Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 200 5 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Strategické záměry a priority MPO pro nové programovací období 2007 – 2013 Ing. Boris Halata ředitel odboru podpory podnikání a konkurenceschopnosti Sekce.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) a Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje (RIS) Jednání pracovní skupiny č. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Rozvoj inovací v EU.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a priority MPO pro nové programovací období v letech 2007 – 2013

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Schéma formování priorit Vize Globální cíl Specifické cíle Priority Analýzy prostředí Identifikace „bariér“ Strategie EU

Vize 2015 „V horizontu roku 2015 by měla mít Česká republika konkurenceschopný podnikatelský sektor, dosahující vysoké přidané hodnoty a produktivity práce, schopný prosadit se, jak na vnitřním trhu Evropské unie, tak i na ostatních mezinárodních trzích. Podnikatelský sektor by měl svoji konkurenceschopnost opírat především o aplikaci nových vědeckovýzkumných poznatků, realizaci inovačních opatření, kvalifikovanou pracovní sílu a fungující ucelenou síť podnikatelských služeb.“ © Ministerstvo průmyslu a obchodu

Strategické dokumenty EU © Ministerstvo průmyslu a obchodu Sdělení Komise: „Politika soudržnosti pro podporu růstu a zaměstnanosti. Strategické obecné zásady Společenství 2007–2013“ COM (2005) 299 z Sdělení Komise Radě a Evropskému parlamentu „Společná opatření pro růst a zaměstnanost. Lisabonský program Společenství“ COM (2005) 330. Návrh nařízení Rady o obecných ustanoveních týkajících se Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti. Dílčí návrhy nařízení o jednotlivých fondech (zejm. ERDF a ESF).

Současná situace české ekonomiky © Ministerstvo průmyslu a obchodu Pozitivní stránky: relativně rychlý ekonomický růst (5,1 % 2.Q 2005) rostoucí exportní výkonnost české ekonomiky masivní příliv FDI atd. Negativní stránky: nízká produktivita práce ve srovnání s EU nízká inovační aktivita nedostatečná mobilita pracovní síly nedostatek rizikového kapitálu atd.

Současná situace české ekonomiky © Ministerstvo průmyslu a obchodu Produktivita práce Zdroj: Eurostat

Současná situace české ekonomiky © Ministerstvo průmyslu a obchodu Exportní výkonnost (Export / HDP) Zdroj: Eurostat

Současná situace české ekonomiky © Ministerstvo průmyslu a obchodu Inovační ukazatele (SII – 2004) Zdroj: EIS 2004 EU25 = 0,41

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Fáze rozvoje podniku ZALOŽENÍ ROZVOJ RŮST EXPANZE

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Fáze založení podniku Finanční bariéra: ! ! Nedostupný seed a early-stage rizikový kapitál Informační bariéry: ! ! Nedostatečné informace o technologických příležitostech ! ! Nedostatečné technologické a výrobní poradenství ! ! Nedostatečná síť fungujících podnikatelských inkubátorů ! ! Nedostatečné poradenství pro zahájení podnikání

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Fáze rozvoje podniku Finanční bariéra: ! ! Nedostatek investičního kapitálu Infrastrukturní bariéry: ! ! Malá spolupráce mezi podniky ! ! Nedostatečné propojení podniků s VŠ a VVI ! ! Nedostatek finančně dostupných prostor pro podnikání Informační + finanční bariéra: ! ! Nízká účast na výstavách a veletrzích

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Fáze růstu podniku Finanční bariéry: ! ! Nedostatečná podpora technologických projektů ! ! Vysoké náklady na zahraniční patenty ! ! Vysoké náklady na energetické úspory Informační bariéry: ! ! Nedostatečné technologické poradenství ! ! Nedostatečná znalost zahraničních trhů ! ! Nízká míra využívání ICT pro řízení

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Fáze expanze (internacionalizace) podniku Finanční bariéra: ! ! Vysoké náklady na přípravu mezinárodních projektů ! ! Vysoké náklady na energetické úspory Infrastrukturní bariéry: ! ! Slabá spolupráce mezi podniky ! ! Nízká úroveň mezinárodní spolupráce (mj. v oblasti VaV) Informační bariéra: ! ! Nedostatečná znalost mezinárodního prostředí

