Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Advertisements

Houby II..
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Přírodní společenstva
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
LES – LESNÍ PATRA Patro mechové Patro bylinné
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Rostliny A ŽivoČichové našich lesů Lesní patra
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými druhy keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Poznávání přírodnin.
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Lesy jako zdroj včelí pastvy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Přírodopis  Prezentace zaměřená pro přípravu na závěrečný poznávací test z přírodopisu druhého pololetí 6. ročníku základní školy!
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
LESNÍ PATRA.
Společenstvo les – test
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
POZNÁVAČKA ROSTLIN A HUB.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Krytosemenné rostliny
Určování rostlin (les)
Puchratka.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Les-Lesní patra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: LESNÍ ROSTLINY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
VY_32_INOVACE_Sib_III_08 Třídění rostlin Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Les - rostliny, houby-prezentace
HOUBY poznávačka.
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Přírodní společenstva v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ekosystém les Houby Přírodověda 4. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ZŠ BYSTŘICE Mgr. Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 134.
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Radana Marelová
Příprava na písemku Obrázky 1.
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
Přírodní společenstva v České republice: LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Transkript prezentace:

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství Les – rostliny a houby

Jehličnaté stromy V jehličnatých lesích uvidíme nejčastěji smrk ztepilý. Velmi rozšířená je borovice lesní. Na okrajích často roste modřín opadavý. V neznečištěných oblastech se vyskytuje jedle bělokorá.

Listnaté stromy V listnatém lese je nejrozšířenější buk lesní. Často zde můžeme objevit dub letní, habr obecný, javor mleč či břízu bělokorou.

Rostlinná patra Rostliny v lesích dorůstají do různé výšky. Nejvyšší je patro stromové tvořené lesními stromy. Lesní podrost tvoří patro keřové, patro bylinné a nejnižší patro mechové.

Jarní byliny V listnatých lesích rozkvétají brzy na jaře koberce jarních bylin. Zimu přežily v podobě hlíz, oddenků či cibulek. Najdeme zde sněženku podsněžník, bleduli jarní, sasanku hajní, konvalinku vonnou, prvosenku jarní či jaterník trojlaločný (podléšku).

Letní byliny V lesích s řidším porostem dřevin, na lesních pasekách a mýtinách kvetou letní byliny. Najdeme zde jahodník obecný, vrbku úzkolistou, pomněnku bahenní, mařinku vonnou, dobromysl obecnou či vraní oko čtyřlisté.

Lesní keře Tvoří přechod mezi bylinným a stromovým patrem. Mnohé keře mají i chutné plody. Husté kobercovité porosty vytváří borůvka černá, brusinka obecná, nebo vřes obecný. Z vyšších keřů roste maliník obecný, ostružiník křovitý, či líska obecná.

Mechové patro V nejnižším rostlinném patře najdeme mechy. Roste zde také celá řada různých druhů hub. Z mechů poznáme ploník obecný, bělomech sivý a měřík tečkovaný. Nad patro vyrůstají kapraďorosty: kapraď samec, papratka samičí, přeslička lesní.

Houby Řada různých druhů hub má jedlé plodnice. Sbíráme například hřib smrkový, suchohřib žlutomasý, bedlu vysokou, kozák březový, lišku obecnou, klouzek obecný.

Houby Kromě jedlých hub rostou v lesích houby nejedlé a dokonce smrtelně jedovaté. Mezi nejedlé houby patří hřib žlučník. Mezi jedovaté náleží muchomůrka červená, muchomůrka zelená, muchomůrka tygrovaná, muchomůrka citrónová.

Zopakujeme si Které rostliny rostou v jednotlivých rostlinných patrech: 1) stromové patro - 2) keřové patro - 3) bylinné patro - 4) mechové patro - bedla, bělomech, bledule, borůvka, bříza, borovice, habr, dobromysl, konvalinka, líska, maliník, muchomůrka, papratka, měřík, vřes, sasanka, modřín, ploník bříza, borovice, habr, modřín líska, maliník, borůvka, vřes bledule, dobromysl, konvalinka, bedla, sasanka, muchomůrka, papratka bělomech, ploník, měřík

Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).