Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prim. MUDr. Petr Bloudíček Dětské oddělení Znojmo
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Výživové směry Ing. A. Říhová.
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
„EU peníze středním školám“
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
VÝŽIVA KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU Mgr. JITKA POKORNÁ
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
KOJENÍ.
Zdravé stravování KC3.
Základy fyziologie laktace a BFHI MGR. JITKA POKORNÁ.
Výživa dětí do předškolního věku
Výživa novorozence a kojence
IV.. VÝŽIVA MALÝCH DĚTÍ VÝLUČNÉ KOJENÍ X UDRŽOVACÍ KOJENÍ VÝLUČNÉ KOJENÍ - „ Na populační úrovni nemá výlučné kojení po 6 měsíců negativní účinky na.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výživa dětí do předškolního věku. PŘÍKRM = citlivé krmení ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMU NENAHRAZUJE KOJENÍ dítěti pomáhat, když se učí jíst samo citlivě reagovat na.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Základy fyziologie laktace a BFHI
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)

Trvání výlučného kojení a zavedení příkrmu  Kojit výlučně do 6 měs.  Příkrm zavádět v ukončeném 6. měs při pokračujícím kojení

Udržování kojení  Kojit podle potřeby dítěte do dvou let i déle

Citlivá reakce na potřeby dítěte při krmení  Pomáhat dítěti, když se učí jíst samo  Citlivě reagovat na známky hladu a sytosti (povzbuzovat, nenutit  Krmit pomalu a trpělivě  Odmítá-li dítě – zkoušet různé kombinace, chuti, způsoby pozbuzování…  Klidné prostředí na jídlo  Udržovat zrakový kontakt a laskavě mluvit na dítě

Bezpečná příprava a uchovávání příkrmu  Mytí rukou  Čisté nádobí pro přípravu jídla i servírování  Udržování čistoty  Vhodné skladování (teplota, oddělení syrové a vařené stravy, temno…)  Podávat čerstvé porce

Potřebné množství příkrmu  Individuální potřeby  Závisí na kalorické hodnotě potravin  Začíná se několika lžičkami, postupně se přidává

Konzistence stravy  Mění se s věkem  6. měs. – pyré, kaše  Cca 8. měs. – přidávat kousky, jídlo do ruky  Okolo 12. měs. – konzistence jako dospělí  Nedávat potravu, která může způsobit aspiraci

Četnost a energetická hustota jídla  Denní frekvence se zvyšuje s věkem  Frekvence závisí na energetické hustotě  Minim energet hustota by měla být 3,3 kJ (0,8 kcal)/g

Obsah živin v příkrmu  Maso, ryby, vejce denně nebo tak často, jak je to možné  Ovoce, zelenina denně  Dostatečné množství tuku  Nedávat tekutiny s nízkou výživovou hodnotou (např. slazené limonády)  Vegetariánská strava nepokrývá výživové potřeby dětí

Dle potřeby používání výživových doplňků pro matku a dítě  U nás vit. D  Fortifikovaná strava (např. kaše, mléka)  Dle potřeby vitamínové a minerální preparáty pro matku a dítě

Krmení během a po nemoci  Během nemoci  Hodně tekutin  Oblíbená jídla  Po uzdravení – častější jídlo, více  Po nemoci potřebuje dítě vyšší příjem živin (náhrada ztrát, nedostatku v průběhu nemoci a pro dohnání růstu)