Hospodářský vývoj Číny MP_1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Advertisements

SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Československo po válce
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Afrika, Asie.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Problémy poválečného světa
1.Světová válka.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
Vývoj v Rusku.
Světová hospodářská krize
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ X..
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Ruské revoluce 1917.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Světová hospodářská krize
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Studená válka.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Studená válka – 2. fáze uč
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Světové hospodářství.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Ing. Veronika Dostálková MBA
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Ruské revoluce 1917.
Stát Definice, funkce, typy.
ČESKOSLOVENSKO
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Vývoj v Rusku.
ČÍNA.
STUDENÁ VÁLKA 1.
První republika – Zajistit hranice republiky
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Úvod, základní principy a cíle
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Mao Ce-Tung a Čína.
Ruské revoluce 1917.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Demografie je věda, která se zabývá:
Novodobá historie podnikání v ČR
Transkript prezentace:

Hospodářský vývoj Číny MP_1 Ing. Roman BLINKA 2004/2005

Třicátá léta v letech 1931-2 vyvolalo Japonsko válku s Čínou zmocnilo se severovýchodu Číny – a přeměnilo ji v stát „Mandžukuo“, tento útok je jedním z počátků 2. svět. války, 1937 Japonsko na Čínu zaútočilo znovu Japonci se zmocnili nejlidnatějších a hospodářsky nejsilnějších částí země, konečného vítězství však nedosáhli, Čína se postavila mezi mocnosti antifašistické koalice (stála u zrodu OSN, stala se stálým členem RB OSN), J muselo Č vrátit všechna anektovaná území včetně ostrova Tchaj-wan

Čtyřicátá a padesátá léta - I 1946 – po porážce Japonska začala opět v Číně občanská válka, v dalších letech přerostla mezi rozhodující střetnutí mezi Kuomitangem a KS Číny, v čele Kuomitangu stál – ČANKAJŠEK (od r. 28 prezident Číny, v letech 1950 – 75 prezident Tchaj-wanu), Kuomitang byl podporován USA v čele KS Číny stál MAO CE TUNG, vrcholem tohoto sporu byla porážka KUOMITANGU a vítězství KS Číny, která ovládla celou kontinentální Čínu,

Čtyřicátá a padesátá léta - II 1. 10. 1949 vyhlásil Mao Ce Tung Čínskou lidovou republiku měla 540 mil. obyvatel, jejím hlavním spojencem se stal SSSR a Čína tak změnila poměr sil soupeřů studené války – projevy: na podzim 1950 poslala Čína do války v Koreji „statisíce dobrovolníků“ 1951 připojila Čína ke svému území Tibet, dohoda obsahovala ujednání o respektování národních a náboženských tradic obyvatel Tibetu Mao Ce Tung v letech 1943 – 76 předseda ÚV KS Číny, v letech 1954 – 59 prezident ČLR

Hospodářství ČLR v době jejího vzniku - I zaostalá agrární země, 80% obyvatelstva se živilo v zemědělství, pouze 1% pracovalo v průmyslu (bez řemesel), používala se zde primitivní technika i technologie, v průmyslu převažovala pouze těžba a potravinářství, na úrovni národního hospodářství došlo: k zavedení jednotného státního rozpočtu, jednotnému celnímu systému, zjednodušení daňového systému, centrální regulace cen, atd.

Hospodářství ČLR v době jejího vzniku - II Pozemková reforma 1950-3 došlo ke znárodnění statkářské půdy, půda byla rozdělována mezi zájemce na základě rovnostářského principu, 47 mil. ha půdy, zvířectvo, zemědělský inventář -> přešel do rukou rolníků a vesnické chudiny, bohatým rolníkům byla ponechána pouze malá část půdy na uživení s rodinou a omezil se i počet námezdní síly, veškeré vodní plochy, stavební pozemky a další půda byly zestátněny

Hospodářství ČLR v době jejího vzniku - III Socializace čínské ekonomiky začala probíhat od 1952, cíl: industrializace Číny, preference: těžký průmysl, znárodnění soukromých podniků, kolektivizace zemědělství, s menšími změnami došlo k převzetí sovětského modelu „CPE“ (během první pětiletky se počet státních podniků zvýšil z 2 800 na 9 300), došlo k rušení regionální samosprávy ve prospěch ústředních orgánů státní moci.

