Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 29. 03. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak dodržujeme tradice Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_02_ZSV ROČNÍK: II. SEMINÁŘ ZE ZÁKLADU SPOLEČENSKÝCH VĚD VZDĚLÁVACÍ.
Halloween Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Halloween.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Svátky a tradice v Kanadě
ZŠ a MŠ – T.G. Masaryka Brodek u Konice
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Symbolismus Název školy
Velikonoce v Kunovicích
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
PČ_005_Práce s drobným materiálem_Kašírovaná dýně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Předmět: Anglický jazyk Ročník: 8. Tematický okruh: Halloween
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Problematika stáří, ars moriendi
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Halloween.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Slavíme Mikuláše VY_32_INOVACE_15
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Autor: Michaela Vráblíková Název : VY_32_INOVACE_55AJ_345tr_halloween.
Anotace PaedDr. Šárka Kindlová říjen 2011 DUM ročník Halloween
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
VÝROBEK Z PAPÍRU ORIGAMI Mgr. Jakub Karásek
Halloween.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Mikuláš VY_32_INOVACE_5A_17
Cizí jazyk Jazyk a jazyková komunikace 1. Receptivní řečové dovednosti
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských věd Tematický okruh: Kultura Téma: Kultura, společenská kultura, svátky, Halloween Metodický list/anotace: (připomenutí svátku Halloween, jeho vznik a historie, může být spojeno s výrobou vydlabané dýně, vhodné i pro seminář)

 Svátek zemřelých

 Halloween, poslední říjnový večer (31. října)  Slaví se především v anglicky mluvících zemích (USA, Kanada, Spojené království, Irsko, Austrálie, Nový Zéland, ale i Švédsko, Japonsko a Bahamy)  Dnes se rozšiřuje i do dalších zemí, v latinské Americe je známý jako Noche de las Brujas (Noc čarodějnic)  Děti se převlékají do masek duchů a strašidel, chodí po domech známých, straší je a dostávají za to ovoce a sladkosti  Symbolem je vydlabaná dýně se svíčkou  Typické barvy jsou oranžová a černá

 Svátek SAMHAIN má kořeny v prastaré pohanské tradici dávných Keltů (5. století, Irsko, Skotsko), kteří se loučili s létem a slavili příchod nového roku.  Čas hojnosti střídalo období hladu a zimy  V noci mezi 31. říjnem a 1. listopadem se vracely duše zesnulých a hledaly cestu do Země Mrtvých, kde vládl bůh Anwinn, na cestu jim pozůstalí svítili vydlabanou řepou, kterou dnes nahrazuje tykev nebo dýně  O noci SAMHAIN probíhaly bujaré oslavy, zapalovaly se obrovské ohně, lidé si navlékali masky a převleky, aby se chránili proti moci zlých duchů

 Katolická církev se snažila tento pohanský svátek vymýtit  V 10. století byla noc samhain nahrazena svátkem Všech svatých a blahoslavených (1. listopad) All Hallows Evening, All Hallows Day, All Saint Day  Tyto dlouhé názvy lidé zkrátili na HALLOWEEN  Do Ameriky se Halloween dostal až kolem 1840 společně s irskými a skotskými přistěhovalci  K nám se svátek dostává až nyní v souvislosti s výukou a lepší znalostí angličtiny po sametové revoluci

Jack-o ′ -lantern  Podle staré legendy darmošlap a opilec Jack nesměl po smrti do nebe, a v pekle ho také nechtěli, protože ďábla několikrát za život oklamal. Proto dostal od pekelníků žhavou hroudu uhlí, kterou strčil do vydlabané řepy, aby mu svítila na cestu při věčném putování.  Lidé dávají dnes na okna a římsy vydlabané dýně se svíčkou, protože věří, že je její světlo ochrání.  Svítícím vydlabaným dýním se říká Jackovy lucerny.

 V České republice není Halloween tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají dýně, ale do tohoto svátku se nezapojují.  Češi uctívají 2. listopadu Památku zesnulých, tzv. Dušičky  Vzpomínají v tichosti, skromnosti a s pokorou na ty, co odešli z našeho světa.  Lidé navštěvují hřbitovy, rozsvěcují svíčky, zdobí hroby květinami a věnci, kterými symbolizují víru ve věčný život.

 Zdroj obrázků: MS Office, Verze:  ŠEBELOVÁ. Halloween anebo Dušičky? [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. jack-o-lantern [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. Halloween se v ČR chytl. Poláci před ním varují [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pred-nim-varuji-fa9-/zajimavosti.aspx?c=A111031_120532_ln-zajimavosti_glu