Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bajka a její znaky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bajka a její znaky."— Transkript prezentace:

1 Bajka a její znaky

2 závodu a dali se do běhu. Zajíc spoléhal na svou rychlost, na běh moc
Ezop: Želva a zajíc Želva a zajíc se přeli, kdo z nich je rychlejší. Dohodli si čas a místo závodu a dali se do běhu. Zajíc spoléhal na svou rychlost, na běh moc nemyslil, lehl si vedle cesty a zdříml si. Želva si byla vědoma své pomalosti, bez ustání běžela, předběhla spícího zajíce a dostala cenu za vítězství.

3 Odpovězte na dané otázky:
Má daný text děj? Jaké postavy zde vystupují? Jaké vlastnosti má zajíc? Jaké vlastnosti má želva? Které ze zvířat má kladné vlastnosti a které záporné, jsou dané vlastnosti zvířecí, nebo spíše lidské? Jaká je hlavní myšlenka textu? Jaké poselství má text pro čtenáře? Lze ho vyjádřit příslovím?

4 Bajka a její znaky: bajku řadíme k epice- má děj
vystupují v ní postavy zvířat, která mají vlastnosti lidí nepřímo poukazuje na lidské nedostatky a nešvary (alegorie) v závěru přináší čtenářům ponaučení první bajky vytvořil antický bajkař Ezop jiní autoři: Jean De La Fontaine, J. Lada, J. Žáček, K. Čapek, J. Werich, A.S. Krylov

5 Symbolika zvířat a vlastností- přiřaď k vlastnostem zvířata:
moc, vláda, převaha vychytralost moudrost, rozvaha strach, zbrklost nenasytnost nevinnost, zranitelnost krása, vznešenost nešikovnost, lenost píle, pracovitost hloupost vlk lev medvěd osel mravenec sova zajíc liška labuť beránek

6 Znamení zvěrokruhu- jaký je asi člověk narozený v těchto znameních:
Ryba _________________________________ Býk __________________________________ Beran_________________________________ Rak __________________________________ Štír___________________________________ Lev __________________________________ Jsou dané vlastnosti skutečně platné? Lze brát vážně horoskopy, jsou pravdivé? Proč jim někteří lidé věří?

7 Tvoříme bajky- pokuste se vytvořit bajku k přísloví:
Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Bez práce nejsou koláče.


Stáhnout ppt "Bajka a její znaky."

Podobné prezentace


Reklamy Google