Haemophilus influenzae typu b

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Sexuálně přenosné choroby
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Globální problémy lidstva
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
TĚLESNÁ TEPLOTA.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
AIDS Eva Ivánková.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Tuberkulóza latinsky: Tuberculum (hrbolek, nádorek)
Zpracovala : Alena Zahuráková
Žlutá zimnice (yellow fever).
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA OČKOVÁNÍ 16
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
AKUTNÍ RESPIRAČNÍ ONEMOCNĚNÍ (ARO) virové etiologie
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CHŘIPKA.
Tetanus Natálie Prokopová.
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Haemophilus influenzae typu b

Haemophilus influenzae typu b Existuje několik typů této bakterie, ale pouze typ b způsobuje nejčastěji (až 95%) závažnější formy této infekční choroby. Přirozeným zdrojem je výhradně člověk.

Charakteristika Nejčastěji se objevuje u dětí do 3 let Způsobuje infekční onemocnění V ČR jsou evidována pouze vzácnější sporadická onemocnění, v některých oblastech světa (USA) je výskyt endemický

Charakteristika Příznaky: vysoká horečka, bolesti v krku, později dítě vyžaduje polohu vsedě , ve které se mu lépe dýchá Projevy: masivní zduření příklopky hrtanové Původcem nebezpečných dětských zánětů hlasivek, hnisavých respiračních infekcí,postižení mozkových blan, srdce, kostí, kloubů, plic i jiných orgánů. Infekce často imituje obraz dávivého kašle

Charakteristika Bacil se často chová jako virus a stejně tak na něj organizmus reaguje: rychlým nástupem příznaků, horečkou.

Zdroj Bakterie Haemophilus influenze typu b (Hib) Je to velmi malý bacil, měří sotva 1,5 tisíciny milimetru, je zakulacený a velmi rychle se množí, vytvoří kolonie svých potomků. Hemofilová infekce se nechová vždy stejně. Někdy způsobí jen malou, nevýznamnou infekci, která může i sama ustoupit bez pomoci léků. Jindy způsobí závažné a těžké infekce.

Přenos Obyvkle kapénkami při užším a dlouhodobějším kontaktu, např. v rodinách nebo v dětských kolektivních zařízeních Nepřímo přenos vzduchem nebo kontaminovanými předměty nebyl spolehlivě prokázán

Inkubační doba a vnímavost Inkubační doba: 2-4 dny Vnímavost: zvýšeně vnímavé jsou děti kolem 3 let věku, zejména imunologicky oslabené a geneticky predisponované a snad děti, které nejsou kojeny.

Prevence V ČR je základní metodou prevence očkování: ve světě i u nás je registrováno několik kvalitních látek proti infekci Hib Hlavní složkou vakcín je imunogen, který je získán z bakteriálního pouzdra Haemophilus influenzae typu b. Původní jednoduchá vakcína je vylepšena o další látky. Tím se dosáhlo účinnosti i u dětí mladších dvou let. V současností je tato protilátka obsažena v hexavakcíně, která je podávána všem dětem dle očkovacího kalendáře.

Zdroj informací GÖPFERTOVÁ, Dana Göpfertová; JANOVSKÁ, Daniela; DOHNAL, Karel. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena. Praha  : TRITON, 1999. 134 s. Symbinatur [online]. c2010 [cit. 2011-01-20]. Haemophilus influenzae. Dostupné z WWW: <http://www.symbinatur.com/Haemophilus-influenzae-clanek-1227.html>.

Děkuji za pozornost Frydrychová Lenka