Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Farní charita Litomyšl
Dominance veřejných vzd. inst. 23 mateřských škol, 16 základních, 3 speciální (praktické), 3 umělecké 5 ZŠ neúplných nedostatek jeslí nárůst počtu dětí.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Opatření německé vzdělávací politiky vycházející z výzkumů PISA, zaměřená na zlepšení čtenářské gramotnosti žáků PaedDr. Věra Ježková, Ph.D. Seminář UNCE,
Kdo studuje na víceletých gymnáziích (a proč)? Petr Soukup, PedF a FSV UK
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
MAP ORP OSTRAVA PRACOVNÍ SKUPINA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PÉČE.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
VÝSLEDKY MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBOU TERMÍNECH 2011 Signální výsledky a základní poznatky.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
1 Přijímací řízení do SŠ 2016/2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Bc. Magdalena Zábranská
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Tisková konference
„Velká“ novela školského zákona
Pedie Co mají společné?.
Úvaha o testování Jiří Bakončík.
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Aktuální informace o projektu
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Význam a přínos šablon pro málotřídní školy
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK

ČR má velmi diferencovaný vzdělávací systém V ČR pozorujeme relativně silnou závislost výsledků vzdělávání a dosaženého vzdělání na rodinném zázemí Školy se na všech stupních vzdělávacího systému významně liší složením žáků i výsledky vzdělávání

Soukup, Greger 2014

Procento rozptylu výsledků v matematice vysvětleného sociálně- ekonomickým statusem žáka a sociálně–ekonomickým statusem školy (TIMSS 2011, 4. ročník ZŠ).

Zlepšení ve výsledku v matematice spojené s jednotkovým nárůstem indexu charakterizujícího rodinné zázemí, patnáctiletí (PISA 2012)

V některých aspektech se situace zhoršuje V roce 2000 bylo možno 30 % rozdílů ve výsledcích žáků na 2. stupni povinného vzdělávání vysvětlit rozdíly mezi školami, nyní již je to 50 % Za posledních 15 let se výrazně zvýšilo znevýhodnění žáků z méně vzdělaných rodin v přístupu k maturitnímu studiu

Systém podporuje diferenciaci Systém umožňuje vzdělaným a dobře situovaným rodinám, aby získaly pro své děti co nejkvalitnější vzdělání (vzdělávání pro nadané, bilingvní školy, specializované vzdělávací služby poskytované za úplatu v rámci veřejného školství,….) Autority zdůrazňují význam správného výběru školy %

Systém nechrání děti rodičů, kteří nejsou svým dětem schopni zajistit kvalitní vzdělání Služby poskytované jednotlivými vzdělávacími institucemi jsou velmi odlišné Přijetí dítěte je ponecháno na libovůli školy (škola může děti se speciálními vzdělávacími potřebami odmítat i na nátlak ostatních rodičů) Zajištění výběrového vzdělání je zcela v kompetenci rodiny (rodina podává přihlášky, připravuje k přijímacím zkouškám)

Víme, že 10 % dětí nechodí do školky 3,6 % dětí se vzdělává mimo hlavní vzdělávací proud 5 % žáků nedokončí středoškolské vzdělání cca 20 % nedosahuje na konci povinného vzdělávání základních úrovně matematických a čtenářských dovedností ……… Nevíme, jaké jsou to děti

PISA 2009

Cesta ke spravedlivějšímu systému vede přes opatření zajišťující Inkluzivitu (podpora těm, kteří jsou na počátku významně znevýhodněni) Spravedlnost (spravedlivé příležitosti, spravedlivé zacházení)

Inkluzívní opatření vyžadují identifikaci cílové skupiny Nemůžeme poskytovat specifickou podporu, neumíme-li identifikovat jejího příjemce Rezignace na adresnou podporu vede k neefektivnímu vynakládání finančních prostředků a dalších zdrojů

Příklady situací, kdy nám chybějí informace Projekty ESF zaměřené na podporu romských dětí – nemůžeme vyhodnotit Povinný předškolní ročník MŠ: plošné opatření vs. adresná pomoc těm, kteří ji potřebují Školy nemůžeme vést k tomu, aby hlídaly, zda se jim daří zlepšovat výsledky všech skupin žáků Nemůžeme kontrolovat spravedlnost při přijímání do MŠ do ZŠ Nemůžeme porovnávat výsledky jednotlivých škol …….

Srovnání škol – výsledek v matematickém testu (úspěšnost v %), 6.ročník

Srovnání škol (přidaná hodnota – výsledek v matematickém testu po zohlednění rodinného zázemí)

Děkuji za pozornost!