Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0143 Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0143 Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0143 Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast - témaExcel I Označení materiálu (přílohy)04 Absolutní adresa buňky, Hledání řešení

2 MS Excel I 04 – Absolutní adresa buňky, Hledání řešení

3 Absolutní adresa buňky Při kopírování vzorců Excel automaticky mění adresy buněk ve vzorcích použitých: – při kopírování dolů/nahoru mění čísla řádků, – při kopírování vpravo/vlevo mění písmena sloupců...... po zkopírování dolů dostaneme...

4 Absolutní adresa buňky Může však nastat situace, kdy potřebujeme automatické změně adresy při kopírování zabránit:

5 Absolutní adresa buňky Výpočet je zřejmý - celkovou částku odměny podělíme součtem všech nasbíraných množství (zjistíme, kolik z odměny připadne na 1 kg ovoce) a vynásobíme množstvím, které nasbírali jednotliví chlapci:

6 Absolutní adresa buňky Zkusíme-li však tento výpočet nakopírovat zbývajícím chlapcům, už druhý řádek bude hlásit chybu … PROČ??? PROČ???

7 Absolutní adresa buňky Prohlédněte si vzorce, které kopírováním vznikly: Odměna je vložená v buňce B4, ale výpočet pro „Mirka“ pro ni sahá do buňky B5! Stejně tak součet je vytvořen v buňce B12, ale vzorec ji hledá v prázdné buňce B13... Odměna je vložená v buňce B4, ale výpočet pro „Mirka“ pro ni sahá do buňky B5! Stejně tak součet je vytvořen v buňce B12, ale vzorec ji hledá v prázdné buňce B13...

8 Absolutní adresa buňky Jak tedy můžeme zabránit, aby se část adresy ve vzorci při kopírování neměnila??? Předřadíme jí speciální znak ($), část adresy za ním bude neměnná, absolutní! Znak „$“ najdeme na anglické klávesnici, popř. si pomůžeme opakovaným tisknutím klíče F4 při psaní nebo opravě vzorce ve vstupním řádku...

9 Absolutní adresa buňky Jak tedy bude vypadat vzorec s výpočtem pro Jiřího?

10 Absolutní adresa buňky Po zkopírování již dostáváme správný výsledek - prohlédněte si vzorce, které kopírováním vzniknou:

11 Absolutní adresa buňky Sami doplňte do tabulky sloupec „Procento z celkem nasbíraného množství“:

12 Absolutní adresa buňky Existuje ještě jedna možnost, jak vytvořit „absolutní“ adresu - pojmenování buněk (přidělení názvů ), na které se ve vzorcích budeme odkazovat. Dejme buňce B4 název „Odměna“ a buňce B12 název „Celkem“:

13 Absolutní adresa buňky Běžným způsobem vytvořené vzorce pak místo adres buněk obsahují jejich názvy a lze je bez dalších úprav kopírovat:

14 Hledání řešení Excel obsahuje řadu šikovných nástrojů pro práci s výpočetními tabulkami. Jednoduchým a přitom silným nástrojem je „Hledání řešení“ - zpětné dopočítávání vstupních hodnot k pevně zadané výsledné hodnotě. V předchozím příkladu si nejméně vydělal Kamil (650 Kč). Jak bychom řešili otázku, kolik by se muselo rozdělovat na odměnách, aby (při jinak nezměněných podmínkách) si Kamil vydělal 900 Kč? Jistě vás napadne - budeme systematicky přepisovat částku na odměny (4000 Kč), až u Kamila „vyladíme“ 900 Kč! Takový postup by byl pracný a zdlouhavý...

15 Hledání řešení Použijeme nástroj Hledání řešení, který bude vstupní údaj (částku na odměny) přepisovat za nás a hlídat „vyladění“ výsledné (cílové) hodnoty podle našeho zadání. Odpověď: Muselo by se rozdělovat asi 5539 Kč.


Stáhnout ppt "Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0143 Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google