BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_44_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Nikola Šuhaj loupežník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
František Ladislav Čelakovský
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Bajka a její znaky.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Ivan Andrejevič Krylov
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Elektronická učebnice - I
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Karel Čapek.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Digitalizace výuky Příjemce
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Balada pro banditu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Bajka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Naturalismus v české literatuře
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název : VY_32_INOVACE_2C42Čj6_ Bajky6
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Česká literatura 1.poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Bajka Bajka je literární útvar z 6. století př. n. l. Za jejího zakladatele bývá považován Ezop. Ezop je považován za zakladatele řecké bajky a patří dodnes k nejznámějším bajkařům. Působil v Řecku v 6. století př. n. l. Pocházel údajně z Malé Asie, žil v Athénách a na ostrově Samos.

O jeho životě toho není příliš známo, narodil se pravděpodobně jako otrok. Po propuštění z otroctví hodně cestoval. Procestoval Řecko, Babylonii a Egypt. Uvádí se, že byl po celý život velmi nemocen. Podle pověsti byl Ezop křivě obžalován ze svatokrádeže a v Delfách odsouzen k smrti. Údajně byl shozen ze skály do propasti. Své bajky přednášel ústně. Šlo o krátké příběhy se stručným dějem, v nichž vystupovala zvláště zvířata, která přebírají lidské vlastnosti a stávají se nositelem konkrétního charakteru. Mnohdy se objevují také skuteční lidé a postavy řeckých bohů. Každá bajka obsahuje na konci většinou poučení. Ezopova tvorba se stala postupem času známou po celém světě (např. O silném lvu).

Základem bajky je, že zvířata jednají jako lidé a z tohoto jednání vyplyne nějaké poučení, či kritika chyby.Jednotlivá zvířata tím získávají lidské vlastnosti, které se pro ně tímto stávají typické (např. liška je chytrá až vychytralá). Cílem bajky je kritizovat nějaké společenské chyby, působit na lidi a vychovávat je k odstranění těchto chyb. Nejčastěji se tak děje humornou formou, pomocí ironie . Bajky byly původně určeny dospělým posluchačům a čtenářům, v 19. a 20. století se bajky začaly stále více posouvat do dětské literatury. Zajímavostí je, že útvary podobné bajkám se vyskytují jak u jihoamerických Indiánů, tak afrických domorodců, tyto bajky, ačkoli nebyly vzájemně ovlivněny, mají společné rysy.

Světoví bajkaři Nejznámějšími světovými bajkaři jsou: Ezop – asi 6. století př. n. l., starověké Řecko, nedoložen Bidpaj – domnělý staroindický mudrc Jean de La Fontaine (1621–1695), Francie Ivan Andrejevič Krylov (1769–1844), Rusko Franz Kafka (1883–1924), Rakousko

Fotografie Jean de La Fontaine Ivan Andrejevič Krylov

Čeští autoři Mezi české autory patří: Sofie Podlipská (1833–1897) Karel Václav Rais (1859–1926) Václav Říha (1867–1937) Ivan Olbracht (1882–1952) Karel Čapek(1890-1938) Jiří Žáček(1945-dodnes)

Fotografie Sofie Podlipská Karel Václav Rais

Ivan Olbracht: biografie Ivan Olbracht, vlastním jménem Kamil Zeman, byl český spisovatel-prozaik, publicista, novinář a překladatel německé prózy, národní umělec. Studoval na gymnáziu ve Dvoře Králové, nedokončil vysokou školu v Praze ani Berlíně, kde se snažil o studia práv a filosofie. V Podkarpatské Rusi založil školu. Kraj byl v této době nesmírně zaostalý a mezi lidmi zde stále kolovaly záhadné legendy o hrdinech, ale i čarodějnicích, které se skrývají v neprostupných lesích.

Ivan Olbracht:dílo O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách(1947)-jsou to převyprávěné staroindické bajky(není jejich autorem)

Jiří Žáček: biografie Součastný žijící český básník,spisovatel a redaktor, který je známý především tvorbou pro děti. Narodil se Chomutově, vystudoval průmyslovou školu a poté stavební fakultu ČVUT. Působil jako redaktor poezie v „Československém spisovateli“. Jeho tvorba vyniká obrazotvorností, vtipem a radostným přístupem k životu. Je autorem učebnice pro 1.ročník „Slabikář“ a „Moje první čítanka“. V součastné době pracuje jako nakladatelský redaktor .

Jiří Žáček: dílo Bajky a nebajky pro malé i velké děti Bajky: bajky, skorobajky a vzdorobajky

Zápis Bajka -krátké, mravoučné vyprávění, ve kterém vystupují zvířata nebo věci -myslí a jednají jako lidé -prostřednictvím zvířat nebo věcí bajky ukazují špatné vlastnosti a jednání lidí -na konci bajky bývá obvykle krátké ponaučení. Nejznámější bajkaři Ezop-řecký otrok-bajky: Kupec a moře, Vrána a liška Ivan Olbracht-O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách(převyprávěné staroindické bajky) Jiří Žáček-Bajky a nebajky-Ufo,ufo,ufoni,Bylo jednou jedno čuně

Otázky 1. Co je to bajka? 2.Kdo v ní vystupuje? 3.Jaké mají vlastnosti? 4.Co bývá na konci bajky? 5.Které bajkaře sis zapamatoval? Otázka pro chytré hlavičky: Umíš povyprávět nějakou bajku?

Prameny Čítanka pro 5.ročník,Nová Škola Český jazyk 6 a 7,FRAUS http://cs.wikipedia.org/wiki/Ezop -dostupné k 23.4.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Jean_de_La_Fontaine -dostupné k 23.4.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Andrejevič_Krylov -dostupné k 23.4.2011 vhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Sofie_Podlipská- dostupné k 23.4.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Václav_Rais -dostupné k 21.5.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Olbracht -dostupné k 21.5.2011 http://ld.johanesville.net/zacek -dostupné k 21.5.2011

KONEC