Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Česká republika Demokratický stát.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_23_STAVBA_OBRATLE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Demokracie a její hodnoty
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Principy demokracie Petr Machala.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Soudy Občanská výchova.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Česká republika Územní vývoj státu
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sekty Novák.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
práva a povinnosti občana ČR
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Občanská práva a povinnosti
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Práva a svobody a veřejná moc
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/2_ Téma: Demokracie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0822

Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku srpen 2012 Doba ověření 11.9.2012 Učitel žákům vysvětlí pojem demokracie a její principy. Závěrečný úkol žáci zvládli. Je určen pro žáky 9.ročníku. Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

DEMOKRACIE

DEMOKRACIE Demokracie znamená vláda lidu. Forma politického zřízení, která umožňuje všem plnoprávním občanům účast na správě a řízení státu. Je založena na principu podřízení menšiny většině a uznání a rovnosti občanů Vznikla v Antice ve Starověkém Řecku (6.- 4.stol. př.n.l.)

PRINCIPY DEMOKRACIE Pravidelné volby (více politických stran) Ochrana politických menšin i jednotlivců Zajištění lidských práv (Listina základních práv a svobod) Dělba moci na zákonodárnou soudní a výkonnou moc Stejná šance pro každého například ve vzdělání a zaměstnání Svoboda projevu Právo na rozhodnutí má většina. Právo na soukromé vlastnictví a podnikání Svoboda tisku Ochrana starých, nemocných a nezaměstnaných občanů

DEMOKRACIE v ČR a ČSR V době před druhou světovou válkou byla v Československu jedna z nejvyvinutějších a nejlepších demokracií na světě. O demokracii v Československu se nejvíce zasloužil Tomáš Garrique Masaryk. Při druhé světové válce a po ní se demokracie v Československu zrušila a vláda se v poválečném období změnila na komunismus. V roce 1989 se obnovila demokracie v Československu (osobnost Václav Havel) V roce 1993 už Česká republika vzniká jako demokratický stát.

Osobnosti T. G. Masaryk Václav Havel

Otázky Co je to demokracie? Vyjmenuj některé ze základních principů demokracie. Kdo se nejvíce zasloužil o demokracii v Československu? Od kterého roku je Česká republika demokratickým státem?

Zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-10-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tom%C3%A1%C5 %A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-10-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C3%A1clav_H avel_cut_out.jpg