Téma: Němá barikáda – J. Drda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk a literatura
Advertisements

Výuka na gymnáziu U Balvanu
Rozbor uměleckého textu
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
2.světová válka v próze JAN DRDA.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kompozice a obsah literárního díla
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Literatura Tematická oblast: Česká a světová literatura po r Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia.
FANTASTICKÁ LITERATURA
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Stařec a moře – E. Hemingway
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
Téma: Kladivo na čarodějnice – V. Kaplický
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Téma: Lakomec - Molliére
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
GE - Vyšší kvalita výuky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Próza
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Naturalismus v české literatuře
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Maturity – jaro 2017.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
LITERÁRNÍ KVÍZY 17 VY_32_INOVACE_A17
Transkript prezentace:

Téma: Němá barikáda – J. Drda VY_32_INOVACE_596

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4. Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Únor 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_596

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_596

Výchozí text „Vyšší princip" říkali mu hned třetího dne, jakmile prožili pár čtvrthodinek jeho nadšených výkladů v hodinách latiny a řečtiny, a tento přídomek za krátký čas docela překryl jeho občanské jméno. „Vyšší princip ... ehm ... mravnosti, jejž si musíte osvojit, studenti, vám prostě nedovolí počínání tak směšně podlé, jako jest opisování od sousedů," pravil toho dne nad modrofialovými sešity latinských kompozic. … „Havelka ... Moučka ... Ryšánek - pojďte se mnou,“ ozval se ředitelův hlas, vysílený vzrušením. Kolega Vyšší princip, jehož zdvižený prst, připravený k diktandu, ustrnul při tomto překvapení v nepřirozené poloze, se důrazně ohradil: „Pane řediteli, chystáme se právě k latinské kompozici... a tu z vyššího principu ... nepřítomnost právě těchto žáků ... " Tři septimáni zmateně vstali, chrastíce učením. Rozhlíželi se po kamarádech, jako by hledali znamení svého příštího osudu, a všem stejně tanula na mysli ostrá vzpomínka na včerejší pošetilou debatu na plovárně. VY_32_INOVACE_596

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Na základě přečtené knihy zařaď úryvek do kontextu celého díla Němá barikáda. Z jaké povídky pochází text? 3. Převyprávěj děj této povídky. 4. Jaké jsou hlavní postavy povídky? Vyjmenuj je a poté na základě četby charakterizuj tyto postavy. 5. Jaké je téma a hlavní myšlenka této povídky? 6. Zařaď dílo Němá barikáda do literárně historického kontextu. 7. Jaký motiv spojuje všechny povídky v této knize? 8. Vyjmenuj povídky z celého díla Němá barikáda. VY_32_INOVACE_596

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: epika, lit. forma: próza, lit. žánr: povídky. 2. Ukázka pochází z povídky Vyšší princip, kdy gestapo přichází na gymnázium a odvádí 3 studenty k výslechu. Studenti (třída septima) právě píší maturitní práci. 3. Děj se odehrává na gymnázium, ve třídě septima, kde je třídním profesorem Vyšší princip (profesor řečtiny a latiny), který je takto mezi studenty přezdíván podle svého výroku, který často používal. V té době proběhne atentát na Heydricha a někteří studenti jsou udáni pro schvalování atentátu. Gestapo si přijde pro 3 studenty, kteří byli udáni a zastřelí je. Když se prostřednictvím rozhlasu tuto zprávu dozví učitelský sbor, je pověřen třídní profesor, aby oznámil událost ve třídě. Sám ale přizná, že zločin na tyranu schvaluje také. 4. Vyšší princip, Ryšánek, Moučka, Havelka, učitelský sbor 5. Téma: boj člověka o přežití v době 2. světové války, přátelství, mezilidské vztahy 6. 1. polovina 20. století, 2. světová válka 7. Motivem je barikáda – mezilidské vztahy, vyjádření odporu vůči nacistům 8. Třetí fronta, Včelař, Vyšší princip, Hlídač dynamitu, Vesnická historie, Nenávist, Padlý beze jména, Pancéřová pěst, Zákeřník, Až vstanou mrtví, Němá barikáda. VY_32_INOVACE_596

Výchozí text Rozdivočeni takovým nepochopitelným vzdorem, zahnali gestapáci oba staré lidi do kouta světnice. Kopali do nich, bili je do obličejů i přes temena gumovými obušky, srazili je na zem a pak po nich dupali vysokými botami. Ale nemohli zabránit, aby se ti dva mučení nechytli za ruce, aby se strašnou silou navzájem nezakloubili stařeckými prsty, aby neodcházeli ze světa věrně spojeni. A když už byli gestapáci unaveni vlastní zběsilostí, když na minutku přerušili bití, zvedla se nad bezvědomým Milcem hlava jeho ženy, a její rozbitá ústa řekla svou poslední větu: „To nám Pámbu nemůže mít za zlý, dyž takový bestie ... pobijeme!" Bylo to vteřinu před tím, než je všecky pohltilo strašné světlo výbuchu, jenž naplnil její rozsudek. VY_32_INOVACE_596

Úkoly k výchozímu textu 1. Z jaké povídky pochází tato ukázka? 2. Najdi společný prvek této povídky s povídkou Vyšší princip. VY_32_INOVACE_596

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Ukázka je z povídky Hlídač dynamitu. 2. Společným prvkem všech povídek je vzdor vůči tyranii. VY_32_INOVACE_596

DRDA, Jan. Němá barikáda [online]. Zdroje DRDA, Jan. Němá barikáda [online]. http://media0.webgarden.name/files/media0:510a71692a348.pdf.upl/Drda%20Jan%20-%20N%C4%9Bm%C3%A1%20Barik%C3%A1da.pdf Další citační údaje (datum a rok vydání, ISBN knihy) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_596