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Shrnutí ! ! Nedostatečná spolupráce mezi podniky, VŠ a VVI ! ! Nedostatečná podpora VaV a transferu technologií ! ! Nedostatečné využívání ICT a moderních metod řízení ! ! Nedostatečná vzájemná spolupráce mezi podniky ! ! Nedostatečná nabídka vhodných podnikatelských ploch ! ! Vysoká energetická náročnost výroby

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéry  Cíle ! ! Zvýšení spolupráce mezi podniky, VŠ a VVI ! ! Intenzivnější podpora VaV a transferu technologií ! ! Efektivní využívání ICT a moderních metod řízení ! ! Zlepšení vzájemné spolupráce mezi podniky ! ! Zvýšení nabídky vhodných podnikatelských ploch ! ! Snížení energetické náročnosti výroby

Identifikace klíčových „bariér“ rozvoje podnikání © Ministerstvo průmyslu a obchodu Intervenční oblasti Výzkum, vývoj, inovace Infrastruktura pro podnikání Lidské zdroje pro podnikáníÚspory energií KONKURENCESCHOPNOST

Strategie = cesty k odstranění bariér © Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Nedostatečná spolupráce mezi podniky, VŠ a VVI Podpora spolupráce podniků, VŠ a VVI Podpora aplikovaného VaV a transferu technologií Podpora rozvoje lidských zdrojů v podnicích Podpora podnikavosti, zakládání spin-off firem

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Nedostatečná podpora VaV a transferu technologií Podpora spolupráce podniků, VŠ a VVI Podpora podnikavosti, zakládání spin-off firem Podpora VaV a transferu technologií Podpora inovací v podnicích Podpora inovační infrastruktury Strategie = cesty k odstranění bariér

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Nedostatečné využívání ICT a moderních metod řízení Podpora internacionalizace podniků Podpora služeb pro podnikání Podpora netechnických inovací v podnicích Podpora využívání ICT v podnicích Strategie = cesty k odstranění bariér

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Nedostatečná vzájemná spolupráce mezi podniky Podpora služeb pro podnikání Podpora klastrových iniciativ Podpora internacionalizace podniků Strategie = cesty k odstranění bariér

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Nedostatečná nabídka vhodných podnikatelských ploch Podpora inovační infrastruktury Podpora podnikatelské infrastruktury Strategie = cesty k odstranění bariér

© Ministerstvo průmyslu a obchodu Bariéra: Vysoká energetická náročnost výroby Podpora efektivního využívání energií Podpora snižování energetické náročnosti výroby Podpora ekologických inovací Strategie = cesty k odstranění bariér

Agregace nástrojů do intervenčních oblastí © Ministerstvo průmyslu a obchodu Věda, výzkum, inovace Podpora VaV a transferu technologií Podpora spolupráce podniků, VŠ a VVI Podpora inovační infrastruktury Podpora podnikavosti, zakládání spin-off firem Podpora inovací v podnicích Podpora klastrových iniciativ Podpora ekologických inovací

Agregace nástrojů do intervenčních oblastí © Ministerstvo průmyslu a obchodu Infrastruktura pro podnikání Podpora spolupráce podniků, VŠ a VVI Podpora inovační infrastruktury Podpora klastrových iniciativ Podpora služeb pro podnikání Podpora internacionalizace podniků Podpora využívání ICT v podnicích Podpora podnikatelské infrastruktury

Agregace nástrojů do intervenčních oblastí © Ministerstvo průmyslu a obchodu Lidské zdroje pro podnikání Podpora využívání ICT v podnicích Podpora podnikavosti, zakládání spin-off firem Podpora rozvoje lidských zdrojů v podnicích

Agregace nástrojů do intervenčních oblastí © Ministerstvo průmyslu a obchodu Úspory energií Podpora snižování energetické náročnosti výroby Podpora ekologických inovací Podpora efektivního využívání energií

Agregace nástrojů do intervenčních oblastí © Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora spolupráce podniků, VŠ a VVI Podpora podnikavosti, zakládání spin-off firem Podpora rozvoje lidských zdrojů v podnicích Podpora aplikovaného VaV a transferu technologií Podpora inovací v podnicíchPodpora inovační infrastruktury Podpora služeb pro podnikání Podpora internacionalizace podniků Podpora netechnických inovací v podnicích Podpora využívání ICT v podnicích Podpora ekologických inovací Podpora klastrových iniciativ Podpora využívání ICT v podnicích Podpora efektivního využívání energií Podpora snižování energetické náročnosti výroby

Naplňování vize © Ministerstvo průmyslu a obchodu I4I3I2I1 Cíle Vize

Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji za Vaši pozornost