Anthony Giddens * 1938.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Hodnotová orientace svobodné generace
Poslání, principy a metoda skautingu
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Modernizace a globalizace
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Formální stránka práce
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Formální stránka práce Tereza Konečná Z čeho se skládá SOČ 2/0.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
OSOBNOST.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Post-modernita a globalizace
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Systemický přístup v SP
VY_20_INOVACE_SVF20660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Globální problémy.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Specifické metody SP LS 2014
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Od moderní k nové společnosti
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Máš dost síly plavat proti proudu?
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sociologie pro SPP/SPR
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Postmoderní společnost
Násilná osoba aneb co s ní
Přehled živelních pohrom
Transkript prezentace:

Anthony Giddens * 1938

britský sociolog nejčtenější sociolog této doby pět z jeho knih bylo zařazeno mezi 100 nejvýznamnějších děl sociologie Třetí cesta ( = představa o moderní levici) – inspirace pro politiku Tonyho Blaira

Jeho myšlenky a teorie:

Teorie modernity: změny modernity jsou rychlejší (modernita= způsob organizováno soc. života v Evropě od 17. stol.,které se rozšířilo po celém světě ) základním důsledkem modernity je globalizace

Adaptační reakce na rizika modernity: pragmatické přijetí=prosté akceptování toho, co se děje trvalý optimismus=přesvědčení, že věda nabízí zdroje dlouhodobého bezpečí cynický pesimismus=utlumení obav za pomoci humoru radikální angažovanost=zápas proti zdrojům nebezpečí

Globalizace: riziko v rostoucím počtu náhodných událostí,riziko umělého prostředí díky gl. neexistují ti druzí= člověk je v nebezpečí, se kterým nic nezmůže (zbraně hromadného ničení)

Důvěra: nelze žít bez důvěry osobní důvěru získáme sebezkoumáním staví ji do kontrastu s nejistotou v moderní společnosti

Další jeho idee: každý je sám sobě sociologem orientace budoucnosti je v sociálních hnutích etnometodologie=studuje metody,které lidé užívají k organizaci

Zdroje: Všeobecný přehled-přijímací zkoušky na VŠ (Fragment) wikipedia.cz