Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
ohroženým domácím násilím
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Koncepce ošetřovatelství
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Michaela Borovanská, Jana Malíková
člen Asociace občanských poraden
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Zpráva o činnosti v roce 2014

Statistika ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ: Počet zájemců o službu: 718 Uzavřených smluv: 553 (51 v rámci výkonu SPO) Celkem účastníků: 1 089 (120 v rámci výkonu SPO) Poskytnuto odborných intervencí (15´- 120´): 5 446 (392 v rámci výkonu SPO) TELEFONICKÁ KRIZOVÁ POMOC: Hovory na LD: 256 Intervence v zájmu klienta: 1349

NEJČASTĚJŠÍ PROBLEMATIKA 1. Rodinná – rozvodové spory o děti, výchovné problémy, problematika dospívajících, závažné dysfunkce, hmotní a sociální nouze aj. 2. Párová - rozvodové problémy, poruchy komunikace, domácí násilí, chronická krize, žárlivost, nevěra aj. 3. Osobní – různé osobní problémy (poruchy sebehodnocení , osamělost, krize ...), psychické problémy (deprese, úzkosti, paniky…), závislosti (hráčství, alkohol ...), podpora při rozvodu, rozchodu, úmrtí v rodině, ztrátě zaměstnání aj. 4. Krizová intervence – reakce na rozchod, úmrtí v rodině, sebevražedné úvahy, náhlá změna životních podmínek aj. 5. Problematika NRP - vyšetření žadatelů a dětí v rámci příbuzenské pěstounské péče, hostitelské péče, výchovné problémy s dětmi, problematika dětí odcházejících z DD aj.

SPOLUPRÁCE OSPOD a soud (zprávy při rozvodových sporech MÚ Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Kraslice, Kynšperk, Habartov, Aš, Mariánské Lázně - intervence v zájmu klientů, spolupráce při asistovaných kontaktech a při řešení rozvodového a porozvodového uspořádání v rodině, účast na případových konferencích. OSPOD – vyšetření žadatelů a dětí v rámci příbuzenské pěstounské péče, včetně vypracování zpráv. Dětský domov Plesná, Cheb a Ostrov - spolupráce v oblasti hostitelské péče a výchovných problémů s dětmi, problematika dětí odcházejících z DD. Azylový dům Aš, Sokolov - péče o klientky, které si zvykají na péči o své děti, krizová a terapeutická pomoc pro klienty v případě potřeby. Okresní soud Sokolov, Cheb - zprávy o intervencích s klienty. Kotec o.s. - intervence u klientů s drogovou závislostí nebo ze sociálně vyloučených lokalit. Psychiatrická zařízení, Fokus - poskytování následné ambulantní péče o propouštěné klienty, zejména spolupráce s PL Ostrov, Dobřany. Místní lékaři, psychiatři- součinnost v péči o klienty s psychiatrickým onemocněním. Probační a mediační služba Sokolov, Cheb - návazná terapie pro oběti trestných činů, psychologické poradenství pro klienty. PPP Sokolov – spolupráce při výchovných problémech s dětmi. Základní a střední školy v regionu Sokolov, Cheb - výchovná a vzdělávací problematika - informace pro rodiče, spolupráce s výchovnými poradci. Beseda s potenciálními studenty psychologie a sociální práce v poradně Cheb a přednáška „Drogy a drogové závislosti“ pro studenty ISŠTE Sokolov. Intervenční centrum - spolupráce při péči o osoby ohrožené domácím násilím.

PRAXE STUDENTŮ STÍŽNOSTI Stáž studentky PedF UK v rozsahu 40 hodin v poradně Sokolov. STÍŽNOSTI V roce 2014 neevidovala poradna žádné stížnosti.

POVEDLO SE REALIZOVAT Příprava kurzu pro pěstouny v rámci výkonu SPOD – 24 hodin pro OSPOD Sokolov. Zápis do Registru poskytovatelů pomoci obětem TČ. Účast na pracovním semináři MPSV. Ve spolupráci s Městskou policii Sokolov aktivní přednášková činnost vedoucí poradny v rámci konference pro učitelé ZŠ a SŠ s názvem „Nebezpečná osoba ve škole“ dne 21.2.2014. Účast na mezioborovém setkání s Bílým kruhem bezpečí. Rozhovor s vedoucí poradny v Sokolovském patriotu o činnosti Linky důvěry. Poradna se prezentuje i v rámci spolupráce s neformální pracovní skupinou pro NRP v rámci KK a také s Krajskou koordinační skupinou pro NRP v KK v rámci projektu „Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny“.

VZDĚLÁVÁNÍ Vedoucí poradny: Kurzy - Úvod do řízení a supervize; Průvodce PPPD 1, 2, 3, a Psychiatrické minimum, v rozsahu 20 hodin. Dále účast na konferenci AMRP: Současné podoby partnerského a rodinného soužití. Sociální pracovnice Sokolov: Seminář - Nový občanský zákoník. Kurzy - Psychiatrické minimum; Příbuzenská pěstounská péče a Duševní onemocnění u dětí. Sociální pracovnice Cheb: Kurzy - Práce s dětmi, které zažily domácí násilí; Příbuzenská pěstounská péče; Psychiatrické minimum. Dále účast na konferenci AMRP: Současné podoby partnerského a rodinného soužití a Školení Miniprade. Psycholog Sokolov: Kurz - Průvodce PPPD 1, 2, 3. Dále účast na konferenci AMRP: Současné podoby partnerského a rodinného soužití a Školení Minipride. Psycholog Cheb: Dokončení kurzu (začátek na podzim 2013) Muzikoterapie, arteterapie a bibliografie v práci s klientem. Dále kurzy - Znalecké posudky zpracovávané pro soudní řízení při sporech o děti; První psychologická pomoc při mimořádných událostech; Sebehodnocení a sebereflexe v sociálních službách II.a Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe. Dále účast na konferenci AMRP: Současné podoby partnerského a rodinného soužití.

KURZY NRP realizovaly se dva kurzy (jaro a podzim) proškoleno: 12 párů, (7 zájemců o adopci, 4 o PPPD a 1 od PP) a 3 samožadatelky (2 adopce a 1 PP) rozsah kurzů 48 hodin, které jsou rozloženy do 3 sobot, většinou od 9.00 do 16.30, 1 víkendového setkání, individuální práce s párem, příprava dětí pozitivní hodnocení

PLÁNY 2015 Příprava kurzu pro pěstouny v rámci výkonu SPOD – 24 hodin pro OSPOD Sokolov. Aplikace nových poznatků do praxe. Zlepšovat metody práce. Příprava kurzů NRP. Neztratit smysl pro humor. Nevyhořet!!!!

Děkujeme všem za spolupráci v uplynulém roce a přejeme hodně pracovních a osobních úspěchů v roce 2015