Hospodářství ČLR v době jejího vzniku - IV První výsledky podíl průmyslu se zvýšil na 28%, podíl zemědělství na HDP klesl na 47%, dominoval těžký zpracovatelský průmysl, v zahraničním obchodě se ČLR dočkala obchodního embarga, které na ni uvalily USA, ČLR se v MO přeorientovala na SSSR a státy RVHP,

Etapy vývoje ekonomiky Číny po r. 1958 Období velkého skoku vpřed (1958 – 60) Politika „Úprav“ (1960 – 1965) Kulturní revoluce (1966 – 1969), Překonání chaosu a stabilizace ekonomiky (1970 – 78)

1) Velký skok vpřed (1958 – 1960) - I cíl: maximální hospodářský růst v zemědělství a v hutnictví železa, zakládány byly tzv. lidové – ty se měly podle Mao Ce Tunga stát organizační formou postupného přechodu ke komunismu, v komunách byla propojena státní správa se zemědělstvím, průmyslem, službami, kulturně-vzdělávacími činnostmi a ozbrojenými složkami (lidové milice),

Velký skok vpřed - II komuny soustřeďovaly i desítky tisíc obyvatel, jejich vedení přebírala funkce orgánů státní moci, často právě komuny řídily hospodaření velkých podniků, komuny dále zabezpečovaly např. mobilizaci miliónů lidí na výstavbu různých rozsáhlých objektů, která byla při ruční technice výroby náročná na pracovní sílu, aj. výsledek: hospodářské ztráty, nesplnění pětiletky, degradace tvůrčí práce ve prospěch dělnických profesí

Období úprav (1961 – 1965) - I radikálnější cíle vládní politiky, cíl: překonat neúspěch „velkého skoku“, konkrétní cíle: hospodářský růst, důraz na zemědělství, těžbu, zvýšení výroby spotřebního zboží, v r. 1960 došlo k první roztržce mezi ČLR a SSSR důvod: Mao Ce Tungovi se nelíbilo chování Stalinova nástupce – Chruščeva, který se podle Maa až příliš snažil spřátelit se západem a odklonil se od tradiční Stalinovy politiky, SSSR odmítlo předat Číně „tajemství“ jaderné zbraně, výsledek: zmrazení politických vztahů, stranických styků a omezení vzájemného obchodu

Období úprav (1961 – 1965) - II došlo k povolení k vedlejší řemeslné činnosti, stěhování nezaměstnaných za prací z přelidněných měst na venkov, aby v zemědělství pomohli řešit problémy v zásobování, výsledek: pokračoval průmyslový propad (snížení produkce až o 31%), pokles produkce v zemědělství (maso, bavlna, olejniny) v roce 1962 byl na cca. 50% roku 1958, hospodářský růst obnoven až v letech 1963-65 (návrat na úroveň roku 1958), začíná se zvyšovat přirozený přírůstek a čínská populace roste

Mao Ce Tungova „kulturní revoluce“ (1966 – 1969) - I uvnitř vedení KS Číny došlo k názorovému střetu Mao Ce Tunga a levicových radikálů - Maova pozice začala být oslabena, radikálové přešli na jaře 1966 do protiútoku proti zfanatizovaným Rudým gardám, které zformoval Mao Ce Tung (nezkušená mládež, která dostala do rukou moc; mohla provádět rozsudky ihned na místě), velká část lidí ve vedení KS Číny sesazena ze svých postů, docházelo k mnohým zatýkání, politickým vraždám, apod.

Mao Ce Tungova „kulturní revoluce“ (1966 – 1969) - II intelektuálové byli posláni na „převýchovu prací v zemědělství“ na venkov, došlo k přerušení výuky na VŠ, jako součást boje proti všemu „starému“ (kultuře, idejím, obyčejům, návykům) byly ničeny kulturní památky, ve všech oblastech lidského života vzrostla úloha armády,

Mao Ce Tungova „kulturní revoluce“ (1966 – 1969) - III ekonomika Číny se v této době dostává do chaosu, rozpadla se centrální řídící soustava, odborníci nahrazováni straníky, ale neodborníky, mnohé podniky dočasně zastavily výrobu, došlo k narušení infrastruktury, zhoršila se nabídka zboží, aj. v roce 1969 začala čínská ekonomika po letech poklesu zase opět růst

Pokračování příště…

Překonání chaosu a cesta ke stabilizaci hospodářství (1970 – 78) - I