Analýza radonového rizika z hlediska IG rajónování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Příloha č. M2: Katastrální mapa se zákresem ZCHÚ – klad listů S Mapový podklad © ÚKM ZK – Polohopis informativního charakteru odvozen z katastrální mapy.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Rozbor přesnosti vytyčení
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Analýza kontaminace půd těžkými kovy
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Současný stav digitalizace SGI Ing. Stanislav ŽofkaPraha ,Seminář k digitalizaci katastrálních map, Sdružení Nemoforum a Komora geodetů a kartografů.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Hodnocení plnění POH LK
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Základy zpracování geologických dat
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor projektu: Bc. Pavel Kukuliač Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Detekce lokalit údolních niv s použitím multikriteriálních hodnocení v prostředí GIS Diplomová práce 2007/2008 Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ČVUT – fakulta stavební Geografické informační systémy IDRISI Software pro GIS a analýzu obrazu Pelinková Martina
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Zkušenosti z projednání nové trasy vedení 400 kV Jiří Steinbauer ELEKTROTRANS, a.s. Konference Palác Žofín
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Průzkumy území a staveb
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Základy popisné statistiky
Posouzení a návrh svozových plánů odpadu
Transkript prezentace:

Analýza radonového rizika z hlediska IG rajónování Diplomová práce Analýza radonového rizika z hlediska IG rajónování Zpracovatel DP : Michal Popiolek Vedoucí DP: Dr. Ing. Jiří Horák

Radonové riziko Určování radonového rizika: Naměřená hodnota objemové aktivity radonu (OAR) (kBq*m-3) Plynová propustnost základových půd Právním předpisem je vyhláška č.184/1997Sb. (§ 63 odst.1) Určuje metodiku měření, stanovení hodnoty OAR a radonového rizika

Úkoly Lokalizace dat z radonových měření Digitalizace map inženýrskogeologického rajónování Spojení map. listů do bezešvé mapy Analýza vztahu mezi měřením, IG rajóny a geologickým podložím Analýza pravděpodobnosti radonového rizika Posouzení neurčitosti ve vyhodnocování

Úkoly Lokalizace dat z radonových měření Lokalizace na katastrálních úřadech Následná úprava databáze

Lokalizace radonových dat Místa měření OAR na stavebních parcelách byly identifikovány příslušejícím parcelním číslem Vyhledání parcely a určení jejího vztažného bodu: Provedeno na katastrálních úřadech Opava, Karviná, Havířov. Data z Ostravy Magistrát města Ostravy

Rozmístění bodů v oblasti Bodů v databázi: 706 (100%) Z toho lokalizováno: 604 (86%)

Úkoly Digitalizace map inženýrskogeologického rajónování Lokalizace dat z radonových měření Digitalizace map inženýrskogeologického rajónování Spojení mapových listů Skenování mapových podkladů Digitalizace Spojení mapových listů

Další údaje obsažené v IG mapách: IG mapa IG RAJÓN - územní celek definovaný na základě klasifikace litologických a genetických typů hornin Další údaje obsažené v IG mapách: - hydrogeologické poměry – pásma hygienické ochrany vodních zdrojů, atd. - chráněná území – CHKO, státní přírodní rezervace - ložiska nerostných surovin – dobývací prostory, atd. - lokality umísťování skládek –skládky průmyslových odpadů, atd.

Předmět digitalizace Jednotlivé rajóny Hranice rajónů Pro digitalizaci byly zvoleny hranice rajónů Hranice podrajónů

Digitalizace map IG rajónování Mapové listy: 15-32 Opava, 15-41 Hlučín, 15-43 Ostrava, 15-44 Karviná Digitalizace v I/RAS C Vybudování topologie (ArcInfo) Spojení mapových listů (ArcInfo) - úprava hranic IG rajónů na stycích map. listů

Seznam IG rajónů Podle území vyznačujících se obdobnými IG podmínkami bylo rozlišeno 21 rajónů

Zobrazení výsledku digitalizace

Úkoly Analýza vztahu mezi měřením, IG rajóny a geologickým podložím Lokalizace dat z radonových měření Digitalizace map inženýrskogeologického rajónování Spojení mapových listů Analýza vztahu mezi měřením, IG rajóny a geologickým podložím Statistická analýza

Statistický rozbor dat Součásti statistické analýzy: Korelační a regresní analýza s cílem nalezení koeficientu pro přepočet měření OAR pořízených podle staré vyhlášky Určení charakteristik jednotlivých rajónů

