Tabulky a grafy - jak je číst Seminář funkční gramotnosti 2012/2013 J. Poddaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přednáška 10 Určitý integrál
NEJKRATŠÍ CESTY MEZI VŠEMI UZLY
Testování neparametrických hypotéz
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
Analýza variance (Analysis of variance)
Funkční gramotnost II. -opakování grafy - mapy - počasí J. Poddaná.
Tloušťková struktura porostu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.20 Téma: Excel Číslo projektu:
MS ACCESS parametrický dotaz
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Transformace v Anově. Předpoklady Anovy: normalita dat
Matematické metody v ekonomice a řízení II 4. Metoda PERT
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Statistika 4  Korelace VY_32_INOVACE_ Korelace - teorie.
Práce s excelem.
SOUČET (SUMA) V MS Excel Tvůj úkol K vytvořené tabulce výšek chlapců a dívek (List1) přidej sloupec součtu výšek chlapců a dívek. Graficky uprav.
Pohled z ptačí perspektivy
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Zásady tvorby prezentace
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
STATISTIKA 3  Opakování základních pojmů VY_32_INOVACE_21-18.
PROCENTA % % % 7. ročník ZŠ Vytvořila: Mgr. Marie Jíšová
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
Didaktické testy II Psychometrická analýza úloh a testů podle klasické teorie testování Martin Chvál Brno,
Popisná analýza v programu Statistica
1. cvičení
Analýza variance (ANOVA). ANOVA slouží k porovnávání středních hodnot 2 a více náhodných proměnných. Tam, kde se používal dvouvýběrový t-test, je možno.
Mann-Whitney U-test Wilcoxonův test Znaménkový test
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Citlivostní.
ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Materiál slouží k doplnění učiva o grafech. Součástí materiálu je i závěrečná samostatná práce na téma grafy.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-17.
Neparametrické testy  neparametrické pořadové testy  Chí-kvadrát kontingenční tabulky test dobré shody.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Popisná statistika I tabulky četností
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
Popisná analýza v programu Statistica
Induktivní statistika
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Parciální korelace Regresní analýza
Kapitola 3: Centrální tendence a variabilita
Základní zpracování dat Příklad
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Induktivní statistika
Elektronická učebnice - I
1 2 FIGURE 1.
MATURITNÍ ZKOUŠKA SPOLEČNÁ ČÁST 2018 JARO DIDAKTICKÉ TESTY ČJL, AJ, MA
Transkript prezentace:

Tabulky a grafy - jak je číst Seminář funkční gramotnosti 2012/2013 J. Poddaná

Tabulky Návod: -Přečtete si název tabulky. -Přečtěte si jednotlivé názvy sloupců a řádků. -Podívejte se na informace zdůrazněné (kurzíva, tučně, podtržené,…). -Přečtete si speciální poznámky.

Jednoduchá tabulka Co z ní zjistíme a co ne?

Co zjistíme z této tabulky a co ne? K čemu je?

TestPohlavíNPrůměrný skór Směrodatná odchylka FSig. Test Neúplných figur chlapci ** dívky celkem Test Opice chlapci dívky celkem Součet testů chlapci ** dívky celkem Tabulka: Výsledky dívek a chlapců v testech tvořivosti a výpočet analýzy variance (ANOVA) mezi oběma skupinami Vysvětlivky: * p<.05 ** p<.01; platí i pro další tabulky Co jsme zjistili z této tabulky? Kde ji nalezneme?

Tabulka a graf – spojení výsledků

Ukázka použití dat z tabulky do grafů – program excel

Grafy Návod: -Přečtete si název! -U sloupcového gryfu by název měl vypovídat o obou osách a jejich vztahu! -Přečtěte si jednotlivé názvy řad. -Podívejte se na informace zdůrazněné (kurzíva, tučně, podtržené,…). -Všimněte si vztahu mezi osami. -Přečtete si speciální poznámky.

Otázky: 1.Co znázorňuje osa x? 2.Co znázorňuje osa y? 3.Jaké dvě proměnné máme v grafu? 4.Co vše se dá v grafu porovnávat? 5.Odpovídá název grafu? 6.Jaké otázky vás při „čtení“ grafu napadají? 7.Jaký závěr jste si z grafu udělali? A) v rámci inforací zjištěných z grafu B) v rámci učení se o grafech? 8. Jaké jsou nedostatky tohoto grafu?

Otázky: 1.Co znázorňuje osa x? 2.Co znázorňuje osa y? 3.Jaké proměnné máme v grafu? 4.Co vše se dá v grafu porovnávat? 5.Odpovídá název grafu? 6.Jaké otázky vás při „čtení“ grafu napadají? 7.Jaký závěr jste si z grafu udělali? A) v rámci inforací zjištěných z grafu B) v rámci učení se o grafech?

Jiné typy grafů a jejich použití

Spojnicové (čárové) grafy - Line Chart Jejich použití je výhodné nejenom pro souvislá data (oteplovací a ochlazovací křivky, porovnání hodnot akcií, atd.). Jsou ideální pro přehledné porovnání trendů (měření oteplení v několika bodech). Tento graf je ekvivalentem bodového grafu.

Výsečové grafy - Pie Chart Výhodné pro data jež máme v jednom sloupci (řádku). Ve výsečových grafech lze rozrazit pouze jednu datovou řadu, kde se zobrazují jako procentní částka celku (tj. 100% odpovědí, 50% mužů, 50% žen). Prezentace dotazníku, statistik (počet mužů a žen, věkové rozpoložení atd.). Při vhodném použití jsou tyto grafy velice přehledné. Mnohdy je používán v televizi jako prezentace odpovědi na dotazníkové šetření.

Pruhové grafy - Bar Chart Využití pro porovnání položek (např. průměrná mzda v jednotlivých státech EU, atd.). Někdy vhodnější než sloupcové, pokud jsou popisky os jsou příliš dlouhé. Podobný typ grafu je pod názvem sloupcový (jeho popis je uveden výše)

Plošné grafy - Area Chart Vycházejí částečně ze spojnicových (čárových) grafů. Jen jsou designově upraveny tak aby zaujaly pozornost na plochu. Využít lze pro demonstraci poměru obratu a zisku společnosti.

XY bodové grafy - XY (Scatter) Chart Tento typ grafů je mnou nejpoužívanější, lze volit měřítko (tj. graf umí zobrazit logaritmickou osu, případně 2 y-ové osy, atd.), zvládá nestejnoměrné rozložení hodnot. Pro určitých hodnot lze vytvořit čárový graf, některé hodnoty nechat pouze bodové, atd. O tomto grafu a jeho úpravách se zmíním podrobněji v některém z dalších článků.

Povrchové grafy - Surface Chart Vychází z plošného grafu. Pohled na data ve 3D. Pro modelaci speciálních matematických funkcí.

Bublinové grafy - Bubble Chart Tyto grafy najdou uplatnění u psychologu pro jejich dotazníková šetření. Umístění na ose xy s příslušnou hodnotou jež bude představovat velikost bubliny.

Použití dat v grafech

Je graf správně???