Trh Božena Genrtová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Ekonomická gramotnost
Mgr. et Mgr. Blanka Chocová 2013/14
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Božena Genrtová.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Mikroekonomie I Formování trhu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
TRH A CÍLENÝ MARKETING.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mechanismus hospodářské koordinace
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mikroekonomie I Tržní rovnováha a efektivnost
VY_32_INOVACE_ Nabídka a poptávka.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _06 Název materiálu:Stahovací montážní zařízení Tematická oblast:Výrobní zařízení 2. ročník Anotace:Prezentace.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Trh Pavel Šuranský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_03 Název materiálu:PERSONALISTIKA PODNIKU Tematická oblast:Ekonomika, 3. ročník Anotace:Prezentace vysvětluje.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Šalmaj.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:9. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Jehlan autor VM:Ing. Slánská.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Nabídka a poptávka Nabídka množství zboží, které jsou prodávající ochotni dodat na trh při určité ceně, na určitém místě a v určitém čase tržní nabídka.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.10 Ročník1. ročník.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Tržní mechanismus. Tržní mechanismus Tržní rovnováha.
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

Trh Božena Genrtová

Obsah Trh – vymezení pojmu Vznik trhu Typy trhu Pilíře trhu, tržní kategorie Tržní selhání

Trh je společenské uspořádání směny místo, kde se střetává nabídka a poptávka a kde dochází ke směně zboží prostřednictvím koupě a prodeje převládá soukromá forma vlastnictví (jeden z pilířů tržního mechanismu) svobodné rozhodování subjektů trhu

Vznik trhu souvisí s dělbou práce: prvotně pospolná společnost=> přirozená dělba práce v paleolitu a mezolitu (3 miliony-8000 př.n.l.) mezi muži, ženami starými lidmi 1. společenská dělba práce v neolitu (8000-3500 př.n.l.), vydělili se pastevci a zemědělci = vznik trhu

2. společenská dělba práce v době bronzové (3500- 750 př. n. l 2. společenská dělba práce v době bronzové (3500- 750 př.n.l.) + specializace – oddělila se řemesla a později obchodníci – rozvoj trhu původně směna představovala prostou výměnu zboží za zboží (naturální směna=barter)

Typy trhů: - národní - světový podle množství druhů zboží podle území - místní (regionální) - národní - světový podle množství druhů zboží - dílčí (jen jeden druh zboží) - agregátní (veškeré zboží) podle nabízeného produktu - trh zboží (výrobky, služby) - trh práce - trh finanční (peněžní, kapitálový)

Složky trhu: s poptávkou) trh zboží (statků a služeb – střetává se tu nabídka s poptávkou) trh práce (střet nabídky práce s poptávkou po práci) trh finanční (střet poptávky a nabídky peněz, cenných papírů a kapitálu)

Pilíře trhu soukromé vlastnictví cena konkurence

Tržní subjekty Domácnosti – poptávka (prac. místa, zboží) - nabídka (prac.síla, úspory) - cíl – max. užitek Firmy – PS, úspory, zboží - práce, zboží - max. zisk Stát - zaměstnavatel i spotřebitel funkce legislativní, alokační, přerozdělovací, stabilizační Zahraniční subjekty

Tržní mechanismus vyrábí se to, po čem je poptávka, za takovou cenu, kterou je kupující ochoten zaplatit a jakou je prodávající ochoten akceptovat cena informuje o výši nákladů, potřebách ekonomických subjektů, výrobních možnostech a dostupnosti zdrojů za předpokladu, že každý má stejnou možnost přístupu k informacím, funguje trh autonomně, automaticky a rychle reaguje na změny ekonomické subjekty se rozhodují v zásadě samy, jednají ve svém vlastním zájmu. Jejich chování je ovlivněno zákony trhu. (neviditelná ruka trhu)

Tržní rovnováha

Selhání trhu trh se ukazuje jako účinný nástroj řízení ekonomiky ale v určitých situacích nefunguje očekávaným způsobem nebo nenalézá přijatelné řešení jde o nedokonalost trhu = tržní selhání většinou je řešeno zásahem státu do chodu ekonomiky

Typy tržního selhání

Seznam použitých zdrojů [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.nalok.cz/zlinskytrh [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366 &bih=664&q=velk%C3%BD+bazar+v+istanbulu&oq=velk%C3%BD+bazar+&gs_l=img.1. 8.0j0i24l8.62989.64027.1.69113.8.8.0.0.0.0.147.698.4j4.8.0...0.0...1ac.1.3.img. [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Havelsk%C3%A1,_Havelsk%C3%A9_tr%C5 %BEi%C5%A1t%C4%9B.jpg LE GOFF, Jacques; SCHMITT, Jean-Claude, a kol. Encyklopedie středověku. 2. vyd. Praha : Vyšehrad, 2008. 935 s. ISBN 978-80-7021-917-1. [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Naya,_Carlo_%281816-1882%29_-_n._181_- _Venezia_-_Pescatori.jpg [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-1989-1218- 003,_Smog-Verordnung_in_der_DDR.jpg [online]. [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MOPITT_www.acd.ucar.edu.Web- 201003-mixing_ratio_at_surface.png