr Holý - ORR.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Vysoké učení technické v Brně
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SmoČR a senioři v obcích
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Vzorový projekt pro ZŠ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku Dobrovolnictví v seniorském věku, projekt Asociace center pro rodinu Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně díky spolupráci s Asociací center pro rodinu, Česko-německým fondem budoucnosti a zahraničním partnerem Kifas GmbH, KAB – Institut fur Forbildung & angewandte Sozialetnhik se zapojilo do projektu Dobrovolník: 18. – , in Regen Deutschland, 1. Kursmodul „Vedení klubů a setkávání seniorů“ 13. – , in Grafenau Deutschland, 2. Kursmodul „Vedení klubů a setkávání seniorů“ 21. – , Pasohlávky ČR, seminář „Profesionální práce s dobrovolníky v seniorském věku“ 1 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku „Vedení klubů, setkávání seniorů“ Cíl: Získat znalosti Posílit dovednosti Přenos know how Transfer do praxe v ČR 2 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ „Profesionální práce s dobrovolníky v seniorském věku“ Cíl: Rozvoj dobrovolnictví seniorů v ČR Kompetence, angažovanost Vzdělávací koncepce - Kontakt se zájemcem - Vzdělávání - Podpora v regionu Prestiž dobrovolníka

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku 1.Stáž Motto: „Senioři už nejsou TI staří“ Situace v Německu a ČR V Německu -Vědomí svobodného rozhodnutí -Vědomí stálé možnosti učení i ve vysokém věku -Prestiž dobrovolníka ve společnosti V ČR -Pocit nesvobody odejít -Pocit závazku -Pocit malé investice do sebe samého 3 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku 2. stáž Motto: Rozmanité znalosti vyplývající ze zkušeností starších lidí mohou být přínosem pro celou veřejnost“ Práce se seniory, práce s „¼ obyvatelstva“ Vytvářet zodpovědné neplacené funkce pro seniory Staří pro mladé při výběru povolání Práce s veřejností Práce s médií 4 Název akce

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku Příklady dobré praxe Náplň seniorských klubů: Výroba pohlednic, svíček, kytic Modelářství, „FIMO“ materiál Zpívání a hra na nástroje Zpěv na playback Tanec, choreografie, tanec v sedě Cvičení ve skupině, s partnery, na hřišti Vtipy, humorné historky Setkání s duchovními / s faráři Tabu témata (smrt, umírání) Kultura, vernisáže, pivovary, továrny Večerní univerzity, seniortrenéři Společné nakupování, vaření ve škole Přednášky, workshopy klubové činnosti Poradní sbory při obcích 5 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“

Projekt Dobrovolnictví v seniorském věku Motivace Očekávání Aktivizace Kompetence Nové role Poradci obcím Zmocněnci zastupující zájmy seniorů v regionu Průvodci seniorů v jejich identitě, prezentaci Poznatky ze semináře v ČR Dobrovolnictví seniorů ve vytvořeném bezpečném prostředí 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ 6

Děkujeme za pozornost. 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Josefská Brno Mobil: Centrum pro rodinu a sociální péči Dana Žižkovská Tel.: Mobil: Vedoucí projektu KLAS v ČR