Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR
Advertisements

 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
 označením peněžní formy kapitálu, který má podobu zápůjček nebo výpůjček na finančních trzích nebo u finančních institucí.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Mgr. Marcela Stryjová.  Seznámení se s problematikou daného studijního programu  Seznámení se s požadavky ke zápočtu.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Integrační procesy v ekonomice
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Monetární (měnová) politika
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Bankovní systém, centrální banka
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
BANKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Česká národní banka.
Obecná část finančního práva III
Struktura finančního trhu
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Česká národní banka.
Regulace finančních a kapitálových trhů
PŘEDMĚT FINANČNÍ SPRÁVY
Česká národní banka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Finanční správa zkouška
Právo kapitálového trhu- úvod Michal Radvan
Právo finančního systému
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Transkript prezentace:

Česká národní banka

Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v České republice. K integraci dohledu nad finančním trhem do ČNB došlo k 1. dubnu 2006, kdy ČNB převzala agendu Komise pro cenné papíry, Úřadu pro dozor nad pojišťovnictvím a penzijním připojištěním MF a Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, které zanikly. ČNB tedy provádí dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím a penzijním připojištěním, družstevními záložnami, devizový dohled a dohled nad institucemi elektronických peněz. Stanovuje pravidla, která chrání stabilitu bankovního sektoru, kapitálového trhu, pojišťovnictví a penzijního připojištění. Systematicky reguluje, kontroluje, vyhodnocuje a popřípadě postihuje nedodržování stanovených pravidel.devizový dohled

Česká národní banka V rámci podkapitoly „Dohled nad kapitálovým trhem“ najdete například informace o pravomocných rozhodnutích ČNB (případně KCP), o nabídkách převzetí a o manažerských obchodech. Dále jsou zde k dispozici seznamy kótovaných cenných papírů, informace pro zájemce o makléřské zkoušky a přehled platných právních předpisů v oblasti kapitálového trhu. Vybrané seznamy a přehledy jsou vzhledem k rozsahu informací poskytovaných prostřednictvím webového rozhraní navázány na původní (nadále aktualizovanou) databázi umístěnou na (dříve webové stránky Komise pro cenné papíry). Původní web KCP v současné době slouží také jako archiv informací zveřejněných Komisí.seznamy kótovaných cenných papírů