Ch_005_Hydroxid vápenatý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Advertisements

Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Ch_001_Kyselina chlorovodíková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neživá příroda - vzduch
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Lenka Němcová
Př_136_Geologie_Petrologie
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Ch_005_Hydroxid vápenatý Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ch_005_Hydroxid vápenatý Ch_005_Zásady_Hydroxid vápenatý Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení, rozšiřování, srovnávání a procvičování učiva o zásadách. Materiál vysvětluje a rozvíjí stručným způsobem chemické vlastnosti, bezpečnost práce, účinky, první pomoc, výrobu a využití hydroxidu vápenatého. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici:ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2.

ZÁSADY HYDROXID VÁPENATÝ Ca(OH)2 1

HYDROXID VÁPENATÝ JE STŘEDNĚ SILNÁ ZÁSADITÁ ANORGANICKÁ SLOUČENINA. TRADIČNĚ NAZÝVANÝ HAŠENÉ VÁPNO, VÁPENNÝ HYDRÁT NEBO JEN VÁPNO. VELMI DŮLEŽITÝ STAVEBNÍ MATERIÁL. 2

HYDROXID VÁPENATÝ Je bezbarvá krystalická látka nebo bílý prášek. Je jedna z mála pevných látek, jejíž rozpustnost ve vodě s rostoucí teplotou klesá. Při zahřátí na teplotu 512°C dochází k rozkladu na oxid vápenatý a vodu. 3 3

HYDROXID VÁPENATÝ V přírodě se vyskytuje jako nerost portlandit, který je ale poměrně vzácný, vyskytuje se ve vyvřelých a přeměněných horninách. Objevoval se v hořících uhelných slojích. Bouřlivě reaguje s kyselinami. V přítomnosti vody poškozuje mnoho kovů. Vápenná voda se mléčně zakaluje průchodem oxidu uhličitého a dochází ke vzniku sraženiny uhličitanu vápenatého. 4

NOVÝ VÝSTRAŽNÝ SYMBOL: 2-NEBEZPEČNOST PRO ZDRAVÍ HYDROXID VÁPENATÝ ŽÍRAVÝ BÍLÝ BEZTVARÝ PRÁŠEK NEBO BÍLÁ KRYSTALICKÁ LÁTKA. LEHKÁ PEVNÁ LÁTKA. NOVÝ VÝSTRAŽNÝ SYMBOL: 2-NEBEZPEČNOST PRO ZDRAVÍ 2.2 ZNAK: ŽÍRAVOST (GHS05) 2.3 ZNAK: VYKŘIČNÍK (GHS07) PŮVODNÍ VÝSTRAŽNÝ SYMBOL: C - ŽÍRAVÁ Xi - DRÁŽDIVÁ 6 7 8 9 5

HYDROXID VÁPENATÝ CaO + H2O → Ca(OH)2 Vyrábí se z oxidu vápenatého (nazývaného pálené vápno) reakcí s vodou - tento proces se nazývá hašení vápna. Při hašení vápna se uvolňuje velké množství tepla. Proto se vápno vždy sype do vody, nikdy naopak!!!!! Lze ho připravit také srážením při reakci vodného roztoku chloridu vápenatého s vodným roztokem hydroxidu sodného. CaO + H2O → Ca(OH)2 10

HYDROXID VÁPENATÝ POUŽÍVÁ SE: K ÚPRAVĚ VODY V BAZÉNECH PŘI ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A OŠETŘENÍ KYSELÝCH PŮD JAKO SOUČÁST MALTY, OMÍTKOVÝCH SMĚSÍ A NÁTĚROVÝCH HMOT NA STĚNY JAKO VÁPNÍKOVÝ DOPLNĚK V MINERALIZOVANÝCH PŘÍPRAVCÍCH PRO DĚTI JAKO CHEMICKÁ LÁTKA V PRŮMYSLU KOŽEDĚLNÉM, PETROCHEMICKÉM, CHEMICKÉM, POTRAVINÁŘSKÉM JAKO PLNIDLO V PETROCHEMICKÉM PRŮMYSLU V ZUBNÍM LÉKAŘSTVÍ K ÚPRAVĚ MOŘSKÉ VODY 11

HYDROXID VÁPENATÝ Suspenze jemných částic hydroxidu vápenatého ve vodě se nazývá vápenné mléko. Při menším obsahu vody se nazývá vápenná kaše. Vodný roztok se označuje jako vápenná voda. 12

HYDROXID VÁPENATÝ NEBEZPEČNÁ LÁTKA PRO LIDSKÉ ZDRAVÍ. PŘI VDECHOVÁNÍ VYVOLÁVÁ PODRÁŽDĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY, KAŠEL A DÝCHACÍ POTÍŽE. PŘI POŽITÍ DOCHÁZÍ K VNITŘNÍMU KRVÁCENÍ, POŠKOZENÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY, ZVRACENÍ, PRŮJMU A CELKOVÉMU KOLAPSU. PŘI ZASAŽENÍ OČÍ DOCHÁZÍ K VÁŽNÉMU PODRÁŽDĚNÍ, KTERÉ MŮŽE ZPŮSOBIT SILNOU BOLEST AŽ OSLEPNUTÍ. PŘI ZASAŽENÍ KŮŽE DOCHÁZÍ K POLEPTÁNÍ A VZNIKU PUCHÝŘŮ. 13

HYDROXID VÁPENATÝ JE: KYSLÍKATÁ KYSELINA SLABÁ ZÁSADA STŘEDNĚ SILNÁ ZÁSADA

HYDROXID VÁPENATÝ SE TRADIČNĚ NAZÝVÁ: PÁLENÉ VÁPNO HAŠENÉ VÁPNO CHLOROVÉ VÁPNO

HYDROXID VÁPENATÝ SE PŘIPRAVUJE REAKCÍ: VÁPNA S VODOU CHLORIDU VÁPENATÉHO S VODOU OXIDU VÁPENATÉHO S VODOU

HYDROXID VÁPENATÝ SE POUŽÍVÁ VE STAVEBNICTVÍ: K VÝROBĚ MALTY K VÝROBĚ BETONU K VÝROBĚ SÁDRY

Použité zdroje: Soubor:Laboratorium.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 27.3.2007 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laboratorium.jpg File:Kristallstruktur Cadmiumiodid.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 17.1.2009 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kristallstruktur_Cadmiumiodid.png Soubor:Hydroxid vápenatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 24.6.2007 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydroxid_v%C3%A1penat%C3%BD.PNG Soubor:Calcium hydroxide.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 12.6.2005 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Calcium_hydroxide.jpg File:CaOH2SEM.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 2.10.2011 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CaOH2SEM.jpg Soubor:Hazard C.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 22.2.2008 [cit. 2012-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_C.svg Soubor:Hazard X.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 3.8.2010 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_X.svg Soubor:GHS-pictogram-acid.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 8.7.2010 [cit. 2012-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GHS-pictogram-acid.svg

Použité zdroje: Soubor:Hazard X.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 3.8.2010 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_X.svg Súbor:Chaux hydraulique naturelle et eau.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 19.11.2007 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Chaux_hydraulique_naturelle_et_eau.JPG Súbor:Throwel in a bucket.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 6.10.2006 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Throwel_in_a_bucket.JPG File:Calcium hydroxide 1.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 26.1.2011 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium_hydroxide_1.JPG File:Calcium hydroxide in trash can2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 5.12.2011 [cit. 2013-02-28]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium_hydroxide_in_trash_can2.jpg