Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Evropské vlajky 5. ročník
Agregátní poptávka a nabídka
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Inflace.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
HDP= hrubý domácí produkt
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_245_Vyspělé státy světa AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Petr Machala. Anketa: ANO: 53,8% NE: 20,8% NEMÁM PRÁCI: 25,4% Celkem hlasovalo čtenářů. nezamestnanost-je-v-cesku-rekordni.html.
Petr Machala. Vážení spoluobčané, máme se nejlépe od konce války… Plně s ním souhlasím! Rozhodně nesouhlasím! Co říkal? Ať si bylo, jak si bylo, přece.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Platební / obchodní bilance
Ekonomika pivovarského průmyslu
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
V ÝVOJ HDP V Č ESKÉ A S LOVENSKÉ REPUBLICE V LETECH Seminární práce do předmětu Společenskovědní seminář Gymnázium Boskovice 2012.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soudobý svět Ekonomický pohled
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Základy ekonomie Seminář 11..
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Petr Machala

* podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání - na 1 obyvatele Jaký je vztah mezi hospodářským růstem a HDP?

C – odpovídá spotřebě I – odpovídá tzv. investicím G – veřejné (vládní) výdaje NX – čistý export Existují 2 rovnocenné metody: 1. Produktová (zbožová) 2. Důchodová (nákladová) Jak se počítá HDP? HDP = C+ I + G + NX Jak se zjišťuje HDP?

Produktová metoda – hlavní složky tvořící HDP 1.Osobní výdaje na spotřebu: statky dlouhodobého užití statky krátkodobého užití služby 2. Hrubé soukromé domácí fixní investice firem, investice: změny stavu zásob, fixní investice do bytové výstavby 3. Vládní výdaje na nákup statků a služeb 4. Saldo obchodní bilance (čisté vývozy): - hodnota vývozů - hodnota dovozů

Důchodová metoda Důchody či náklady na nákup výrobních činitelů: 1) Mzdy a platy 2) Renta 3) Čistý úrok 4) Zisky Položky, které nemají povahu důchodů výrobních činitelů: 1) Odpisy 2) Nepřímé daně z podnikání

* NE, jsou zde jisté odchylky v důsledku šedé ekonomiky „Je obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat.“ Jsou tyto metody přesné? Co patří do tzv. šedé ekonomiky?

U HDP dále rozlišujeme: 1. Potenciální HDP * HDP, při maximálním využití všech zdrojů 2. Skutečný HDP * liší se od potenciálního a to směrem dolů, neboť se zdroje efektivně nevyužívají

Co je to národní důchod? NDP = HDP – a a …odpisy In = I – a NDP = ND In … čisté investice I … hrubé investice a…odpisy NDP … čistý domácí produkt ND … národní důchod

Kolik činí hrubý domácí produkt v České republice? HDP % y/y+5,7+3,1-4,5+2,5+1,9 mld. Kč3 662,63 848,43 759,03799,53841,4 HDP na obyvatele Kč/obyv PPS/obyv., b.c čtvrtletí2. čtvrtletí3. čtvrtletí4. čtvrtletí Česká republika % y/y-0,7-1,0-1,5 Vývoj hrubého domácího produktu v roce 2012 Rok Mezi roční přírů stek HDP [%] -10,0-2,01,22,96,24,5−0,9−0,21,74,23,12,13,84,76,87,05,73,1−4,52,51,9

* poměr cen v národních měnách za stejné výrobky a služby v různých zemích Co je to parita kupní síly? Například pokud stejný výrobek stojí ve Francii 10 euro a v České republice 200 českých korun, pak PPP pro tento výrobek mezi Francií a Českou republikou je 0,05 eura k české koruně (0,05 = 10/200) Průměrná mzda - nejvyšší kupní sílu dle studie OECD „Pensions at a Glance 2011 Lucembursko ( $), Velká Británie ( $), Nizozemí ( $), Norsko ( $), Německo ( $), Švýcarsko ( $), Rakousko ( $), Belgie ( $), Dánsko ( $), Irsko ( $), Japonsko ( $), Korea ( $), Austrálie ( $), Finsko ( $), USA ( $), Švédsko ( $) a Francie ( $). Těsně pod průměrem je: Kanada ( $), Řecko ( $), Island ( $), Itálie ( $), Španělsko ( $), Izrael ( $) a Nový Zéland ( $). Další země již ztrácejí, v pořadí následující je: Portugalsko ( $), Slovinsko ( $), Turecko ( $), Česko ( $), Maďarsko ( $), Polsko ( $) a Estonsko ( $). Celkově nejnižší kupní síla průměrné mzdy je na Slovensku ( $), v Chile ( $) a Mexiku ( $). Jak je na tom v roce 2012 Řecko, Island, Španělsko a Portugalsko? Průměrnou mzdu pobírá každý třetí.

* Vytváří se z HDP modla? * Problematické G (vládní výdaje) – přičíst je nebo odečíst? * Bohatne stát u předražených státních zakázek? * Podle OECD představuje G v ČR za první dekádu 21. století 44 % HDP. * Jak je možné, že v zemích postižených katastrofou je následně vyšší růst HDP? Zvýší se tím blahobyt? Nezvýší, ale HDP roste! Otázky k zamyšlení.

* Jak zajistit skutečný růst HDP? 1. Organizace práce 2. Masová výroba 3. Technologie * Váže se HDP na státní rozpočet? * Státní rozpočet ČR počítal v roce 2012 s růstem 2,5%. Je zde nějaký růst? * Důsledek – vyšší schodek rozpočtu. Otázky k zamyšlení. 1. čtvrtletí2. čtvrtletí3. čtvrtletí4. čtvrtletí Česká republika % y/y-0,7-1,0-1,5

SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. 3. dopl. vyd. Praha: Libri, 1999, 271 s. ISBN ŠICHTAŘOVÁ, Markéta a Vladimír PIKORA. Nahá pravda. Praha: NF Distribuce, ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: