Houby (Fungi) II., opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
říše: HOUBY (Fungi) mykologie
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Mgr. Hana Baroušová. Houby (Fungi) IV. Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
Houby (Fungi) I., opakování
Houby (Fungi) IV., opakování
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Poznávání dvouděložných rostlin I.
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Naše houby 6. třída.
Škola:. Základní škola Kladruby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mlži.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování hub bez plodnic
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Houby – opakování 8. třída
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Barva květů jarních rostlin I.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sekty Novák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Poznávání jednoděložných rostlin
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
HOUBY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Význam hub. 1.) Cizopasné-parazitické Jsou původci nemocí Př. : hlízenka ovocná-způsobuje nemoc ovoce tzv. MONILIÓZU.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
SYSTÉM HUB (říše FUNGI) Kmen: EUMYCOTA (pravé houby) 1. Podkmen:MASTIGOMYCOTINA ( plísně ) 1. Třída: CHYTRIDIOMYCETES ( vodní plísně ) 2. Třída: OOMYCETES.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
HOUBY.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Houby – opakování 1.
HOUBY.
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Houby (Fungi) II., opakování Autor: Mgr. Hana Baroušová

Houby (Fungi) I. Samostatné opakování pro studenty Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte v snímcích prezentace dopředu a následně se nevracejte. Za každou správně zodpovězenou otázku získáváte 1 bod. Řešení a hodnocení je uvedeno na konci testu.

Houby (Fungi) II. – samostatné opakování 1. Vyjmenuj čtyři oddělení hub. 2. Do kterého oddělení patří plíseň hlavičková a kropidlovec černavý? 3. Jak se odborně nazývá spájivý výtrus plísně hlavičkové? 4. Do kterého oddělení patří kvasinky? 5. Jakým způsobem se rozmnožují kvasinky, když mají příznivé podmínky? Jak se rozmnožují v méně příznivých podmínkách (nedostatek vody, živin aj.)? 6. Uveď nejméně dva významy kvasinky pivní pro člověka. 7. Ve kterém oddělení hub vznikají nepohlavní výtrusy – konidie? Pro který rod je vznik konidií typický?

Houby (Fungi) II. – samostatné opakování 8. Jak se při pohlavním rozmnožování nazývají samčí a samičí pohlavní orgány vřeckovýtrusných hub? 9. Který druh houby vytváří po napadení lipnicovité rostliny útvary zvané námel? Má námel význam pro člověka? 10. Ze které houby se získává antibiotikum penicilín? Na které mikroorganizmy penicilín účinkuje? 11. Jiné druhy této houby, např. P. camembertii, P. roquefortii se využívají při výrobě ... (doplň, čeho). 12. Uveď příklad dvou druhů vřeckovýtrusných hub, které tvoří několik cm velké plodnice. 13. Uveď příklad vřeckovýtrusné houby, která parazituje na rostlinách. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

Urči název následujících hub: obr. 1: Z této houby izoloval v roce 1928 Alexander Fleming první antibiotikum.

Urči název následujících hub: obr. 2: Houba napadá semeníky lipnicovitých a tvoří námel.

Urči název následujících hub: obr. 3: Houba napadá listy rostlin, např. listy jabloní.

Urči název následujících hub: obr. 4: Jedlá vřeckovýtrusná houba.

Urči název následujících hub: obr. 5: Plodnice najdeme pod zemí v hloubce 15-20 cm. Záměrně se pěstuje např. ve Francii.

Urči název následujících hub: obr. 6: Houba způsobuje moniliózu, napadá ovocné stromy, postiženy jsou hlavně plody, ale též mladé větvičky.

Řešení a hodnocení: Za každou správnou odpověď si započítejte 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově tedy můžete získat 19 bodů. Odpovědi na otázky: 1. Vyjmenuj čtyři oddělení hub. Chytridiomycety, Zygomycety, Houby vřeckovýtrusné, Houby stopkovýtrusné. 2. Do kterého oddělení patří plíseň hlavičková a kropidlovec černavý? Do oddělení Zygomycety (Zygomycota). 3. Jak se odborně nazývá spájivý výtrus plísně hlavičkové? Zygospóra. 4. Do kterého oddělení patří kvasinky? Do oddělení Houby vřeckovýtrusné (Ascomycota).

