Finanční perspektiva 2007-2013 – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období 5 - 7 let Během jednání o FP: reforma výdajových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Financování Iniciativy Společenství Equal Ing. Václav Čermák Odbor Platební jednotky pro čerpání ESF, MPSV ČR Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Sankce a omezující opatření
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Mezinárodní finanční instituce
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Evropská kancelář Královéhradeckého kraje v Bruselu Veletrh Komunitárních programů II Hradec Králové 21.ledna 2009.
Téma 4 Fiskální politika
Strukturální fondy a Fond soudržnosti
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
FONDY EU Programové období
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Daňová teorie a politika
Rozpočet EU Michal Částek.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Financování kapitol státního rozpočtu II
Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Aktuální informace k financování sociálních služeb v roce 2015 a 2016 Brno, Ing. Linda Maršíková Oddělení koncepce financování sociálních služeb.
Financování dopravní infrastruktury v roce 2016 Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Veřejné finance Rozpočet EU
Podpora podnikání ze SF
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Finanční perspektiva – dopady pro ČR

Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových politik i příjmové strany rozpočtu „Soft law“ - není součástí primárního ani sekundárního práva EU (x Ústava) Formálně je zakotvena v Meziinstitucionální dohodě (IIA) mezi EK, EP a Radou o rozpočtové disciplíně a usnadnění rozpočtového procesu Stanovuje závazné stropy pro jednotlivé roky (pro závazky i platby) dělena na tzv. Headingy

Finanční perspektiva - historie 1975 – 1988krize rozpočtového systému: spory mezi jednotlivými institucemi EU, pozdní schvalování rozpočtů, rozpočtové výkyvy a nedostatek zdrojů 1988 – FP – Delors I (IIA – ) (udržení zemědělských výdajů) 1993 – FP – Delors II ( IIA – ) (zakotvení FP do rozpočtového systému EU, nový rámec pro reformovanou SZP a politiku ekonomické a sociální soudržnosti; od 1995 rozšíření na 15 MS) 2000 – FP – Agenda 2000 (IIA – ) (rozšíření – revidována od roku 2004) 2007 – FP – pro 27 států

Základní parametry alokace zdrojů v rámci politiky HSS Rozdělení mezi členské státy: –„staré“ členské země: 51,7 % –„nové“ členské země (včetně Bulharska a Rumunska): 48,3 % Rozdělení v rámci priorit nové architektury politiky HSS: –Konvergence: 81,9 % –Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: 15,7 % –Evropská územní spolupráce: 2,4 %

FP na

Dopady dohody pro ČR Důležitá „včasná dohoda“ – relativně dostatek času na přípravu čerpání ČR bude mít na období k dispozici: - 23,6 mld € na politiku soudržnosti (včetně dodatečných 200 mil € pro Prahu) – ročně více než za období dohromady - Více než 6 mld € na zemědělství - Další prostředky z headingů 1A a 3 – nelze přesně vyčíslit, nejsou alokovány pro jednotlivé státy Lepší implementační pravidla pro politiku soudržnosti: - Míra spolufinancování (85:15) vztahovaná k celkovým výdajům - Uznatelnost nevratné DPH u všech konečných příjemců - Pro roky prodloužení pravidla n+2 na n+3 - Možnost financování některých výdajů na bydlení

Srovnání prostředků pro ČR na politiku soudržnosti

Informace o FP DG Budget: Stránky MF: - informace o pozicích ČR - čtvrtletní informace pro vládu ČR o vývoji jednání o finanční perspektivě