Nástrahy na internetu Šárka Altmanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Bezpečnost na internetu
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Sociální Sítě Rizika sociálních sítí
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
32.1 Internetová komunikace, sociální sítě
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Bezpečnost na internetu
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Informační a komunikační technologie
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost Internetu.
Bezpečnost na internetu! 
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
JanHekele Bezpečnost na internetu. Nesmíme si na facebook nikoho přidávat do přátel. Nesmíme si na facebook nikoho přidávat do přátel.
Služby internetu (11. Maturitní okruh)
Bezpečný internet Je důležité vědět, jak si chránit své zdraví i zdraví počítače a správně a bezpečně se u něj chovat.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Nebezpečí na Internetu
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vytvořme společně lepší internet.
Bezpečný internet Výpočetní technika.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Kyberšikana Radka Blažková.
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
Bezpečnost na internetu
počítačová BEZPEČNOST
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
BEZPEČNOST NA INTERNETU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kyberšikana.
VY_32_INOVACE_20_Bezpečnost na internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Popis Předmět: Informatika Ročník: 4. ZŠ praktické
Jak na bezpečný internet?
Happy Chickens Bezpečně na internetu.
Jak na bezpečný internet?
ZŠ a MŠ Prostějov 4.A třída
závislost na internetu
Přemýšlej než nasdílíš. Moje soukromí! Nekoukat! Nešťourat! Takto si to ujasnila Koťata z 2. B Rosice.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Bezpečnost dětí na internetu Ing. Anna Cidlinová Ing. Jaroslav Dvořák.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
KYBERŠIKANA.
E – synergie Seznam se bezpečně!
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Transkript prezentace:

Nástrahy na internetu Šárka Altmanová

Kyberšikana Kyberšikanu (cyberbullying) definujeme jako zneužití ICT (informačních komunikačních technologií), zejména pak mobilních telefonů a internetu, k takovým činnostem, které mají někoho záměrně vyvést z rovnováhy

Specifické znaky kyberšikany Útočník bývá anonymní ve virtuálním prostředí většinou útočníci vystupují pod přezdívkou (nickem), používají pro oběť neznámou e-mailovou adresu, telefonní číslo atd. Pro agresora navíc není žádný velký problém vytvářet nové identity. Oběť tak má jen malou šanci přijít na to, kdo na ni útočí.

Specifické znaky kyberšikany Mění se profil útočníků a profil obětí ve virtuálním světě nezáleží na věku, pohlaví, síle, postavení v sociální skupině (partě) ani úspěšnosti útočníka nebo oběti ve společnosti. Původcem kyberšikany může být každý, kdo má potřebné znalosti informačních a komunikačních technologií, tedy i fyzicky slabý jedinec.

Specifické znaky kyberšikany Internet vs. Realita na internetu mohou udávat jiný věk, jiné pohlaví, jiné povolání, a záměrně tak manipulovat s těmi, se kterými komunikují. Ve virtuálním světě se někteří lidé chovají méně opatrně než v reálném světě (jsou odvážnější v komunikaci, probírají citlivá témata, komunikují často bez zábran apod.).

Specifické znaky kyberšikany Vliv ostatních útočník nemusí oběť napadat opakovaně, stačí, když citlivé zprávy nebo nahrávky publikuje na internetu a o jejich šíření se pak postarají jiní.

Specifické znaky kyberšikany Dopady na oběť kyberšikana je většinou spojená s psychickým týráním obětí, které není snadné poznat (na rozdíl od modřin, jež mohou doprovázet fyzickou šikanu). Oběti kyberšikany jsou často uzavřené do sebe a nekomunikují o problémech s okolím.

Příklad Z ROMANTIKY SE VYKLUBALA ZLÁ BABA Případ: Megan Meireová Důvod sebevraždy: odkopl ji virtuální „boyfriend“ Místo: Missouri, USA Reakce: Díky tomuto případu amerického zákoníku byl zaveden pojem Kyberšikana

Kybergrooming Chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s cílem vylákat nezletilého komunikujícího, sexuálně ho obtěžovat či zneužít. Cílem nemusí být pouze sexuální zneužití, ale také manipulace dítěte vedoucí například k projevům terorismu (dítě se ve jménu víry stává teroristou).

