MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Databáze Dotazy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databáze Sestavy.
Pro Nekonečno – RC Palouček
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Grafy v Excelu.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Google formuláře.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Tabulkový procesor.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.20 Téma: Excel Číslo projektu:
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Hromadná korespondence
MS ACCESS parametrický dotaz
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba grafu Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník Třídění a řazení dat pomocí tabulkového procesoru.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
EXCEL 2010 Karta Domů, formát buňky 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Tabulkový procesor. Tabulkový procesor pokročilé funkce filtrování a řazení dat formuláře podmínky a podmíněné formátování export a import dat.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
EXCEL FILTROVÁNÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Grafy v Excelu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.04 Téma: PowerPoint Číslo.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Formátování buněk v aplikaci M$-Excel
VŠB –TUO ATŘ Manažerská grafika Grafy v MS Excel 2003 Podešva Petr
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
B USINESS INTELLIGENCE. C O JE BI? BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě.
Databáze MS ACCESS 2010.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Informatika – Práce s listy
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
Vytvoření formuláře Access (11).
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Transkript prezentace:

MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015

Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát buňky 5.Vzorce 6.Funkce

Následuje - Obsah semináře 2 1.Filtrování dat 2.Grafy – zobrazení dat 3.Pokročilejší funkce

Filtrování a řazení dat Sekce Domů – Seřadit a filtrovat Přehledné vyhledávání a filtrování ve velkém množství dat. Seřazení dat A-Z, Z-A Filtr – přidání filtrovací ikony nad daný sloupec Filtrování podle barvy, čísla Hledání, výběr hodnot

Vyhledávání dat Vyhledávání v souboru Lze omezit vyhledávání a nastavit parametry Funkce Nahradit – hromadné úpravy Vyhledávání podle typu.

Cvičení 1 – Filtry, hledání informací Otevřete si soubor „Cvičný soubor XLSX“ ze stránek 1)Přiřaďte celému záhlaví filtrování a upravte šířku sloupců na přizpůsobit se šířce. 2)Seřaďte si kraje podle abecedy od A do Z 3)Vyfiltrujte si jen 2 kraje a to Moravskoslezský a Jihomoravský. 4)Poté vyfiltrujte ze sloupce obce, které spadají do Okresu Břeclav. 5)Vyfiltrujte obce, které mají celkový počet obyvatel jen více jak 1500 obyvatel. Po vyzkoušení poslední filtr zrušte. 6)Vyfiltrujte prvních 10% obcí, které mají největší podíl žen v nich. 7)Vypněte všechny filtry u celé tabulky 8)Vyhledejte všechny hodnoty ve sloupci ženy 15+, které mají hodnotu „39“ a následně je automaticky nahraďte hodnotou „40“.

Grafy – zobrazení dat V sekci Vložení – Grafy Slouží pro přehledné zobrazení výstupů Graf vzniká z dat tabulky a lze vybrat několik typů grafů – záleží jak chceme data zobrazit.

Grafy – vytvoření grafu 2 možnosti – Buď vybereme v listu data a poté zvolíme typ grafu. – Nebo nejprve zvolíme typ grafu a až poté vybereme data.

Grafy – úpravy grafu Hotový graf lze libovolně upravovat a také změny dat v tabulce jsou propsány do hotového grafu. Lze změnit: - Typ grafu, Styl grafu a barvy - Zaměnit řádek za sloupec, Upravit oblasti dat - Přidat prvky grafu – legenda, názvy os, popisy dat, chybové úsečky atd.

Cvičení 2 – grafy V předchozím souboru si vyfiltrujte obec 3.typu, která má u sebe cca obcí. – Odstraňte z dat okresní město, abyste zpřehlednili graf Vytvořte sloupcový graf, kde budete zobrazovat jednu obec se všemi informacemi (počty obyvatel). Vytvořte výsečový graf, kde budete zobrazovat počty Mužů v jednotlivých obcích. Vytvořte paprskový graf, kde zobrazíte několik obcí a počty mužů a žen v nich.

Pokročilejší funkce Základy vzorců jsme probrali v první prezentaci – nyní použitelné složitější funkce Přístup buď přes pás karet, nebo přes průvodce funkcí Funkce lze řetězit za sebe, nebo kombinovat s vlastními vzorci.

Pokročilejší funkce - Matematické Dostupná většina matematických funkcí SIN(), COS(), LOG(), KOMBINACE(), PI() atd. POWER() – POWER(8; 3) X POWER(8; 1/3) Praktická je funkce ZAOKROUHLIT() – Zaokrouhlí číslo na zadaný počet míst. USEKNOUT() – Upraví číslo na celé – odstraní část za des. Čárkou

Pokročilejší funkce – Datum a čas DNES(), NYNÍ() – vrací dnešní datum – datum s aktuálním časem Propíše se jen jednou DENTÝDNE() – vrací číslo dne 1-7 v týdnu – DENTÝDNE(DNES()) – příklad řetězení

Pokročilejší funkce – Vyhledávání a ref. SVYHLEDAT() – Funkce na vyhledávání hodnot v tabulkách – Syntaxe: SVYHLEDAT(co hledáme; oblast tabulky, z kterého sloupce, typ) – Tabulka by měla být seřazena. – Lze hledat hodnoty i text.

Pokročilejší funkce – Text HODNOTA(), HODNOTA.NA.TEXT() – Převádění hodnoty na text a textu na hodnotu VELKA(), MALA() – převádí znaky na velká a malá písmena CONCATENATE() – Sloučení několika řetězců za sebe Např. „Dnes je“ + XX.

Pokročilejší funkce – Logické PRAVDA(), NEPRAVDA() – Vrací logické pravda, nepravda (1/0) A(), NEBO() – Logické spojky – Když celý dotaz splňuje podmínky vrátí PRAVDA, případně NEPRAVDA KDYŽ() – Když je něco pravda, něco tak něco udělej, pokud není, tak udělej něco jiného. Např. Když je 1-5 tak je pracovní týden, když 6-7, tak víkend.

Cvičení 3 – funkce Otevřete si opět cvičný soubor v druhé záložce Cvičení 3. Vytvořte si novou záložku pro sebe a pokuste se udělat stejný list jako je ve Cvičení 3. Použijte co nejvíc funkcí probraných v této poslední sekci. Vše by mělo fungovat automaticky v jakýkoliv den roku.

Děkuji za pozornost