Výsledky statistického rozboru Byla nalezena regresní rovnice pro přepočet starých hodnot na nové H_Kvartil = 0,804972*(PRUM_STD) - 0,0435548

Vzájemné porovnání rajónů Výsledkem procedury ANOVA bylo zjištění,že data v rajónech nemají stejnou střední hodnotu Shlukovou analýzou byly rajóny rozčleněny do homogenních podskupin (problém nedostatku dat pro jednotlivé IG rajóny) Stanoven procentuální podíl měření nesplňujících podmínky stanovené zákonem pro stanovení pozemku s nízkým radonovým rizikem (nevyhovující kategorie)

Histogram četnosti výskytu lokalizovaných měření OAR v jednotlivých IG rajónech

Pro některé IG rajóny byla určena „typická“ plynová propustnost viz Pro některé IG rajóny byla určena „typická“ plynová propustnost viz. tabulka

Zastoupení vyhovující a nevyhovující kategorie radonového rizika v IG rajónech

Výsledky statistických testů V literatuře jsou popsány případy několika-násobného rozdílu naměřené hodnoty OAR mezi zimou a zbylou částí roku Testováním měření prováděných v zimě a v ostatních měsících roku pro data pro DP nebyl prokázán rozdíl mezi zimou a zbylou částí roku

Úkoly Analýza pravděpodobnosti radonového rizika Lokalizace dat z radonových měření Digitalizace map inženýrskogeologického rajónování Spojení mapových listů Analýza vztahu mezi měřením, IG rajóny a geologickým podložím Analýza pravděpodobnosti radonového rizika Posouzení neurčitosti ve vyhodnocování Vymezení ovlivňujících faktorů Způsob vyhodnocování Neurčitosti a práce s nimi

Systém predikce radonového rizika Vymezení ovlivňujících faktorů na určení nevyhovující kategorie radonového rizika Mutlikriteriální hodnocení těchto faktorů Hodnocení neurčitostí vstupujících do rozhodování

Ovlivňující faktory Jíl Zlom Suché Uranové Poklesová jíl, zlom, suché oblasti, Obohacení uranovými minerály, okraje poklesových pásem Jíl Zlom Suché Uranové Poklesová v podl. oblasti minerály pásma

1. Vymezení faktorů Metodické - Přesnost přístroje, Metodika měření, Organizace Atmosférické - Roční období, Teplota, Tlak, Hloubka hl. podz.vody Geologické Radioaktivita podloží Plynová propustnost základových půd Přítomnost zlomu Přítomnost okraje poklesového pásma Podíl nevyhovující kategorie rizika pro IG rajón

2. Multikriteriální vyhodnocení Definice faktorů Standardizace faktorů Výpočet vah faktorů Multikriteriální rozhodnutí Graficky znázornitelné faktory je snadné získat pomocí GIS nástrojů, ale je nutné zadat parametry o prováděném měření

3. Neurčitosti a chyby Šíří se celým rozhodovacím procesem Určení hranic – vznik již při tvorbě map Chyby digitalizace – skenování, registrace, digitalizace Chyby naměřených hodnot – udávané směrodatnou odchylkou Z jejich určení, vymezení a spojením vychází MAPA VĚROHODNOSTI

Schéma systému Proces standardizace IG mapa Zlomy Geolog. mapa Poklesy   Roční období Roční období Proces standardizace Podíl nevyhovující kategorie v IG raj. IG mapa Propustnost Zlomy Zlomy Geolog. mapa Obsah uranu v hor. Poklesy Poklesy Schéma systému Výpočet Suma(faktor * vaha faktoru) Pravděpodobnost radonového rizika Věrohodnost výsledku Pravděpod. radonového rizika Definice nejistot a chyb v rozhodovacím procesu (tvorba obalových zón, analýza blízkosti) Mapa věrohodnosti Provedením multikrit. hodnocení získáme hodnotu pravděpodobnosti radonového rizika v hledané oblasti Z „MAPY VĚROHODNOSTI“ získáme informaci o věrohodnosti získaného výsledku a může být upravena vypočtená hodnota rad. rizika Věr. hranice IG rajónů Věr. hranice IG rajónů Výpočet Suma(věrohodnost faktoru * vaha faktoru) Věr. polohy zlomů Věr. hranice geol. jednotek Věr. poklesů

Uplatnění Zpřesnění stávajících map radonového rizika Potencionální zdroj informace o možném radonovém riziku při výběru parcely pro provedení projektu výstavby

Děkuji za pozornost