Odpovědi na otázky: 5. Jakým způsobem se rozmnožují kvasinky, když mají příznivé podmínky? Jak se rozmnožují v méně příznivých podmínkách (nedostatek vody, živin aj.)? V příznivých podmínkách se rozmnožují nepohlavně (pučením), v nepříznivých se rozmnožují pohlavně. 6. Uveď nejméně dva významy kvasinky pivní pro člověka. Výroba piva, droždí, vitamínových léčiv. 7. Ve kterém oddělení hub vznikají nepohlavní výtrusy – konidie? Pro který rod je vznik konidií typický? V oddělení Houby vřeckovýtrusné. Konidie se tvoří např. u zástupců rodu štětičkovec (Penicillium) či u rodu kropidlák (Aspergillus). 8. Jak se při pohlavním rozmnožování nazývají samčí a samičí pohlavní orgány vřeckovýtrusných hub? Samčí orgány jsou anteridia, samičí jsou askogonia.

Odpovědi na otázky: 9. Který druh houby vytváří po napadení lipnicovité rostliny útvary zvané námel? Má námel význam pro člověka? Paličkovice nachová (Claviceps purpurea). Námel je prudce jedovatý. Lze z něj získat alkaloidy pro výrobu léků. 10. Ze které houby se získává antibiotikum penicilín? Na které mikroorganizmy penicilín účinkuje? Štětičkovec, Penicillium, např. druh Penicillium chrysogenum. Účinkuje na bakterie. 11. Jiné druhy této houby, např. P. camembertii, P. roquefortii se využívají při výrobě ... (doplň, čeho). Sýrů. 12. Uveď příklad dvou druhů vřeckovýtrusných hub, které tvoří několik cm velké plodnice. Smrž obecný, lanýž letní, ucháč obecný aj. 13. Uveď příklad vřeckovýtrusné houby, která parazituje na rostlinách. Paličkovice nachová, padlí jabloňové, Monilinia aj. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

Urči název následujících hub: obr. 1: Štětičkovec (Penicillium) Z této houby izoloval v roce 1928 Alexander Fleming první antibiotikum.

Urči název následujících hub: obr. 2: Paličkovice nachová (Claviceps purpurea) Houba napadá semeníky lipnicovitých a tvoří námel.

Urči název následujících hub: obr. 3: Padlí. Např. padlí jabloňové (Podosphaera leucotricha) Houba napadá listy rostlin, např. listy jabloní.

Urči název následujících hub: obr. 4: Smrž obecný (Morchella esculenta) Jedlá vřeckovýtrusná houba.

Urči název následujících hub: obr. 5: Lanýž, na obr. je lanýž letní (Tuber aestivum) Plodnice najdeme pod zemí v hloubce 15-20 cm. Záměrně se pěstuje např. ve Francii.

Urči název následujících hub: obr. 6:  Hlízenka ovocná (Monilinia fructigena) Houba způsobuje moniliózu, napadá ovocné stromy, postiženy jsou hlavně plody, ale též mladé větvičky.

Hodnocení: Za každou správnou odpověď jste si započítali 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově jste mohli získat 19 bodů. Převedení bodů na známku: 19 – 17,5 bodů (100 – cca 92 %): výborný 17 – 14 bodů (cca 91 – 75%): chvalitebný 13,5 – 9,5 bodů (cca 74 – 50%): dobrý 9 – 6 bodů (cca 49 – 33 %): dostatečný 5,5 a méně bodů: nedostatečný

Zdroje a literatura: Houby. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Houby Penicillium. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Penicillium Paličkovice nachová. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%8Dkovice_nachov%C3%A1 Padlí jabloňové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Padl%C3%AD_jablo%C5%88ov%C3%A9 Smrž obecný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Smr%C5%BE_obecn%C3%BD Lanýž. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lan%C3%BD%C5%BE Monilióza. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Monili%C3%B3za Alexander Fleming. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming JELÍNEK, Jan a Vladimír ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. 9. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. ISBN 978-80-7182-213-4.