Phising Phishing je podvodné jednání s cílem vylákat vaše osobní data jako např. čísla kreditních karet, hesla a další důležité údaje. Dá se také popsat jako krádež identity nebo jako typ sociálního inženýrství. Někdy se pro něj v češtině razí název „rhybaření“.

Jak se proti pishingu chrátnit? Mít zapnutý firewall Vždy udržovat software a operační systém aktuální Mít vždy aktuální antivirový program Mít vždy aktuální antispywarový program

Sociální sítě Sociální sítě umožňují sdílení zážitků s vašimi přáteli, ale i s cizími lidmi, kterým to dovolíte. Existuje mnoho tematických sítí - určených k seznámení, hledání a udržování vztahů mezi spolužáky či známými, sítě minoritních či nějakou formou odborných skupin.

Rizika sociálních sítí Nejčastěji jsou vystaveny rizikům na internetu děti. Informace o školácích denně vyhledává několik set slídilů a mohou cíleně sbírat osobní údaje, fotografie nebo intimní materiály.

Co bychom si měli uvědomit? To, že je internet anonymní je jen mýtus.   Nikdo není na internetu anonymní. Většina provozovatelů udržuje logy k jednotlivým uživatelským účtům a ty pak na základě žádostí předává policii. Informace získané z připojení, mohou významně přispět k dopadení pachatele.

10 nej. pro bezpečí na soc. síti Fotku?Promiň, ne 10 nej. pro bezpečí na soc. síti Neposílejte nikomu svoji intimní fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit.

9 nej. pro bezpečí na soc. síti Neuvádějte na veřejném profilu telefonní číslo nebo adresu. Pokud ovšem netoužíte po vybíleném bytě

8 nej. pro bezpečí na soc. síti Zneužila si mé důvěry! Ale díky tvé hlouposti nemáš přátelé 8 nej. pro bezpečí na soc. síti Udržujte hesla (k e-mailu i jiná) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci.

7 nej. pro bezpečí na soc. síti Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Celá situace by se mohla zhoršit

6 nej. pro bezpečí na soc. síti Nedomlouvejte si schůzku přes internet, aniž byste o tom neřekli někomu jinému. Ne Půjdeme někdy ven?

5 nej. pro bezpečí na soc. síti Včera psali na FB,že Erika se vyspala s Petrem Tomu nikdy neuvěřím! 5 nej. pro bezpečí na soc. síti Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte.

4 nej. pro bezpečí na soc. síti Popíšeme? 4 nej. pro bezpečí na soc. síti Nemám zájem Když s někým nechcete komunikovat, nekomunikujte.

3 nej. pro bezpečí na soc. síti Kde si říkala,že bydlíš? Nesdělujte informace typu, kdy jedete na dovolenou, po návratu by vás mohlo čekat překvapení. 6.červa jedeme na dovolenou

2 nej. pro bezpečí na soc. síti Při používání webové kamery buďte obezřetní, kdokoli může na druhé straně hovor nahrávat.

1 nej. pro bezpečí na soc. síti Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání.

Seznam se bezpečně http://seznamsebezpecne.cz/

A závěrem?Pár citátů Komunitní vývoj = úplně všechno si děláš sám, když se to povede, pochválí se komunitní vývoj, když ne, zkritizují tebe. - David Grudl -

A závěrem? Pár citátů Zálohovat, zálohovat, zálohovat. - Tomáš Marcaník -

A závěrem? Pár citátů Člověk vznikl omylem přírody, ale zemře chybou počítače. Anonymní

Autoři článků se kochají komentáři a komentující si zanecháním komentáře zvyšují pagerank.Jaká to krásná "symbióza". - Mantisa -

Doufám,že se Vám moje prezentace alespoň trochu zalíbí Šárka Altmanová