Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Brněnský funkcionalismus praktická část bakalářské práce
Obecné poučení o literatuře
7. 2. Historický vývoj stavebního typu BD Bytový dům let 20
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Románský sloh.
Kubismus I. Polovina 20. století.
Bauhaus
Umělecké směry 20. století
Secesní, Konstruktivismusní a Funkcionalimusní sloh
VZNIK MODERNÍ ČESKÉ ARCHITEKTURY
Umělecké slohy a moderní umění 6. Moderní a současné umění
Otto WAGNER jako inspirativní pedagog
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Moderní architektura Moderní architektura je termín užívaný pro mnoho stavitelských stylů s podobnými charakteristikami – na prvním místě jde o zjednodušení.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice
Praha kdysi a dnes K posunu užijte myšku !!! hudba: Praha je Praha
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
NÁRODNÍ DEKORATIVISMUS Obr. 4: Palác Adria od Pavla JanákaObr. 5: Palác Adria od Pavla Janáka.
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
Praha Andy Poláková.
ARCHITEKTURA PRVNÍ REPUBLIKY aneb MEZINÁRODNÍ SLOH JE NÁM VLASTNÍ
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
FUNKCIONALISMUS v Brně Architekt Bohuslav FUCHS
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
Funkcionalistický Zlín – architekti
Architektura tužkou a ve 3D
Funkcionalistický Zlín
Funkcionalismus v Liberci
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
jak ji nepamatují ani pamětníci
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
ČESKÁ ARCHITEKTURA 1. polovina 20. století
KUBISMUS.
Funkcionalismus v architektuře
BRUTALISMUS U NÁS Obr. 32: Někdejší budova olomouckého Prioru z roku 1982 od architekta Jana Melichara již na svém místě nestojí, jelikož byla nahrazena.
ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM
HISTORICKÉ STAVEBNÍ SLOHY A JEJICH PROJEVY V LIDOVÉ ARCHITEKTUŘE
Architektura první poloviny 20. století
Rozvoj klíčových kompetencí
Moderní a současná architektura Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_17 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_9_Kultura mezi válkami Téma:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Národní obrození Michaela Tarabová.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
Renesance a humanismus
Moderní a současná architektura Číslo DUM:VY_32_INOVACE_DVK_4_14
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Celoškolní projekt 2014/2015 „Učíme se od profíků“
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Kultura a věda mezi válkami
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že architektura nemá být nositelem estetické funkce, ale funkcí ryze praktických. Dům jako „stroj na bydlení“, jak si žádal Le Corbusier, který samotný ovšem na estetickou funkci architektury zcela nezanevřel. Podle Karla Teigeho měla být architektura …„exaktně stanoveným výsledkem několika vyabstrahovaných funkcí - obytné, pracovní, hygienické, komunikační, k nimž teprve ve třicátých letech Teige rozpačitě připojil i funkci estetickou“ (Rostislav Švácha), kterou lidským potřebám neupíral, ale měly ji suplovat volné druhy umělecké tvořivosti jako poezie a malířství. Karel Teige si pro svůj vědecký funkcionalismus získal stoupence, mnozí architekti mu však také oponovali a byli toho názoru, že i přes nespornou vědeckou stránku funkcionalismu by si měly stavby uchovat umělecký, estetický či poetický aspekt. Stál tak vedle sebe vědecký funkcionalismus reprezentovaný Karlem Teigem, Oldřichem Tylem či Ludvíkem Kyselou… … a funkcionalismus emocionální, který prosazovali Vít Obrtel, Karel Honzík, Josef Havlíček nebo paradoxně i blízký Teigeho přítel Jaromír Krejcar. „Konstruktivisté dali pevný základ všemu dalšímu tvoření, zapomněli však, že člověk nejen pracuje, ale také zpívá“ (Vít Obrtel).

FUNKCIONALISMUS v Praze Obr. 29: Veletržní palác v pražských Holešovicích od Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla Obr. 30: Lindtův obchodní dům na Václavském náměstí v Praze (mezi funkcionalistickým obchodním domem Baťa a současnou stavbou nárožního obchodního domu Euro, který na Lindtův dům citlivě navazuje)

FUNKCIONALISMUS v Praze Obr. 31: Lindtův obchodní dům a obchodní dům Baťa ze zadní strany, tj. z Jungmannova náměstí Obr. 32: hotel Juliš od Pavla Janáka